Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 13 glasov Ocenite to novico!
Kemis, Vrhnika
Krajani so zahtevali, naj se analiza razširi in naj jo izvede tuja institucija. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Vrhnika, Kemis
Vrhničani z odgovori pristojnih niso bili zadovoljni. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Kemis, požar
Kemis hrani več kot 400 ton nevarnih odpadkov. Foto: PGD Vrhnika
VIDEO
Kemis: Nove analize niso...

Dodaj v

Inšpektorji prepovedali pašo okoli Kemisa, krajani hočejo analizo iz tujine

Onesnaženje ni zajelo večjega območja
26. maj 2017 ob 17:56,
zadnji poseg: 26. maj 2017 ob 20:24
Vrhnika - MMC RTV SLO, STA

Analiza vzorcev krme in solate po požaru v vrhniškem Kemisu je pokazala, da so vsi vzorci solate ustrezni, le en vzorec krme neposredno ob Kemisu ni. A krajani s pojasnili pristojnih niso zadovoljni.

V vzorcu trave iz neposredne bližine pogorišča so inšpektorji namreč našli nevarne dioksine in furane nad mejno vrednostjo, so z uprave za varno hrano pojasnjevali na srečanju z Vrhničani. Zato so v okolici Kemisa, okoli neskladnega vzorca trave, v radiju 1.600 metrov začasno prepovedali pašo in uporabo trave za krmljenje, seno in silažo. Dokler ne dobijo vseh izsledkov analiz, pa pozivajo prebivalce, naj ne jedo sadja in zelenjave z vrtov na omenjenem območju.

Vzorec solate ob avtocesti je vseboval težke kovine pod mejno vrednostjo, dioksini in furani so sicer bili prisotni, a pod mejami, pesticidov pa niso našli. Vsi preostali rezultati vzorcev trave pa so bili po do zdaj analiziranih parametrih skladni.

Ni bilo podatkov o tem, kaj vse je gorelo
Po besedah Jerneja Drofenika z urada za varno hrano so vzorčili travo, solato in zemljo na kmetijskih površinah na območju, kjer se je valil dim ob požaru. Analizirali so pet vzorcev trave in dva vzorca solate, analiza petih vzorcev zemlje s kmetijskih površin pa še traja. Izsledki bodo znani na začetku prihodnjega tedna. Solato in travo je uprava za varno hrano vzorčila, ker sta to trenutno najdostopnejša hrana in krma na prizadetem območju in ker imata vzorca glede na svojo maso največjo površino onesnaženja.

Želeli konkretne odgovore
Vendar Vrhničani po poročanju TV Slovenija niso bili preveč zadovoljni s pojasnili uprave. Ljudje so namreč pričakovali konkretne odgovore o tem, ali lahko obdelujejo svoje vrtove, kaj naj naredijo za svoje in zdravje svojih otrok, pojavili pa so se tudi pozivi, naj se Kemis umakne z Vrhnike. Pred poslopjem so v ta namen zbirali tudi podpise. V torek bo še izredna seja občinskega sveta, na kateri naj bi bila tudi točka, ali naj Kemis še ostane na Vrhniki.

Iz občinstva je bilo najpogosteje slišati očitek, da so pristojne službe vzorčile hrano in krmo na območju, ki ni bilo najbolj pod udarom dima s požarišča. Občani so zahtevali, naj se razišče predvsem "linija od Kemisa proti Vrhniki". Jezno so izražali nezadovoljstvo, da rezultati vzorčenja prihajajo z zamudo in da so 11. dan po požaru še vedno nepopolni.

Pristojni so jim odgovorili, da je ključni razlog za pozne izsledke pomanjkanje podatkov, kaj natančno je v Kemisu gorelo. Zato niso mogli vedeti, katera onesnaževala ali nevarne snovi iskati v odvzetih vzorcih, so pojasnili.

Prelaganje odgovornosti
Največ razburjenja je izzvalo vprašanja enega izmed občanov, zakaj ni bilo izvedeno vzorčenje na številnih zelenjavnih vrtičkih, ki so na prizadetem območju, ter kdo bi ga moral opraviti. Nihče izmed predstavnikov pristojnih služb ni ponudil odgovora, ampak so se zapletli v pogovor, kdo je pravzaprav odgovoren. Občinstvo se je odzvalo s slabo voljo in posmehom.

