Ob zadnjih mrzlih dneh je težko govoriti o mili zimi. Foto: Reuters
Ob zadnjih mrzlih dneh je težko govoriti o mili zimi. Foto: Reuters
Termometer
V Babnem Polju so zjutraj namerili -20 stopinj Celzija. Foto: MMC RTV SLO
Zima
V soboto bo znova snežilo. Foto: MMC RTV SLO
Mraz
Ozebline nastanejo najprej na delih, ki niso pokriti in so najmanj prekrvljeni: nos, ušesa, lica, brada ter prsti rok in nog. Foto: EPA

Slovenija se je prebudila v najhladnejše jutro te zime, statistika pa kaže, da je temperatura zadnjega tedna pod dolgoletnim januarskim povprečjem, so za MMC povedali v Arsu.

Dežurni prognostik Agencije za okolje RS Uroš Strajnar je za našo spletno stran pojasnil, da termometri od 4. janauarja naprej v povprečju sicer kažejo, da prvi mesec novega leta od leta 1960 naprej ne izstopa, saj je njegova povprečna temperatura glede na obdobje 1960-1990 le zanemarljivo nižja. Če pod drobnogled vzamemo zgolj zadnje desetletje, pa je povprečna temperatura letošnjega januarja za stopinjo nižja od povprečne temperature januarjev zadnjih deset let, je dodal.

V naslednjih dneh temperaturnih sprememb ni pričakovati
Sogovornik napoveduje, da se bo živo srebro pod ničlo spuščalo tudi v naslednjih desetih dneh, kar pomeni, da niti v začetku februarja ne gre pričakovati, da bo mraz popustil. Arso poleg tedenskih napovedi pripravlja tudi mesečne, ki so bolj eksperimentalne, zadnja pa kaže, da otoplitve v naslednjem mesecu še ne bo.

Na MMC-jevo vprašanje, kako bi glede na številne razprave o milih zimah zadnjih let popisal letošnji najhladnejši letni čas, je Strajnar odgovoril, da bi lahko dejali, da je glede na december in januar kljub hladu, ki nas obdaja zadnje dni, povprečna.

V soboto močna burja na Primorskem, sneg na Notranjskem in Kočevskem
Kaj sicer pravi vremenska napoved za petek? Pretežno jasno z zmerno do pretežno oblačnostjo bo. V severovzhodni Sloveniji bo popoldne zapihal južni veter. Ponoči in v soboto bo oblačno. Občasno bo snežilo, le po nižinah Primorske bo deževalo. Več snega bo padlo na zahodu in jugu države. Popoldne se bodo padavine okrepile. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem se bo krepila burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -3, na Primorskem okoli 1, najvišje dnevne -5 do -2, na Primorskem do 4 stopinje Celzija.

Arso pri tem opozarja na močno burjo, ki bo predvsem v Vipavski dolini v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Oslabela bo v nedeljo čez dan. V soboto zvečer in v noči na nedeljo bo prenašala sneg in gradila snežne zamete. Predvsem v južnem delu osrednje Slovenije (Notranjska, Kočevska) lahko v soboto zapade več kot 25 centimetrov snega.

Na mraz posebej občutljivi starejši, dojenčki in kronični bolniki
Glede na spust živega srebra velja opozoriti, da so na mraz še posebej občutljive prav določene skupine prebivalstva. Bolj izpostavljeni so starejši ljudje, ki počasneje proizvajajo telesno temperaturo zaradi počasnejše presnove in manjše telesne dejavnosti, dojenčki pod letom starosti, ki hitreje izgubljajo telesno temperaturo in jo manj učinkovito proizvajajo, in kronični bolniki, ki imajo težave s krvnimi žilami in z oslabljenim krvnim obtokom.

Ob nizki temperaturi lahko pride do podhladitve telesa. Telo v hladnem okolju telesno toploto izgublja hitreje, kot jo lahko proizvaja. Prenizka telesna temperatura povzroči upočasnjene misli in težave z gibanjem, zato je še posebej nevarna, saj se žrtev pogosto ne zaveda resnosti razmer in zato ne ukrepa primerno. Zaradi nizke temperature lahko dobimo tudi ozebline - poškodbe dela telesa zaradi zamrznjenja, ko pride do izgube občutka in spremembe barve prizadetega dela. Največkrat ozebejo nos, ušesa, lica, brada ter prsti rok in nog.

Zadržujte se v toplih prostorih, na prostem bodite dobro oblečeni
Neugodnim učinkom nizke temperature smo še posebej izpostavljeni v nekaterih primerih. Med njimi je podhranjenost, saj telo za vzdrževanje telesne temperature potrebuje veliko energije. Zdravstvene težave ob nizki temperaturi lahko povzroči tudi pretiran telesni napor, saj telo med naporom porablja energijo, ki bi jo sicer potrebovalo za vzdrževanje telesne temperature. Po drugi strani pa je zmeren telesni napor koristen, saj povečuje nastajanje telesne toplote.

IVZ svetuje, da se ob izredno nizki temperaturi in še posebej, če piha veter, zadržujemo v zaprtih prostorih in smo zunaj čim krajši čas. Ko pa smo, priporočajo topla oblačila: kapo, šal, rokavice in vodoodporno obutev, vrhnje oblačilo, ki ne prepušča vetra, ter obleko v več slojih, saj ta učinkoviteje ohranja telesno temperaturo. Priporoča tudi, da poskrbimo, da oblačila niso vlažna, saj ta hitro ohladijo telo, pa tudi, da nam ni prevroče, saj potenje hitro odvaja telesno temperaturo.