Ljubljana preživlja že mesec dni pozitivnih temperatur zraka sredi zimskega obdobja. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana preživlja že mesec dni pozitivnih temperatur zraka sredi zimskega obdobja. Foto: MMC RTV SLO

V petek je bil v Ljubljani sicer že 28. zaporedni dan s temperaturami zraka nad ničlo sredi zimskega obdobja. "Tako dolgega neprekinjenega niza pozitivnih temperatur na postaji Ljubljana-Bežigrad v zimskem obdobju ne pomnimo," je zapisano na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

V Ljubljani sta bila po letu 1900 le dva januarja, ko je bilo število hladnih dni manjše od deset. Gre za januar 1936 in januar leta 1948. V Sloveniji je bila sicer doslej najtoplejša zima 2006/2007. "V kolikor se v drugi polovici zimskega obdobja ne bo občutno ohladilo, se bo letošnja zima zagotovo uvrstila med tri najtoplejše v več kot 100 letih," napovedujejo na Arsu.

Do 9 stopinj topleje od povprečja
Kot ugotavljajo na agenciji za okolje, je v tem času srednja dnevna temperatura v večjem delu države od pet do deset stopinj Celzija višja od dolgoletnega povprečja. Največji odklon so izmerili na območju od osrednje Slovenije proti vzhodu in jugu do meje s Hrvaško, kjer je bilo od osem do devet stopinj Celzija topleje kot v dolgoletnem povprečju. Na zahodu in na Koroškem so izmerili odklon med šest in sedem stopinj Celzija.

Na Arsu so predstavili tudi vremenske podatke za Slovenijo za lani. Povprečna temperatura je bila eno do dve stopinji Celzija nad dolgoletnim povprečjem od leta 1961 do 1990.