Več občanov je tudi zahtevalo, naj vzorčenje zraka, vode in tal ter hrane in krme opravi ena izmed uglednih tujih ustanov. Zahtevo so utemeljili z besedami, da se država in domača stroka ne zavedata, da je požar v Kemisu povzročil ekološko katastrofo, ali pa se le sprenevedata, da tega ne vesta, in "se delata norca iz ljudi".

Veliko slabe volje med občinstvom je izzvalo tudi dejstvo, da po njihovem mnenju nihče izmed sogovornikov iz pristojnih služb ni postregel s prepričljivim odgovorom, do kod se razteza prizadeto območje. Vendarle pa je bilo slišati tudi nekaj pohval na račun stroke, ki se je po besedah ene izmed občank kljub izostanku koordinacije potrudila čim prej ugotoviti okoljske vplive požara.

A. Č.
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Kemis, Vrhnika
Vrhnika, Kemis
Vrhnika, Kemis
Vrhnika, Kemis
Vrhnika, Kemis
Prijavi napako
Komentarji
gesan
# 26.05.2017 ob 18:34
Rudii
# 26.05.2017 ob 18:29
Pa nehite že s to Vrhniko. Človek dobi občutek, da ta nesreča nekomu zelo ustreza za pridobivanje političnih točk oz. blatenje drugih...
......................................
A še nisi dojel, da se v tej državi praktično nič ne premakne, če se ne udriha po mizi?
Še tako ne bomo nikoli izvedeli kaj je narobe.
Kaj bi šele bilo, če bi bili vedno samo tiho in bi se prepustili, da bi res z nami lahko delali kar jih je volja...?!?
josh k.
# 26.05.2017 ob 20:37
Res je, ča bi bili občani tiho bi lepo jedli solatko...na se predat, kar ostro nastopit.
svyatoslav
# 26.05.2017 ob 21:00
Pravilno. Analiza iz tujine.
Preveč klientelizma, kriminala, korupcije in kršitvev zakonodaje je prisotno v tej državi.
Slovenska kvazi elita deluje po načelu vrana vrani..., nikakor pa ne v interesu naroda.
Uspešno analizo bi izvedel Gorazd Pretnar. Če se ne motim so ga pred leti degradirali in prerazporedili. Tudi on je naredil analizo stanja, kar pa ni bilo pogodu določenim interesnim skupinam. Resnica nikakor ne sme priti do javnosti, Vrhničanom paželim veliko poguma in vztrajnosti. Cela garnitura je kazensko odgovorna, od inšpektorjev do direktorjev.
gesan
# 26.05.2017 ob 18:32
Ključni razlog, zakaj izsledkov analize ni bilo prej, je bilo pomanjkanje podatkov, kaj natančno je v Kemisu gorelo. Zato niso mogli vedeti, katera onesnaževala ali nevarne snovi iskati v odvzetih vzorcih, so pojasnili.
..................................
Se pravi, da če jaz dam vodo v "strokovno" analizo, potem jim moram pojasnit kaj vse je v njej takšnega kar jo onesnažuje, da bodo potem oni lahko potrdili, če je to res ali ni?!

A se hecate?
A niso te analize-strokovnjaki za to, da mi zvemo kaj je v vodi ne glede na to kaj jo je nesneževalo?

Se mi zdi, da nas v tej državi res dobesedno vsi odgovorni full vlečejo za nos in še za kaj
@twwwter
# 26.05.2017 ob 22:26
"Analiza vzorcev krme in solate po požaru v vrhniškem Kemisu je pokazala, da so vsi vzorci solate ustrezni, le en vzorec krme neposredno ob Kemisu ni. A krajani s pojasnili pristojnih niso zadovoljni."

