Če se odpravljate v visokogorje, to zahteva še dodatne priprave in načrtovanje. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek
Če se odpravljate v visokogorje, to zahteva še dodatne priprave in načrtovanje. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek
Gaz pred prihodom na Streho
Po številnih vrhovih je še vedno veliko snega. Foto: Urban Bera

Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) pohodnikom zlasti svetujejo, naj ne precenjujejo svojega znanja in sposobnosti. Zlasti za začetek planinske sezone velja, naj planinske cilje izbirajo postopno od lažjih k težjim. O razmerah in o cilju naj zberejo čim več podatkov - med drugim o višinski razliki, zahtevnosti, trajanju poti in o morebitnih kočah ali bivakih.

Planinci naj posebno pozornost namenijo tudi otrokom, če jih nameravajo popeljati v gore. Hoja v gore z otroki in s starejšimi namreč zahteva veliko pozornosti in prilagodljivosti. Kadar so na planinski poti s prijatelji, pa naj bodo slabši hodci na čelnem mestu v koloni.

Na poti v gore sta obvezni ustrezna osebna in tehnična oprema. Pohodniki naj si priskrbijo ustrezno obutev, vsaj del obleke pa naj bo pisanih barv. Med obvezno opremo sodijo topla oblačila, rezervno perilo, planinski zemljevid, svetilka in prva pomoč. Če se pohodniki odpravljajo v gorski svet, naj se opremijo tudi z alpinistično čelado, zaradi snežišč pa na območjih nad 2000 metri še z derezami in cepinom.

Nikakor ne gre pozabiti na ustrezno hidracijo, pri čemer alkoholne pijače niso priporočljive. Pametno je vzeti s seboj tudi nekaj energijske hrane, počitek pa naj bo tempiran nekje na vsako uro ali uro in pol, in sicer na varnem mestu, če je mogoče, z lepim razgledom.

Vpis v knjigo je lahko v pomoč reševalcem
Če gornik potrebuje pomoč zase ali za koga drugega in je v bližini katere koli planinske koče, naj se o nadaljnjih potrebnih korakih posvetuje z oskrbnikom. Kadar to ni mogoče, naj pokliče interventno številko 112, od koder ga bodo povezali z gorskimi reševalci.

Ne zanašajte se na pokritost z mobilnim signalom, kajti ta ni povsod na voljo. A vseeno ne odhajajte v hribe brez polne baterije v prenosnem telefonu. Tega tudi ne gre izpostavljati mrazu in vetru, saj se bodo baterije v tem primeru veliko prej izpraznile.

O poti naj pohodniki obvestijo domače, ki bodo lahko obvestili reševalce, če se ob dogovorjeni uri ne bi vrnili domov. Če jih bo treba iskati, pa bodo gorskim reševalcem delo olajšali tudi zapisi iz vpisne knjige na planinskih kočah in vrhovih.

S seboj v dolino pa vedno prinesite tudi vse morebitne odpadke in smeti, ki so nastali med vašim pohodom.