Takole je videti znameniti singapurski Marina Bay med smogom (zgoraj) in normalnim sončnim dnem (spodaj). Foto: EPA
Takole je videti znameniti singapurski Marina Bay med smogom (zgoraj) in normalnim sončnim dnem (spodaj). Foto: EPA
Trgovina - razprodano
V Singapurju so medtem že v večini trgovin pošle vse obrazne maske, ki omogočajo dokaj normalno gibanje na prostem. Foto: Reuters
Gozdni požari na Sumatri
Gost dim se je s Sumatre razširil na Malaško ožino in Malajski polotok s Singapurjem. Foto: EPA

Indeks onesnaženosti zraka, ki ga uporabljajo v Singapurju, je v četrtek dosegel vrednost 371, kar je daleč nad za zdravje škodljivimi stopnjami. Po singapurskem standardu je ob indeksu 200 zrak že škodljiv zdravju.

Smog izvira iz sezonskih gozdnih požarov na sosednjem indonezijskem otoku Sumatra, kjer zaradi širjenja kmetijskih površin, predvsem plantaž, in čiščenja polj množično zažigajo tropske gozdove, ki se hitro širijo. Zaradi tokov vetra se je dim na tisoče požarov razširil po celotni Malaški ožini, ki povezuje Indijski ocean s Tihim oceanom.

Medsebojno obtoževanje prek ožine
Gosti smog z vonjem po gorečem lesu je tako poplavil tudi petmilijonski Singapur, kjer so oblasti sprejele več odlokov o omejitvi gibanja na prostem, predvsem pa v bogati mestni državi od Indonezije zahtevajo odločno ravnanje in obvladanje požarov, kar je že privedlo do nediplomatskih obtoževanj z ene in druge strani.

"Nobena država ali podjetje nima pravice, da onesnažuje zrak na račun zdravja in dobrega počutja Singapurcev," je bila odločna pristojna ministrica Vivian Balakrishnan.

Na indonezijski strani ji je odgovoril minister Agung Laksono: "Singapur se vede kot majhen otrok. Požari in smog se ne dogajajo, ker bi si to želelo indonezijsko ljudstvo, temveč zaradi narave same."

Vseeno v Džakarti danes poteka izredno zasedanje vladnih predstavnikov, kjer naj bi se dogovorili za rešitve, s katerimi bi omejili požar in zmanjšali smog.

Zamegljene mestne znamenitosti
Gosti in smrdeči smog je zakril pogled na singapurske nebotičnike in močno zmanjšal vidljivost tako na letališčih kot v sami izredno prometni in pomembni morski ožini. Po vladnih ocenah bi se lahko smog v Singapurju zadržal tudi več tednov.

Odgovornost se vali na lastnike plantaž
Na Sumatri, obsežnem otoku na skrajnem zahodu Indonezije, so veliki pasovi zemlje prekriti z dimnimi oblaki. Na Sumatri in indonezijskem delu Bornea vsako leto v času suhega vremena izbruhnejo številni požari. Po navedbah okoljskih organizacij so za številne odgovorni lastniki plantaž, ki želijo pridobiti dodatno kmetijsko zemljo. Indonezijci pri tem poudarjajo, da številni lastniki prihajajo iz Singapurja.

Zdravstvene oblasti so tudi prebivalce indonezijske province Riau na Sumatri pozvale, naj ostanejo v svojih hišah ali nosijo maske, če morajo ven. Stopnje onesnaženja so bile v sredo močno nad dovoljenimi. V malezijski zvezni državi Džohor je zaradi onesnaženosti zraka odpadel pouk v več kot 200 šolah.

Pred 15 leti že sprejet sporazum proti smogu
V letih 1997 in 1998 je bila jugovzhodna Azija močno prizadeta zaradi podivjanih gozdnih požarov, zaradi česar je bil oviran tako zračni, morski kot cestni promet, zaradi onesnaženosti zraka pa je po ocenah zbolelo več kot 20 milijonov ljudi.

Smog je prisilil organizacijo ASEAN, da je leta 2002 sprejela sporazum o čezmejnem onesnaževanju zraka, česar pa Indonezija vse do zdaj še vedno ni ratificirala.