Narava
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 6 glasov Ocenite to novico!
Kormoran
Samo na Celjskem po mnenju ribičev gnezdi okoli 400 kormoranov. Zavod za varstvo narave pa je za odstrel določil največ do pet odstotkov populacije kormoranov, torej največ 134 ptičev. Foto: BoBo
Savinja
Kormorani so se v zadnjem obdobju osredotočili na Savinjo, kjer so pojedli že vse manjše ribe. Foto: BoBo

Dodaj v

Požrešni kormorani pomorili vse majhne ribe, zdaj plenijo že večje

Ribiči pozivajo državo, naj ukrepa
1. februar 2017 ob 13:21
Celje - MMC RTV SLO, STA

Slovenija se spoprijema z vseevropskim problemom prenamnožitve kormoranov, ki plenijo tudi domorodne ribe po slovenskih rekah, zato ribiči pozivajo državo, naj se odloči, ali bo varovala avtohtone ribe ali neavtohtone kormorane.

Zaradi zamrznjenih potokov in manjših rek na Celjskem so se kormorani osredotočili na Savinjo, kjer pa so pojedli že vse manjše ribe. V teh dneh so se tako lotili večjih rib, tudi do 40 centimetrov, ki pa jih ne morejo pogoltniti, zato jih le nakljuvajo. Samo v Savinji so pomorili že skoraj tono rib, povečini domorodnih, je za STA pojasnil predsednik Ribiške družine Celje Štefan Zidanšek. Kormoran sicer dnevno poje med 400 in 600 gramov rib.

Na Celjskem po podatkih ribičev gnezdi okoli 400 kormoranov. "Na Savinji je zdaj pravi pomor rib. Kormorani so se preveč namnožili, nihče jih ne odstreli, plašenje pa ni več učinkovito, saj so se ga navadili in ne odletijo," je dodal Zidanšek. Kot je poudaril, o tem stalno opozarjajo okoljsko ministrstvo, a "iz pisarne se zadeve ne vidijo".

Čakajo odločbe o plašenju z odstrelom
Ribiška zveza Slovenije že drugo sezono zapored čaka na odločbo o plašenju z odstrelom kormoranov. Lansko sezono je okoljsko ministrstvo odločbo prekinilo in jo vrnilo na Agencijo RS za okolje, ki je prvostopenjski odločevalec v tem primeru. "Vsako leto posebej smo vlagali vlogo za plašenje z odstrelom, ki ga izvajajo lovci. Želimo, da se država dolgoročno odloči, ali se ščitijo neavtohton kormoran ali avtohtone ribe. Tako ne bi bilo treba vsako leto ribičem vlagati te vloge, saj bi bila lahko ta večletna. Država naj to po uradni dolžnosti reši dolgoročno," je pozval sekretar Ribiške zveze Slovenije Igor Miličič. V postopku javne obravnave je trenutno osnutek dolgoročnega upravljanja kormorana, kar ribiči pozdravljajo.

Miličič opozarja, da se zna zgoditi, da bo tudi letos propadla sezona plašenja. Ob dveh sezonah brez plašenja z odstrelom pa ribiči opozarjajo na veliko škodo, ki jo lahko v tem času povzroči kormoran.

Odstrel največ 134 kormoranov
Tudi samo plašenje z odstrelom pa je po odločbi izdano predvsem za zahodni del Slovenije, kjer je s študijo dokazan vpliv kormoranov na ribo lipan. "Želimo si, da bi ta študija dosegla tudi druge vrste rib. Želimo si zaščititi vsa drstišča rib in preddrstna zbirališča, takrat je namreč riba najbolj ogrožena," je še dodal Miličič. Doslej je Zavod za varstvo narave določil za odstrel največ do pet odstotkov populacije kormoranov, torej največ 134 ptičev.

Zidanšek je sicer opozoril tudi na odnos države do ribiških družin. Lani so samo v Ribiški družini Celje za koncesnine in vodna soglasja plačali skoraj 50.000 evrov. "Tako ribiška družina ni več sposobna preživeti. Pomeni pot v propad," je še dejal.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
doba
# 01.02.2017 ob 13:46
"Požrešni kormorani pomorili..."

