Predlog novega zakona bo v javni razpravi predvidoma že v drugi polovici junija. Foto: Bobo
Predlog novega zakona bo v javni razpravi predvidoma že v drugi polovici junija. Foto: Bobo

V fitofarmacevtskih sredstvih ali pesticidih širša javnost vidi strupe, kmetijska stroka pa sredstvo za zaščito in varstvo rastlin. Priprava zakona o fitofarmacevtskih sredstvih sicer časovno sovpada z iskanjem vzroka za množično umiranje čebel, vendar so njegovi cilji širši, je za Drugo jutranjo kroniko Radia Slovenija poročala Jernejka Drolec.

Tako zakon ne vsebuje prepovedi sredstev, ki vsebujejo čebelam nevarne neonikotionoide. Registracijo fitofarmacevtskih sredstev namreč ureja evropska uredba, ki bo začela veljati 14. junija neposredno z uredbo vlade. Novi zakon govori predvsem o prometu in uporabi fitofarmacevtskih sredstev, pojasnjuje Jože Ileršič, direktor fitosanitarne uprave: "Zakon je namenjen temu, da se nekako zmanjša tveganje in vpliv uporabe fitofarmacevtskih sredstev na zdravje ljudi in okolje."

Najpomembnejša novost bo nacionalni akcijski načrt, s katerim bodo določili cilje, ukrepe in časovni okvir. Področje izobraževanja se za vse tiste, ki se ukvarjajo s pesticidi, ne bo bistveno spremenjeno.

Cilj: popoln nadzor in evidenca prodaje
Novi zakon pa želi uvesti popolni nadzor nad pesticidi, ki se bodo v Sloveniji prodajali, pravi Franc Štamper, predsednik Sveta za kmetijstvo in podeželje: "Ne bo se dalo več kupovati tako, da greš enostavno za prijatelja kupit, ker boš kupil lahko samo tisto, kar lahko dejansko porabiš."
Pomembno, a trenutno še nedoločeno pa ostaja vprašanje, kdo je profesionalni pridelovalec, ki bo pesticide sploh lahko kupoval. "Tisto, kar je bistveno novo: vse, kar bo kupljeno, bo točno evidentirano. Tudi največji profesionalni pridelovalec bo imel poseben karton, kjer se bo točno videlo, kaj vse je kupil," je sklenil Štamper.
Nadgrajen bo tudi sistem vračanja in uničevanja neporabljenih fitofarmacevtskih sredstev.