Moj nasvet Vrhničanom:
dajte že enkrat križ čez tokratno solato, ne pa še kar upati, da se bo našel nekdo, ki vam jo bo velikodušno dovolil jesti. Tudi, če bi se našel, ali mu boste verjeli?
artoum
# 27.05.2017 ob 07:13
celotna zadeva smrdi. iz več vidikov.......
angelmanuel
# 26.05.2017 ob 22:46
Medtem pa je vedno več kemisovih tovornjakov tudi v sežigalnici v Račah. Tudi tukaj je že gorelo Marsikaj spornega česar niso upali gasiti niti profesionalni gasilci.
jbzt
# 26.05.2017 ob 22:02
Kakršna vlada,takšne državne službe,inšpekcije...sama korupcija amaterjev !
PONOS
# 27.05.2017 ob 00:35
Na FBju in ostalih posnetkov se lepo vidi smer dima.Tam ni bilo vzorčenja.Vsem je jasno zakaj se tukaj gre vsi vemo če so goreli strupi da je zastrupljena vsa
okolica od Kemisa in v smeri vetra ki je poganjal toksični dim.Prah je pa zajel vso Vrhniko.Sedaj se gre da se dobi uradno potrdilo onesnaženja na podlagi katere se lahko ovadi in toži vse odgovorne in išče odškodnine.Temu se seveda izogibajo in bojijo ,bodo vse naredili da se pomete pod preprogo.Pripeljat neodvisne raziskovalce in dobit drugo mnenje....
nonparel
# 27.05.2017 ob 07:57
Tisto kar je šlo v zrak so vetrovi odnesli tudi drugam. Kam, to še sam bog ne ve.
Tako, da bodo svojo porcijo strupov dobili tudi drugi, ne samo Vrhničani.
PONOS
# 27.05.2017 ob 02:13
Kapital vedno prelaga in pritiska na politike dokler prebivalstvo ne znori....
bernr
# 26.05.2017 ob 21:10
Na nek način je to res katastrofa. Vsa odlagališča so na nek način potencialna nevarnost.
Ali se sploh mi zavedamo kaj se kupujemo in uporabljamo. Dosti tega bo nekoč nevaren odpadek.
Celt
# 26.05.2017 ob 20:40
Direktorja Kemisa pa ni za slišati. A se je v zemljo ugreznil?
commodore
# 27.05.2017 ob 17:15
ker je vrhniška solata ok in tudi sicer ok predlagam da se jo doda kot obvezen dodatek pri kosilu v parlamentarni menzi. Prav tako je obvezno da vsak poslanec vsaj 3 mesece ne sme jesti nikjer drugje kot v tej menzi. Po tem obdobju se bo pa že videlo kakšna je situacija
eos
# 27.05.2017 ob 10:15
Pa dajmo še z eno teorijo zarote.
Precej neobičajen veter vzhodnih smeri je bil kot nalašč za pripravo požara prepolnega skladišča. Ker je bil dim usmerjen proti najredkeje poseljenim področjem, je bila tako koletaralna škoda najmanjša. Malo smradu in strupenih plinov pa ja ne škodi. Se bo vsaj imunski sistem okrepil. Ljudje pa itak največ umirajo zaradi raka, ki je dostikrat nepojasnjen. Pač način življenja, skriti stres... Vendar pa bo skladišče pridobilo nove zmožnosti za hranjenje novih količin zelo dragih odpadkov. Biznis pa menda ja mora laufat naprej.
PONOS
# 27.05.2017 ob 02:43
V naslednjih dneh je potrebno biti pozoren na male živali in otroke pri hudih zastrupitvah se razvijejo kloroakne.Direktorja Kemisa bi bilo treba vprašati če je še vedno mnenja da so goreli.le idpadki ki jih imamo doma po vseh znanih toksinov v Tojnici.