A ne bi bilo bolj primerno napisati: Lačni kormorani uplenili...?
antropomorfizem press.
Danes ob 11:43:53 sem napisal / objavil blog o tem: Kormorani napadajo
doba
# 01.02.2017 ob 14:04
@ Micesar podobno kot spuščeni domači mački, ki iz igre pomorijo nešteto ptic, mišk, kuščaric in drugih malih živali, kar pa malokoga moti. Kormoranov je preveč po Evropi, ker ribiči povsod vlagajo v naraven vode ribe iz ribogojnic, tudi tujerodne vrste, ki se niso sposobne umakniti kormoranu. Vlaganje ribogojniških "športnih" rib v naravne habitate je ekološki zločin, s tem dobesedno hranijo in povečujejo populacijo kormoranov in drugih ribjih plenilcev, kot posledica so ogrožene tudi najbolj ogrožene vrste. Preveč kormoranov je posledica napačnega gospodarjenja z vodami.
Lluka
# 01.02.2017 ob 13:41
Zadnji čas da okoljevarstveniki odpeljejo te komorane v svoja bivališča............ kajti zaradi njih se vse to dogaja.(zaščita zaščita zaščita). Za škodo ki nastane ob tem, pa nihče ne odgovarja in se zgovarjajo da so to zaščitene živali.
sivi gandalf
# 01.02.2017 ob 15:15
sodeč po naslovu sm mislil da je teh komoranov vsaj 100.000 v sloveniji haha
o onesnaženih rekah pa nič govora...
junkmail
# 01.02.2017 ob 17:25
Malo so nam ogledalo nastavili.
doba
# 01.02.2017 ob 14:24
@ Micesar: ja saj, saj to je izvirni greh, V ujetbiptvu umeto vzgojena riba ni ista kot v naravnem okolju vzgojena in odrasla riba. Tudi ni nobene naravne selekcije in podobno. V praksi gre tudiu za genetsko onesnaćevanje avtohtonih populacij, taka primer je denimo skoraj izumrla avtohtona donavska potočna postrv, ker se ribiči vlagali atlantsko postrv v vse vodotoke. Kolega Blaž je napisal:
Blaž Cokan: Definitivno se strinjam s trditvami, da ima donavska potočna postrv močno povezavo s Salmo labrax. Neizpodbitno lahko trdimo, da so se postrvi iz Črnega morja z umikom zadnje ledene dobe počasi širile po toku navzgor, saj se jim je odpiral nov življenski prostor. Definitivno ima zaradi tega donavska potočna postrv veliko več skupnega s Salmo labrax, kot pa z ostalimi vrstami potočne postrvi atlantskega fenotipa. Sam sem mnenja, da gre pri potočnih postrveh predvsem za okoljske prilagoditve na različne naravne pogoje, v katerih živijo, v osnovi pa so ista vrsta. V resnici so danes populacije bol ali manj dobro izolirane med sabo in imajo zelo malo oz. nič interakcij (pregrade itd.) Pri navajanju donavske potočne postrvi kot salmo labrax me begata dve stvari. Je res, da se je donavska potočna postrv razvila iz Salmo labrax? Kaj če je to samo pojavna oblika v Črnem morju, tako kot je donavska potočna postrv pri nas. Sprašujem se naslednje. Ali se je res najprej iz morske postrvi razvila Salmo Labrax in se je ta nato širila po toku navzgor, ali pa se je širitev po toku navzgor zgodila še preden, se je pojavna oblika Salmo Labrax sploh razvila.? Druga stvar, ki je lahko malo nerodna pa je naslednja. Z latinskim imenom Salmo trutta fario poimenujemo točno določeno vrsto (ali pojavno obliko). Če vprašamo nekoga iz Amerike, bo vedel, da gre za potočno postrv. Isto velja za Salmo labrax, ki se prav tako uporablja za točno določeno vrsto (pojavno