Izbruh ognjenika na polotoku Reykjanes julija letos. Foto: Reuters
Izbruh ognjenika na polotoku Reykjanes julija letos. Foto: Reuters

Od noči na sredo so na Reykjanesu poročali o več kot 5500 potresnih sunkih, od katerih je imel drugi najmočnejši danes zjutraj magnitudo 4.

Strokovnjakinja za naravne nesreče z islandske meteorološke službe je za radijsko postajo RUV danes povedala tudi, da so najmočnejši potresni sunek zaznali v sredo in da je imel magnitudo 4,5.

Čeprav so potresi v državi vsakodnevni pojav, je bil zadnji niz po navedbah islandskega meteorološkega urada (IMO) obsežnejši kot običajno, poroča Guardian.

"Ti potresi so opozorilni znak, del dolgoročne zgodbe, za katero vemo, da vstopamo v fazo kopičenja do prihodnjega izbruha," je dejal vodja oddelka za storitve in raziskave IMO Matthew Roberts.

Po njegovih besedah so potresi nastali na globini do pet kilometrov in jih je povzročilo dolgotrajno kopičenje magme, ki je ustvarjala pritisk in se zdaj počasi premika proti površju Zemlje.

"Z mojega vidika kot znanstvenika in nekoga, ki zelo natančno spremlja to dejavnost, bi rekel, da je izbruh v prihodnjih 12 mesecih verjeten," je dejal Roberts.

V zadnjih treh letih so sicer serije potresov na omenjenem polotoku trikrat napovedale ognjeniške izbruhe, medtem ko je zadnji izbruh julija letos trajal več tednov, a večje nevarnosti za naseljena območja ni bilo.