viisaus
# 27.05.2017 ob 00:32
MIRKOKING/// problem je v temu,da 11 dni po nesreči,pristojne agencije,direktorati,inšpekcije,še vedno niso povedali bistva?? zakaj se že 11 dni čaka z rezultati,kateri bi morali biti narejeni naslednji dan.Očitno prikrivajo in si pokrivajo hrbet drug drugemu.nenazadnje,kako so lahko sredi naselja skladiščili 1500 ton nevarnih odpadkov??,kdo jim je dal dovoljenje?? na vsaki odločbi je podpis...danes so se na vrhniki,vsi ti državni apartčiki,kar skregali med sabo,ker odgovoren ni nihče.Ob tako velikem požaru,so vzeli 5 vzorcev..medtem ko bi jih po mednarodnih standardih morali najmanj 70?? zakaj samo 5... po prvih rezultatih mobilne enote ministrstva za zravje je predstavnica ministrstva rekla,da so vzeli vzorce potoka in da je vse v normalnih vrednostih.. super,in zakaj jo poginilo vse živo v potoku??ttudi mikroorganizmi 170.000 javnih uslužbencev,kateri so sami sebi namen,, TAKOJ knjižice v roke najmanj 50.000 iz krivdnih razlogov,,,ker potem se bo morda začelo karkoli premikati.... zanimiva je izjava dobovška..da se je italijanska mafija povezala z našo rdečo kamarilo,in da v sloveniji skladiščijo nevarne odpadke iz cele evrope,,in da zato niso hoteli povedati kaj gori.Zakaj se gorenje --multinacionalka gospodinjskih aparatov,ukvarja z nevarnimi odpadki?? kje je tu vzorčna povezava??... kakorkoli,edino,kar vrhničani lahko naredijo je da naredijo analizo tuji laboratoriji,ker našim ni za verjet popolnoma nič....
Shaka Zulu
# 27.05.2017 ob 00:10
Narod nori nad birokrati, ki jih je za več bataljonov. Zdaj bi pa še neodvisne analize iz tujine. Ni problema, samo v tem primeru mora biti polovica strokovnjakov, organov v sestavi, uradov, agencij takoj na sončni upravi. Lahko čistijo ulice preko javnih del. Pa rok ne smejo devat v usta.
pikabu
# 26.05.2017 ob 18:34
1600 m je cela Vrhnika. To ni ravno malo, ker je ogromno hiš z vrtički.
sonce12
# 27.05.2017 ob 11:35
Mah zato, ne rabiš analiz od nikjer, da veš, da je stanje slabo, samoumevno, da ne boš jedel zelenjave iz svojega vrta če tam živiš, pa saj vidiš in veš kakšno je stanje okrog, še dihat se ni dalo par dni po požaru tam. Vrži stran vse kar je bilo na vrtu pa vse rože zavržt. Država se pa itak obnaša kot da je bil to manjši požar brez tveganja
Lešnik
# 27.05.2017 ob 09:51
Res ne vem kaj se mora pri nas zgoditi v primeru tovrstne nesreče, da pride podjetje pod drobnogled?
V tem času človek upravičeno pričakuje vstop kriminalistov v poslovne prostore podjetja pa nič. Še več, direktor, ki že po izjavah ne daje neke trdne osnove se kaže kot gost pred kamerami. Ni čas, da to vlogo prevzameta policija in tožilstvo.
Marko Buh
# 27.05.2017 ob 09:40
Pretnar: "Prebivalce Vrhnike bi ob požaru v Kemisu morali takoj evakuirati"