obliko). Kaj se lahko zgodi! Nekomu bomo rekli, da pri nas živi potočna postrv z latinskim poimenovanjem Salmo labrax. On bo nato latinsko ime vpisal v google in bo v rezultatih dobil slike in opis Salmo labrax, ki pa je po videzu zelo drugačna od donavske potočne postrvi. S tem pa bi lahko naredili veliko zmedo oz, nerealno predstavo, kako donavska potočna postrv dejansko izgleda. Zato osebno mislim, da je bolje če se še vedno poimenuje Salmo trutta fario, ker bo vsak vedel o čem govorimo in kaj iskati. Vsaj dokler se Salmo trutta fario uradno ne spremeni v Salmo labrax ali kaj podobnega. Da se razumemo, to je moj pogled na potočno postrv. Pravzaprav bi bil vesel širše debate v zvezi s to problematiko.
Micesar
# 01.02.2017 ob 14:20
drugače pa tisoč ljudi tisoč mišljenj. vedno bo narava v napoto človeku. ambrozija, kormorani, vreme, medvedi, volkovi, divji prašiči, burja, poplave itd. vse kar se da nadzorovat ti ljudje želimo, da bi bilo nadzorovano. Seveda vedno v našo korist. Skoviik tebi pa želim še veliko smeha :*
Micesar
# 01.02.2017 ob 14:15
@doba verjetno je nekaj res na temu. vem pa da so se pri nas vlagale mladike avtohtonih rib. šlo je pa za vložitev izlovljenega. da se reki vrne vzeto.
SKEpsiS
# 01.02.2017 ob 17:04
Kot običajno, se problem rešuje z repa namesto z glave, torej posledice namesto vzrokov. Razlika je le ta, da so tokrat kormorani "nagrbusili".
In še naprej se igramo bogove, dokler ne bomo posledično sami sebe pomorili.
kiliboy
# 01.02.2017 ob 16:34
Speči in pojesti - najprej kormorane, nato pa še ribe.
Bivši uporabnik
# 01.02.2017 ob 14:53
Namesto teh kormoranov bi lahko nahranili naše lačne otroke.
Micesar
# 01.02.2017 ob 13:55
pred let sem bil član ribiške družine Metlika. in vsako leto ta čas so bili kormorani na dnevnem redu. Problem je bil še večji, ker je glavni revir reka kolpa. Kormorani so pa nalašč sedeli na drevesih na hrvaškem bregu. Nimaš kaj brihtna žval. Glavni vzrok zakaj jih ribiči ne maramo, pa se skriva v njihovi igri. kormoran ne vedno lovi za hrano. veliko rib samo iz igre pohabi in to je težava.
balrog
# 03.02.2017 ob 16:42
Problem je, da naše reke niso več naravne, da so urejene, da ribe nimajo skrivališč, da ni rokavov, skalnih podmolov, da se ribe ne znajo in ne morejo skriti pred plenilci, da ne znajo preživeti v naravi. Kormoran je posledica napačnega gospodarjenja z rekami. Ribiške dovolilnice so velik biznis, ker rib ni dovolj, se v reke vnašajo vzgojene ribe. To je podobno kot z lubadarjem, saj se je smreka sadila na območjih, kjer ne raste, na rastiščih listavcev in jelke. Problem je, da so reke postale "last" ribiških družin, ki z njimi gospodarijo, zato pa je kormoran sovražnik. Kje so pa vidre, pa bobri, pa orli, pa želve, pa jazbeci, divje mačke, risi, lisice, ki bi naravno preganjali kormorane, tako da bi jim jedli njihova jajca ? Seveda reke niso od nikogar.
Jocipros
# 01.02.2017 ob 19:50
To se pač dogaja, če ni pameti.
tocco
# 01.02.2017 ob 18:14
Potocna postrv je problematicna ker se hitreje prilagaja kot pa soška postrv
junkmail
# 01.02.2017 ob 17:28
@levcek26
Puško v roke pa gremo,bi vam že jaz dal okoljevarnost ja pa ja de!

