Narava
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 9 glasov Ocenite to novico!
Potres
Najhujši rušilni potresi nastanejo na konvergentnih stikih tektonskih plošč, na območju subdukcije, kjer se ena plošča podriva pod drugo (večinoma se oceanska plošča podriva pod celinsko) in pride do hipne sprostitve energije. Foto: Reuters
Največji znanstveno izmerjeni potres je bil leta 1960 v Čilu, dosegel pa je magnitudo 9,5. “Veliki čilski potres” je skupaj s povzročenim cunamijem zahteval med 1.000 in 6.000 žrtev.

Dodaj v

Infografika: Desetletje in pol rušilnih potresov

Živahno potresno in vulkansko delovanje ob tektonskih ploščah
11. december 2016 ob 06:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na leto se v povprečju zabeleži pol milijona potresov, a le sto tisoč jih lahko čutimo, medtem ko jih samo okoli sto povzroči žrtve in škodo.

Ameriška Uprava za oceane in ozračje (NOAA) je v začetku meseca izdala videoanimacijo, ki prikazuje vse zabeležene potrese od 1. januarja 2001 do 31. decembra 2015.

V zadnjem desetletju in pol je bilo zaznanih 20 potresov, ki so imeli magnitudo 8,0 ali več, le dva pa sta stresla z višjo magnitudo od 9,0. To sta bila potresa v Indoneziji leta 2004 in na Japonskem leta 2011. Oba sta imela magnitudo 9,1 in sta sprožila uničujoča cunamija, ki se je sprožil tudi ob potresu z magnitudo 8,1 na Samoi leta 2009 in potresu z magnitudo 8,8 v Čilu leta 2010.

Trki plošč
Najhujši rušilni potresi nastanejo na konvergentnih stikih tektonskih plošč, na območju subdukcije, kjer se ena plošča podriva pod drugo (večinoma se oceanska plošča podriva pod celinsko) in pride do hipne sprostitve energije. Sproženi potresni valovi potujejo skozi zemljino skorjo in rušilno moč sprostijo, ko dosežejo površje. Potresna in vulkanska dejavnost spremljata tudi drsenje plošč ene ob drugi ali pri razmikanju, ko nastajajo predvsem oceanski hrbti.

Zemljina lupina je sestavljena iz sedmih 100-150 kilometrov debelih večjih plošč: Evrazijska, Severnoameriška, Južnoameriška, Pacifiška, Afriška, Indoavstralska in Antarktična. Med manjšimi litosferskimi ploščami je tudi Jadranska, ki ji pripada površje Slovenije in je stisnjena med večjo Afriško ter Evrazijsko ploščo.

Najbolj živahno potresno in vulkansko dogajanje je na robovih Pacifiške plošče, tako na njenem zahodnem kot vzhodnem robu, ki skupaj tvorijo t. i. ognjeni pacifiški obroč. To je lepo vidno v videoanimaciji osrednjega ameriškega muzeja Smithsonian in Ameriškega geološkega središča na tej povezavi, kjer si lahko ogledate vse potrese in vulkane od leta 1960.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
MisiM
# 11.12.2016 ob 07:22
Zelo dober članek! Pohvalno! :)
Wasabi
# 11.12.2016 ob 10:09
kar nedvomno pritrjuje Jezusovim besedam izpred 2.000 let,

Ja Jezus je med drugimi bil tudi prvi seizmolog!
mb128
# 11.12.2016 ob 06:31
Jep, naš planet je "živ organizem". Torej, po kateri logiki bi moral biti vedno takšen kot je sedaj?!
Sem gledal eno oddajo v kateri so trdili, da lahko zopet pride do neke nove Pangae.
KanoN
# 11.12.2016 ob 13:04
Matej 24,7. "Vzdignil se bo namreč narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu in lakote in potresi bodo na raznih krajih"

To se dogaja že od vedno, pa še ni blo konca.
Verjetno so bili do sedaj potresi na napačnih raznih krajih, vzdignila so se napačna kraljestva in lačni so bli napačni ljudje.
Binder Dandet
# 11.12.2016 ob 09:54
Dober clanek, manj dobri komentarji.
Ramus
# 11.12.2016 ob 13:38
"Verjetno so bili do sedaj potresi na napačnih raznih krajih, vzdignila so se napačna kraljestva in lačni so bli napačni ljudje"