Uprava za zaščito in reševanje ima prostore za evakuacijo na vrhniki, samo je njen direktor Darko But tja naselil begunce! Bo za to odgovarjal?

rtvslo.si/ pic.twitter.com/enUdJ3Yqg9
Hotelski gost
# 27.05.2017 ob 07:11
Mitcho_Buchannon ,
majhni delci ne padejo hitro dol in to sigurno še kroži po ozračju.....civilna zaščita ne ravna v skladu za zaščito prebivalcev......samo gledam.
Hotelski gost
# 27.05.2017 ob 07:09
POVEJTE ŽE KAJ JE VZROK POŽARA, ZAKAJ SE TA INFORMACIJA SKRIVA PRED JAVNOSTJO?
Zakaj tega nimajo kar je spodaj navedeno??????
Podjetja, ki zbirajo, odstranjujejo in predelujejo nevarne odpadke (kaj je nevaren odpadek določa Uredba o odpadkih), morajo v skladu z Uredbo o vsebini in izdelavi načrtov zaščite in reševanja izdelati načrte zaščite in reševanja. Osnova so ocene ogroženosti, ki jih morajo prav tako izdelati in jih posredovati občini, v kateri je obrat. Prav tako z občino uskladijo načrte zaščite in reševanja.

Pristojni znate malim podjetnikom težit zaradi malih količin nevarnih snovi....v glavnem Magna se nam ne sme zgoditi. Marsikaj je odpovedalo in videli smo da naše znanje stoji deloma samo na nekih papirjih, katerim je treba kljukice delat.
eos
# 26.05.2017 ob 21:53
Sem bil na tem soočenju in je bilo kar naelektreno. En kup vprašanj z neodločnimi odgovori. Še najboljše odgovore in posluh je imel g. Drofenik. Ostali porazno, izmikajoče in neodgovorno. Celoten primer smrdi res do samega državnega vrha, zato pa skušajo zadevo pomesti, kolikor se pač da. Je pa čedalje več posameznikov, ki se katastrofe resnično zavedajo, zato jih taki odgovori ne prepričajo. Veliko odgovorov bo moral dat ARSO, saj so njihove odločbe precej trhle glede na dejavnosti Kemisa. Če bo pa tale Kemis še kdaj obratoval na tem mestu, je pa tudi vprašanje.
Hotelski gost
# 27.05.2017 ob 07:15
HOR To je tudi obrambni vojaški problem saj videna državna nedopustno tretjerazredna nepripravljenost nakazuje na podobno obravnavo pri kakšnem kemično biološkem terorističnem napadu ali nesreči,...

Nič se ne motiš, zelo dobro napisano. Problem je, ker imamo na ključnih položajih premalo strokovnjakov.
PONOS
# 27.05.2017 ob 02:28
Preberite si tudi o katastrofi v Sevesu
viisaus
# 27.05.2017 ob 00:54
Celine// Nobeden od prebivalcev nič noče,,želijo si samo relevantne odgovore državnih inštitucij,,koliko je zastrupljena zemlja,kako globoko je zastrupljena,,ker pri odgovorih naših javnih uslužbencev je tako,da pravijo,da je vse v mejah normale,toda odsvetujejo jesti zelenjavo in sadje,odsvetujejo da se otroci igrajo na prostem..ampak pozor,,vsa ta opozorila,čeprav je vse kakor normalno??? 100 % prikrivajo zadevo,v katero je vpletenih več oseb....nedreča se zgodi... tu ni kaj,,toda da so imeli v kemisu lovilni jašek,speljan kar v bližnji potok...in vse to je videl inšpektor pred 5 meseci,in v poročilo tega ni omenil?? kako je to mogoče???...
K_ris
# 26.05.2017 ob 21:13
@gesan

Se pravi, da če jaz dam vodo v "strokovno" analizo, potem jim moram pojasnit kaj vse je v njej takšnega kar jo onesnažuje, da bodo potem oni lahko potrdili, če je to res ali ni?

Ne boš verjel, ampak tudi ko ti vzamejo kri, mora zdravnik laboratoriju povedati, na kaj naj testirajo.
gesan
# 26.05.2017 ob 18:28
Požar v Kemisu ni ogrozil pridelkov, paša zraven obrata začasno prepovedana
........................
Proti tistim v trgovini morda res niso bolj strupeni!
Ne razumem pa, zakaj je potem paša prepovedana, če je z pridelki, torej posledično tudi z pašno travo vse v redu?!
Lovec
# 27.05.2017 ob 09:08
Etično in moralno.
nikoli
# 27.05.2017 ob 08:54
Negativni rezultati? Sranje, nobenih odškodnin ne bo.
los-t
# 27.05.2017 ob 08:46
Solata ob avtocesti ne rabi Kemisa da je strupena...folk nič ne razmišlja ko tam sadi...
alcatraz
# 27.05.2017 ob 08:31
Danes Kemis jutri JE Krško. V obeh primerih nam ne bodo povedali nič. Ljudje iz Vrhnike in okolice se takoj preselite!

