Vozniki lahko pričakujejo nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase. Foto: BoBo
Vozniki lahko pričakujejo nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase. Foto: BoBo

Osrednjo in južno Slovenijo je zajelo močno sneženje, okrepila se je tudi burja, ki lahko na cestah Primorske gradi snežne zamete.

Padlo bo od 15 do 25 cm snega, v pasu severne Primorske prek Notranjske do Kočevskega pa od 20 do okoli 40 centimetrov snega. Burja se bo okrepila.
Nedelja bo večinoma oblačna. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji se bodo še pojavljale padavine. Po nižinah Primorske bo deževalo, tudi v vzhodni Sloveniji bo sneg ponekod prehajal v dež. Burja bo ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do -1, na Primorskem do okoli 3, najvišje dnevne od 0 do 3, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.

V ponedeljek in torek bo delno jasno, več oblačnosti bo občasno v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji. V torek bo ponovno zapihala šibka burja.

DARS opozarja voznike
Družba za avtoceste (DARS) opozarja, da bo po pričakovanjih največ novega snega na primorski avtocesti med Ljubljano in Postojno, kjer naj bi zapadlo tudi do 35 centimetrov snega. Na relaciji med Postojno in Senožečami bo snežnih padavin manj, pri čemer bo sneg predvidoma v nedeljo zjutraj prehajal v dež.

Na hitri cesti prek Vipavske doline bo ponoči zapadlo predvidoma deset centimetrov snega. V prvem delu noči na nedeljo se bo burja na Primorskem okrepila in ob hkratnem močnejšem sneženju lahko delala zamete na vozišču. Zaradi vetra pa bo slabša tudi vidljivost.

Na območju gorenjske avtoceste in ljubljanskega cestnega obroča bo ponoči po napovedi Agencije RS za okolje zapadlo predvidoma med 20 in 25 centimetrov snega, medtem ko je na dolenjski avtocesti in na območju štajerske avtoceste od Trojan proti vzhodni Sloveniji vse do meje z Madžarsko ponoči pričakovati od deset do 15 centimetrov snega.

DARS voznikom, ki nameravajo uporabljati primorske avtoceste, priporoča, da naj odhod na pot, če ni nujno, preložijo na nedeljo. V nasprotnem primeru pa naj se na pot odpravijo pravočasno, z ustrezno zimsko opremo, upoštevajo naj prometno signalizacijo in vožnjo prilagodijo razmeram na cestišču.