Če ne bi bilo takšnih kot ti, bi prehranjevalna veriga vse uredila.
elGoyc
# 03.02.2017 ob 16:43
Najprej je potrebno doreči nekaj stvari.
Gozdovi niso last lovskih družin in reke niso last ribiških družin, zato tudi divjad in ribe niso last le teh, čeprav oni to tako smatrajo. Niti se ne morejo smatrati za upravljalce, ker predstavljajo ozek parcialni interes, ki niti ni okoljevarstveni ampak ekonomski. Normalno, da je potreben odstrel določenih živali, ko začnejo zaradi prenaseljenosti naravnega okolja povzročati škodo na privatni lastnini, ob predpogoju, da je ta primerno zavarovana (ograje, psi čuvaji, drobnica ponoči v stajah itd...)

Kormorani so se v prvi vrsti preveč namnožili zaradi pretiranega vnosa ribje populacije v reke. Ribičem seveda godi gosta naseljenost rek z ribami, ker tako več nalovijo in prodajo več ribiških kart, ampak to ruši naravno ravnovesje in ena izmed bolj neprijetnih posledic je namnožitev kormoranov. Če je rib malo te prvič privabljajo manj kormoranov in tudi procentualno jih več preživi. Plenilec, specializiran na eno vrsto plena, kar kormoran je, nikoli ne iztrebi celotne populacije, ker se mu določen del vedno skrije ali izmuzne.
Kratkoročen ukrep je seveda zmeren odstrel s hkratnim plašenjem ter nasplošno minimaliziranje posegov v sam ekosistem, razen z namenom zaščite ogroženih vrst, pretirane škode na primerno zavarovanem premoženju. Lov in ribolov sta dejavnosti, ko se nekdo okorišča z lastino nas vseh, kar narava je, a obenem ribiške in lovske družine zaradi svojih ekonomskih interesov skrbijo za urejanje in tudi varstvo narave, a to mora biti pod budnim nadzorom strokovnjakov z razumevanjem delovanja ekosistemov in primarnim interesom zaščite narave.
SKEpsiS
# 01.02.2017 ob 17:08
Kormorani niso problem, saj so del naravnega bogastva. Problem je "naše" stališče in postopanje do narave, ki je zgrešeno. Kar je bilo že večkrat omenjeno, poudarjeno in potrjeno.
Kobalt
# 01.02.2017 ob 16:57
What would vegan do?

Veganski paradoks :)
ABADON
# 01.02.2017 ob 15:56
Poleti. Bernardin. Kopalisce. In priletijo modeli in plavajo ppd vodo, da sploh ne ves kdaj se ti pribliza. In se tako en najde v blizini stopnic in zacne napadat otroka in ga kljuba direkt v nos in eno oko. In to traja in traja. Mali vresci. Ptic ne nega. Ostali malo v soku okrog. No potem smo ga le nagnali.
brus123
# 15.02.2017 ob 21:50
Kormoran ni avtohtona ptica ampak je tujek katerega je treba razredčiti in njihovo populacijo drastično zmanjšati. Dela nepopravljivo gospodarsko škodo, pa ne le RD ampak celemu vodnemu in obvodnemu življu.
Sklep o povečanem odstrelu so sprejeli že v Švici in nekaterih EU državah.
Pri nas pa jih ščitijo ... domov naj si jih peljejo...
ah9559
# 03.02.2017 ob 11:28
tukaj si lahko pogledate kako škodo delajo kormorani na hrv : https://youtu.be/5R4tgvVjb4w?t=346, takrat so pobili 60%populacije postrvi

Naj enkrat gre DOPPS dejansko pogledat kako to izgleda in če je to naravno
presenečen
# 02.02.2017 ob 09:38
Požrešni kormoran

kako dobro ponazarja slovensko tranzicijo, nahebale so majhne ribice, da so si lahko nekateri kupili nesmrtnost..
skoviik
# 01.02.2017 ob 14:12
veliko rib samo iz igre pohabi in to je težava.

hahahahaha...daj človek, ne sodi še živali po sebi...
ah9559
# 05.02.2017 ob 17:32
, ampak zagotovo ni tako povsod. Tudi vnos rib je omejen z ribičim načrtom, ki je potrjen s strani zavoda za ribištvo(aja poribljavljanje gre iz finančne fonda RDja, tako da smo zopet pri denarju), tako da o prekomernem vnosu ne moremo govorit.