ne pretiravaj in ne zganjaj panike zdej.
alcatraz
# 27.05.2017 ob 08:30
Dobr, eni že močno pretiravajo s tem.
Razkrilo pa se je vsaj to, da je v tej državi birokracija sama sebi namen in zategadelj neučinkovita in za tole v celoti odgovorna!
Kako to da nihče ni pravočasno odreagiral na črno gradnjo?
Kako da nihče ni redno kontroliral, če so se hranili nevarni odpadki tako blizu bivalnih naselij?
Saj je ja kup enga papirja treba predložit in izpolnit ....
Predpise imamo bolj papeške od papeža, drži se jih pa nihče. Kršijo jih vsi po vrsti: podjetniki, uradniki, država, sodniki, you name it.....
Potem se zgodi kar se je, pa nihče ne bi prevzel odgovornosti.
In potem se začne raji nakladati...
Že miljonkrat videno v tej butasti državi. Potem prilivajo pa olje na ogenj še politični kekci.
mostnica
# 27.05.2017 ob 07:49
Oblast ne skrbijo dioksini, njo skrbijo volitve! Žal se je pokazalo, koliko resnih državnih inštitucij je le papirni tiger, brez vsake vrednosti. Ki pa znajo neznosno pritiskati na državljane ob izdajanju raznih dovoljenj. Pa Cerar? Ali Janša?
Lešnik
# 27.05.2017 ob 05:22
Zato so v okolici Kemisa, okoli neskladnega vzorca trave, v radiju 1.600 metrov začasno prepovedali pašo in uporabo trave za krmljenje, seno in silažo.

Na noč požara oziroma čez polnoč nas je v službi kar nekaj zaznalo neprijeten vonj iz vrhniške smeri. Lokacija: območje ljubljanskega Viča.
Vem, da gospodje birokrati v tem času spijo sanjski spanec, jim pa priporočam, da svoje analize razširijo na nekoliko širše območje.
HOR
# 27.05.2017 ob 02:23
"...Ključni razlog, zakaj izsledkov analize ni bilo prej, je bilo pomanjkanje podatkov, kaj natančno je v Kemisu gorelo. Zato niso mogli vedeti, katera onesnaževala ali nevarne snovi iskati v odvzetih vzorcih, so pojasnili..."


Diltantsko antirazumsko nestrokovno tretjerazredno, nedopustno..., namerno ali nenamerno...!?

Približno se ve kaj takšna firma najpogosteje zbira in skladišči, če ne pa se ve kateri so glavni najhujši strupi in škodljive snovi, ki so v praksi v uporabi naokoli.
Tako bi morali ne glede na odsotnost poročila takoj začeti iskati sledove takšnih najpogostejših in najbolj strupenih (izgorelih) snovi ne pa čakati na "popolno listo"....

Kje je tudi poziv meteorologom za pregled zračnih tokov in verjetnostno oceno do kam in kam in kje in kdaj so se v kakšni koncentraciji odložile škodljive snovi.

Lahko se zgodi situacija, da so zdravstveno najbolj ogroženi tisti, ki so se nadihali strupov iz dima iz zraka neposredno ob času gorenja, ko je bila koncentracija verjetno najmočnejša.
Prav lahko pa se je precej delcev/plinov strupov dvignilo v zrak in potovalo ter zastruplja okolico in ljudi izven Vrhnike še neznano daleč, kar pa je potrebno predvidevati in preiskovati oddaljen teren/zrak tudi na podlagi takšnih poročil.

Kje je hidro študija kam in do kam je lahko šla voda in strupi iz prizadetega potoka in kje so na potencialne polutante analizirani vodni organizmi na tej poti

To je tudi obrambni vojaški problem saj videna državna nedopustno tretjerazredna nepripravljenost nakazuje na podobno obravnavo pri kakšnem kemično biološkem terorističnem napadu ali nesreči,...