Ta besedila so bila dana človeku v uteho in smerokaz v težkih časih,... res so bile vojne, res so bili potresi, res so bile lakote prisotne v zgodovini človeštva ves čas, a res pa je tudi, da smo samo v zadnjem stoletju imeli dve svetovni vojni, danes je ponovno ves svet v vojni, potresi pa se stopnjujejo, lakota, smrt beda, nasilje, nezmernost, pohlep,... to so nedvomno za mnoge ljudi izredno težki časi in še težje bo,... Zato Jezusove besede vlivajo upanje in mir, zaupanje v Sveto Pismo, da nismo sami v teh časih, da bo prišel konec tega trpljenja,...
veleum77
# 11.12.2016 ob 13:20
@Ramus

trese , trese. sploh na religioznem področju. iz obdobja rib , prehajamo v obdobje vodnarja. (eno obdobje naj bi trajalo dobrih 2100 let). nekako sovpada z Jezusom , ki je načel novo vero takrat. če gremo še malo nazaj v staro zavezo in glede Mojzesa. takrat je prinesel z gore 10 zapovedi , za novo obdobje , obdobje ovna. ker so ga toliko časa čakali so naredili enega bika in ga slavili , kakor so ga do takrat. in mojzes ponori....
kaj Jezus oz v svetem pismu piše o prehodu v obdobje vodnarja ? samo vprašam.

ps
vem da je offtopic , ampak me zanima.
Ramus, a bo?
Skippy
# 11.12.2016 ob 11:49
Jep, naš planet je "živ organizem". Torej, po kateri logiki bi moral biti vedno takšen kot je sedaj?!

Zato mi ni jasna logika nekaterih, ki bi vse radi ohranili takšno kot je do sedaj in bognedaj, da bi ljudje živeli od čudovite narave (no, saj razumem, levičarji ne marajo tega, da bi ljudje imeli službe in ne bi bili revni). En dogodek v naravi in neke stvari ni več - kaj imaš potem od tega, da tega nisi tržil?
Ramus
# 11.12.2016 ob 10:10
Če objavljate tukaj na portalu v rubriki "znanost in tehnologija" članke z naslovom - "Vesolje nastalo brez Božjega posega"

http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/hawking-vesolje-nastalo-brez-bozjega-posega/238361?keepThis=true&TB_ifram
e=true&height=650&width=850

Potem pa pobrišete komentar, ki vsebuje zapis Svetega Pisma, ki govori o potresih so to dvojna merila. Torej pojasnite zakaj perspektiva Svetega Pisma pod člankom o potresih ni zaželjena? Zakaj mi omejujete svobodo izražanja?

Zapisal sem,...

"Desetletje in pol rušilnih potresov"

Bi pojasnili zakaj ste izbrisali komentar? Komentiral sem članek, spomnil sem na Jezusove besede o potresih, povedal je, da bodo ob koncu sveta potresi po raznih krajih,... in o čem je vaš članek? O potresih,... torej zakaj izbris? Upravičeno se lahko spomnimo Jezusovih besed, ko gledamo te uničevalne potrese in se sprašujemo kje smo v zgodovini konca sveta,...

Matej 24,7. "Vzdignil se bo namreč narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu in lakote in potresi bodo na raznih krajih"

Katero pravilo MMC sem kršil? Če imate za izgovor "prerekanja" potem morate urediti s tistimi, ki se prerekajo,... jaz zgolj komentiram članek. Menda to smem?
george74
# 11.12.2016 ob 06:36
Čudno, da jih še niso obdavčili ...
Ramus
# 11.12.2016 ob 09:34
Ob takem članku velja poudariti, da se število potresov povečuje, predvsem kar je še posebej opazno katastrofičnih potresov, kar nedvomno pritrjuje Jezusovim besedam izpred 2.000 let,.... in svetovna znanost na to lahko reče le, da gre za naključna povečanja,... če verjamete.

http://www.livescience.com/46576-more-earthquakes-still-random-process.html
Kazalo