Dejstvo je da je kormoranov preveč in so zelo pametni in zaradi tega jih je zelo težko odgnati. Plenijo pa predvsem ribe ki so v času zime skupaj v jatah in zaradi tega naredijo še toliko večjo škodo.
ah9559
# 05.02.2017 ob 17:13
Sam sem ribič in živim v Prekmurju kjer nimamo prevelikega vnosa ribje populacije, kvečjemu se je le-ta precej zmanjšala napram populacije izpred 20 let. In reka Mura je že veliko več let enako regulirana. Zadnja leta se je pri nas kar zelo razširil bober, naselili so se tudi orli, vidre so že od nekdaj bile in lisic itak že imamo preveč.

Reke niso "last" ribičev ampak smo jih dobili v upravljanje/gospodarjanje s strani države in za te koncesije se tudi plačuje. Kako pa mislita da naj dobi RD denar kot s članarino in prodajo ribiških kart. Res je da določeni RDji služijo na ta račun (predvsem postrvski revirji)
ah9559
# 03.02.2017 ob 12:02
Dejstvo je da so se kormorani preveč razmnožili in delajo gospodarsko škodo RDjem. Vsem tem ornitologom ki so proti je lahko govorit ko pa jim ni treba prispevat enga centa, na drugi strani pa RDji skrbijo za ribji fond na račun prodanih ribiških kart in če ni rib ni prodaje kart in članov.

Res je tudi da je človek v veliki meri odgovoren za vsa ta neravnovesja v naravi, ampak da sedaj dopuščamo da ena vrsta v celoti iztreblja druga pa se ni ne zdi ok. Treba je najti neko ravnovesje in če to pomeni da je potrebno odstrelit določen % populacije naj bo tako.

In tisti ki mislite da se gre ribičem samo za to da uplenijo ribo ali pa da se grejo športni(ujemi&spusti) ribolov si naj preberejo ribiški pravilnik oz. vprašajo ribiči ki je včlanjen v RD kaj to pomeni.
Epafrodit
# 01.02.2017 ob 21:26
Ne samo kormorani. Še veliko drugih vrst (tudi avtohtonih) s svojo številčnostjo presega "kapacitete" še razpoložljivega naravnega okolja v mnogih naših predelih. To škoduje tako drugim kot sami preštevilčni vrsti. Na primer srnjadi, ki je izrazito teritorialna. Tako srnjaki kot srne imajo v času parjenja ali odraščanja mladičev na določenem območju svoj teritorij, ki ga označujejo in branijo. Če je populacija preštevilčna se teritoriji nujno manjšajo kar povzroča stres in posledično slabšo telesno odpornost s tem pa pojav različnih bolezni in pogine. Ali pa na primer vrane. Ne samo v mestih in težave, ki tam nastajajo. Tudi v naravnem okolju je njihova prevelika številčnost ne samo moteča ampak povzroča resne probleme drugim vrstam ptic s podobnim ali konkurenčnim načinom hranjenja in vrsto prehrane. Niti kanje niso izjema. Čim se kanja, na primer v času gnezdenja, ko intenzivneje išče hrano, pojavi v nekem predelu se nanjo zgrne pravi oblak krakajočih vran, jo preganja in praktično onemogoča normalno iskanje hrane.

Zato bi tudi zapriseženi varuhi narave morali dojeti, da s trmastim vztrajanjem na dosledni zaščiti posameznih vrst ali nasprotovanju povečanja odstrela, naravi ne delajo koristi ampak veliko škodo. Naše naravno okolje je mnogokje degradirano ali po obsegu tako zmanjšano, da enostavno ne prenese več populacij določenih vrst v obstoječem obsegu.
furs
# 01.02.2017 ob 14:56
Koliko živali pa smo požrli človeški požrešneži? Kormoranu je glavna hrana riba, zato se z ribami prehranjuje.
cockatoo
# 01.02.2017 ob 14:51
Aha, spet pobijanje, streljanje .. :-( Pustite živali pri miru naj se same zmenijo ..
Kazalo