Pa nič ni slišati o tem (upam, da se motim)...
PONOS
# 27.05.2017 ob 02:12
Sem naredil malo raziskavo kako se temu streže na zahodu v Švici,Nemčiji itd..1986 se je zgodila podobna nesreča v Baslu tovarni Sandoz.Ne boste verjeli oblast in lastniki so se podobno obnašali kot pri Kemisu.Nič hudega,vse ok,malenkost...izidi meritev zraka,vode,zemlje šele čez teden dokler niso začele vse jegulje..ribe vse kar je živo umirat.Voda od gašenja pomešana z strupi 20 ton je.pobil ves Ren vozili so vodo prebivalstvu.Dim baje neškodljiv.No kasneje je politika zaradi pritiska ljudi začela ukrepat .Padale so odškodnine,in začelo se je drugače razmišljat sedaj imajo merilne naprave v reki in očiščevalne naprave plus primerne bazene....če boste tiho boste pomrli skupaj z naravo...
PONOS
# 27.05.2017 ob 00:52
Kaj bi Vrhničani radi ?Prvo da se Kemis zapre.Lastniki Kemisa naj sanirajo škodo.Vsem oškodovancem seveda pripada odškodnina .Kriminalisti naj preiščejo denarni tok vseh akterjev Kemisa uradnikov in občine.Ni vrag da ne bodo našli.koruptivne ptiče....ki so odgovorni za skladiščenje prepovedanih kemikalij.
PONOS
# 27.05.2017 ob 00:44
Na podlagi renomiranih neodvisnih izvidov se potem toži in ovaja lastnike Kemisa ki so odgovorni za nastalo škodo.To bo stalo desetine če ne stotine milionov€.Sanacija in zdravje ljudi...Vrhničani potrebujejo neodvisno vendar kredebilno vzorčenje.
Mitcho_Buchannon
# 26.05.2017 ob 18:46
Baje se je dimni oblak razširil po celi jugozahodni Sloveniji? Mi zna kdo razložiti ali je to padlo dol potem ali še vedno kroži kje v višjih slojih ozračja?
Gepard007
# 28.05.2017 ob 07:08
Tako kot sedaj Vrhničane, tudi nas ostale Slovence flancajo že 26 let na 50 let podlage...
zofija1
# 27.05.2017 ob 16:26
prebivalci naj sami najamejo strokovno analizo iz tujine, račun pa potem izstavijo meni, torej državi.
Pastafarian
# 27.05.2017 ob 15:16
Kaj točno vam pomaga analiza iz tujine, če pa jo bojo naročili isti ljudje, ki so naročili trenutno analizo ? A mislite, da če se bo podjetje imelo v imenu "neodvisno", da je to tudi res garancija za neodvisno testiranje ? Prebivalci bi si sami morali izglasovati koga najeti...
hehet
# 27.05.2017 ob 14:00
krajani hočejo analizo iz tujine
Je ne bodo dobili, v Sovjetski Zvezi so meje zaprte.
Svit-1
# 27.05.2017 ob 09:06
1. Kriv je Kemis!
2. Organi pregona naj raziščejo kaj je bilo narobe (načrtovanje, gradnja, nadzor, oprema, vrsta in količina shranjenih materialov, požarno varstvo, ...)! Zahtevamo osebno odgovornost!
3. Država in lokalna oblast naj zaščitita ljudi in okolje ter zaostrita zakonodajo!
4. Takega Kemisa ne rabimo, rabimo pa delujoč in varen tak obrat, ki bo delal z ničelno toleranco glede varnosti in okolja!
nezanimiv
# 27.05.2017 ob 00:04
tupamaross
# 26.05.2017 ob 18:34
Žal mi je Vrhničanov. Predvsem mlada dekleta naj
obvezno spremljajo krvno sliko vse življenje, predvsem
pa naj naredijo vse preiskave, če se odločijo zanositi,
kar sicer ne pomeni, da bodo v krvi sploh kaj odkrili, je
pa velika verjetnost, da bo krvna slika njihovega otroka
precej drugačna od krvne slike matere...
- - - - - - - - -- - - ---
Seveda to be bo zaradi kemisa ampak zaradi vsega kroma, ki je naložen pod celotno vrhniko zaradi iuv.
Legstrong
# 26.05.2017 ob 20:40
In tile tako oklicani inšpektorji so verjetn ali pa 100% dobil lepo nabasane kuverte z evrčki da so povedali kot so.Po mnenje drugam v Sloveniji so skorumpirabi vsi.Tudi VI NOVINARJI ANEDE
Kazalo