Kot jajce velika toča je v četrtek okrog 17.00 klestila tudi v okolici Litije. Foto: Iztok Kirm
Kot jajce velika toča je v četrtek okrog 17.00 klestila tudi v okolici Litije. Foto: Iztok Kirm
Nenavadna oblika toče v naselju Tenetiše pri Litiji. Foto: Iztok Kirm
Župan občine Žetale Anton Butolen
Reševanje s sedežnic
Ujete na sedežnicah so reševali tri ure. Foto: RTV SLO

Zadnja neurja s točo so bila okrog petih zjutraj v občinah Podlehnik, Slovenska Bistrica in Ptuj, kjer je veliko naselij ostalo brez elektrike. Najhuje je bilo v Pleterjah, kjer je veter strehe odnašal tudi 200 metrov stran od hiš. V Zasavju je toča prerešetala strehe večine stanovanjskih hiš, poškodovane pa so tudi šole, vrtci, kulturni in športni objekti. Škodo cenilci na terenu še ocenjujejo, po napovedih pa bo visoka, saj je toča marsikje uničila tudi celoten pridelek.

V občini Podlehnik je bilo najhuje v Kozmincih, Strajni, Zgornjem Gruškovju in Podlehniku, v občini Slovenska Bistrica pa v Ritoznoju, Kovači vasi, Devini in Črešnjevcu.

Vzhod države najbolj prizadet
V občini Kidričevo ne pomnijo takega neurja - orkanski veter je odnašal strehe, tudi po petdeset metrov daleč, podrl in polomil je številna drevesa, poškodovanih je veliko stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Najhuje je v Mihovcah in Pleterju ter v Apačah, kjer so ponoči izselili družino Zdenke Šenkič. »Skrajno grozno je,« je dejal župan občine Žetale Anton Butolen.

V naseljih Nadole, Kočice, Žetale in Dobrina skorajda ni hiše, ki ne bi imela preluknjane strehe. Za pest velika toča, takšna kot ježevka, je razbila kritino na stanovanjskih in gospodarskih poslopjih. Delavci Elektra Maribor vzpostavljajo daljnovodno omrežje v občini Kidričevo, kakšne posledice so neurja pustila na nizkonapetostnem, pa šele ugotavljajo. Predvidevajo, da bodo čez dan vsi dobili elektriko. Kakšna je škoda na poljščinah, v sadovnjakih, vinogradih in gozdovih, bo vidno šele danes in v naslednjih dneh.

Številna neurja na vzhodu države
V četrtek je prvo neurje zajelo Maribor, kjer je toča v 30-kilometrskem pasu ponekod uničila letošnji pridelek. Popoldne so se nevihte razbesnele nad širšim območjem Ljubljane, nad Zasavjem, delom Gorenjske, proti večeru pa v Halozah, na Dravskem polju, Pohorju in na Celjskem. Toča je marsikje uničila poljščine in sadje ter prerešetala strehe. Poškodovane so tudi šole, otroški vrtci, kulturni in športni objekti. Zaradi vdora vode s strehe so v četrtek morali celo ustaviti proizvodnjo v novi steklarni v Hrastniku. Stroje so ponovno zagnali sredi noči.

Uspešno reševanje s sedežnice
Na Golteh se je v četrtek ob 16.00 zaradi neurja ustavila sedežnica, s katere so reševalci v treh urah uspešno rešili okrog 50 ljudi. Večinoma so bili upokojenci, ki jih je med vračanjem v dolino na sedežnici zajelo neurje. Reševalci so bili o dogodku obveščeni ob 16.00, reševalna akcija, v kateri je sodelovalo okrog 50 ljudi, pa je stekla v naslednji uri in je trajala do 20.00. Ujetim na tridesedežnici Medvedjak so takoj po prihodu v hotelu na Golteh ponudili zdravniško pomoč, po besedah tamkajšnjega zdravnika pa nihče ni bil poškodovan, nekateri so bili le lažje podhlajeni.

Inšpektor za žičnico je po današnjem ogledu ugotovil, da se je zaradi udara strele poškodovala elektronika, tako da je glavna zavora zaustavila sistem. Na Golteh so se pravilno odločili za reševanje vseh sedežev, saj bi bili morebitni poskusi ponovnega zagona sedežnice nepravilni.

V petek dopoldan se je nebo zjasnilo, vremenoslovci pa ne izključujejo novih vročinskih neviht, ki lahko spet prizadenejo predvsem sever države. Podrobneje o vremenu si preberite tukaj.

Župan občine Žetale Anton Butolen