Jekleno kupolo, težko okoli 98 ton, so uspešno položili na eno izmed naftnih vrtin. Foto: EPA
Jekleno kupolo, težko okoli 98 ton, so uspešno položili na eno izmed naftnih vrtin. Foto: EPA
Naftni madež se še širi

Obalna straža je dejala, da pokritje ene izmed vrtin še ne bo zmanjšalo izlivanja nafte v morje.

"98-tonsko pravokotno posodo bomo spustili na dno nad točko, kjer uhaja nafta. Nafto bomo nato skozi vrh zbiralnika usmerjali proti površju. Tam jo bo zbirala ladja in tako bo škoda kar najmanjša,'' je povedal John Curry iz British Petroleuma. Naftno podjetje, lastnik naftne ploščadi, ki je 22. aprila potonila, je bilo v skrbeh, ali jim bo uspelo prekriti vrtine, saj je postopek prekrivanja zelo zapleten, poleg tega pa ga še nikoli niso izvedli na globini 1.500 metrov.

Medtem namerava ena izmed obalnih občin v Louisiani priskočiti na pomoč pri čiščenju naftnega madeža, da bi zaščitila svojo obalo.


Veter, ki je do zdaj oteževal čistilno akcijo, se je v torek umiril, zaradi česar se je širjenje madeža nekoliko upočasnilo, a meteorologi za četrtek znova napovedujejo poslabšanje vremena. Zaradi boljših vremenskih pogojev bodo prvič po 28. aprilu začeli nadzorovano zažigati izlito nafto.

Naftni madež ogroža morske živali, ptice, obalo in "način življenja" v priobalnem delu prizadetih zveznih držav. Zvezne oblasti so na prizadetem območju vsaj do 12. maja prepovedale ribolov, kar ogroža prehrambno industrijo z morskimi sadeži in ribami, ki regiji letno prinese okoli 2,4 milijarde dolarjev.

Naftni madež se še širi