Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 20 glasov Ocenite to novico!
Tojnica
Arso onesnaženje potoka Tojnica opisuje kot katastrofalno. Foto: BoBo
Tojnica
Onesnaženje v potoku Tojnica je po Arsu katastrofalno, saj so v njem našli presežene vrednosti veliko nevarnih snovi, med drugim niklja, kobalta, formaldehida in mineralnih olj. Foto: BoBo
Tojnica
Čiščenje Tojnice je prednostna naloga v sanacijskih dejavnostih. Foto: BoBo
VIDEO
Odgovori stroke niso pomi...
VIDEO
Onesnažena tla nimajo vpl...
VIDEO
Analiza onesnaženosti zar...

Dodaj v

Arso odsvetuje uporabo vrtnin z območij, nad katerimi se je vil dim iz Kemisa

Posledice požara v Kemisu razburjajo krajane
19. maj 2017 ob 17:16,
zadnji poseg: 19. maj 2017 ob 17:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vzrok za požar v Kemisu in koliko od 1.500 ton tam skladiščenih nevarnih odpadkov je zgorelo, še ni znano, je na novinarski konferenci povedal direktor Kemisa Emil Nanut. Po meritvah agencije za okolje je onesnaženje potoka Tojnica katastrofalno.

Sanacija Tojnice je zato trenutno najpomembnejša naloga, je poudaril Nanut in dodal, da so do Ljubljanice namestili številne pivnike, ki jih redno zamenjujejo in ki preprečujejo utek nevarnih maščob v reko. Po sanaciji Tojnice bo na vrsti še sanacija pogorišča, čemur bo sledila gradnja novega objekta.

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je onesnaženost zraka z delci PM10 po ponedeljkovem požaru zdaj primerljiva z ravnmi, značilnimi po Sloveniji. Prav tako se po podatkih Arsa koncentracije živega srebra v zraku po požaru spuščajo na sprejemljivo raven. Janja Turšič z agencije za okolje pa je poudarila, da je tudi voda iz vodovoda varna, uporabo vrtnin na območju, kjer se je vil dim, pa odsvetujejo. Prav tako odsvetujejo, da bi se na takih območjih pasle živali, saj se nevarne snovi kopičijo v maščevju pasočih živali in ob uživanju mesa preidejo tudi v človeka.

Glavni cilj je zaščita Ljubljanice
Onesnaženje Tojnice ne bo neposredno vplivalo na ljudi, bo pa vplivalo na živali v potoku, je še pojasnila, ocenjeno je namreč kot katastrofalno, saj so v njem našli presežene vrednosti veliko nevarnih snovi, med drugim niklja, kobalta in formaldehida, zelo povišane so bile vrednosti še nekaterih drugih spojin, tudi mineralnih olj in cianidov. Živo srebro je bilo pod mejnimi vrednostmi.

A onesnaženje Tojnice po podatkih Arsa ne bo vplivalo na Ljubljanico, saj so meritve, narejene 200 metrov pred izlivom Tojnice v Ljubljanico, pokazale, da ni bila presežena vrednost nobene od nevarnih snovi. Po besedah Turšičeve pa stalno spremljajo vremensko napoved, ki kaže na močnejše padavine v soboto, predvsem zaradi možnosti, da bi se s povišanjem gladine Tojnice nevarne snovi prelile v Ljubljanico. "Narejeni so vsi zaščitni ukrepi, da do tega ne bi prišlo," je dejala.

Vodja Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) za kemijo Instituta Jožef Stefan Dušan Žigon je ocenil, da bodo napovedane padavine v prihodnjih dneh spirale nečistoče v potok Tojnica in kasneje v Ljubljanico. "S padavinami se bo zrak očistil tudi trdnih delcev, kjer njihova koncentracija za ožje območje Kemisa še ni v mejah normale," je dejal Žigon.

Podobno pričakuje tudi vodja ljubljanskega mestnega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus, ki je pozoren na razmere v Ljubljanici. Izcejanje onesnažene vode iz Tojnice namreč na površini Ljubljanice še vedno povzroča tanke sloje nečistoč. Iz terenskih opažanj in rezultatov meritev vzorcev izpustov so sicer strokovnjaki ELME-ja ugotovili onesnaženje Ljubljanice pri zapornici na Ambroževem trgu s penili in organskimi snovmi, ki so nanja vezane. Žigon pa ob tem zagotavlja, da onesnaženje ni tako, da bi prišlo do pomora rib ali ogrožanja pitne vode.

Povišane koncentracije le prvi dan
Prvi dan so koncentracije delcev PM10 segale do 200 mikrogramov na kubični meter, nato pa so začele padati. Višje so v dnevnem času, nižje v nočnem. V nočnem času so primerljive z drugimi kraji po državi, podnevi pa z ravnjo, ki jo v državi zaznavajo pozimi oziroma med toplotnim obratom.

Meritve živega srebra v zraku so opravljali na območju pogorišča in v okolici. Na samem kraju požara so bile vrednosti precej povišane, glede na naravno ozadje, medtem ko so v okolici izmerili koncentracije, značilne za urbano okolje in daleč pod vrednostmi, ki so še dopustne za delovno okolje.

NIJZ: Ne uporabljajte igral z vidnimi nečistočami
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) iz previdnostnih razlogov, namreč zaradi morebitnega nadaljnjega izlivanja in spiranja onesnažil iz potoka Tojnica na Vrhniki in do popolnega zaključka analiz vode, odsvetujejo potapljanje v Ljubljanici. Pri dejavnostih na prostem svetujejo previdnost pri dotikanju predmetov ali zemlje oziroma peska, ki bi lahko bil onesnažen. "Igral z vidnimi nečistočami ne uporabljamo, svetujemo čiščenje z detergentom. Prav tako odsvetujemo igro v peskovniku," so še zapisali pri NIJZ-ju.

Ob tem na nacionalnem inštitutu pripravljajo programe pregleda za gasilce, ki so sodelovali pri gašenju požara v Kemisu. Kot je znano, je bila oprema gasilcev PGD Stara Vrhnika po gašenju požara v Kemisu povsem uničena.

Na novinarski konferenci tudi vznemirjeni krajani
Novinarske konference so se sicer udeležili tudi nekateri krajani, nezadovoljni s tem, da je Kemis sploh postavljen na Vrhniki. Krivdo za to so pripisali vrhniškemu županu Stojanu Jakinu, ki so mu očitali, da občina na račun Kemisa služi. Jakin je odvrnil, da potrebnih dovoljenj podjetju ni izdala občina, pač pa upravna enota.

Številni očitki krajanov so leteli tudi na direktorja Kemisa Nanuta, ki je moral odgovarjati na številna vprašanja. Povedal je, da so v podjetju skladiščili okoli 1.500 ton nevarnih odpadkov, koliko jih je zgorelo, pa še ugotavljajo. Pri tem je od 90 do 95 odstotkov odpadkov prihajalo iz industrije, le od 5 do 10 odstotkov pa iz gospodinjstev.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
kaboom
# 19.05.2017 ob 18:05
Vrednosti: katastrofalne / sprejemljiva raven / padati / višje / nižje / primerljive / med toplotnim obratom / povišane / značilne / dopustne

to je za vas na RTV Slo članek? bralci si ne zaslužimo podatkov s številkami? moramo po vse informacije na google?
josh k.
# 19.05.2017 ob 18:06
Odsvetujejo uporabo, kaj pa prodajo ?
kolibri123
# 19.05.2017 ob 18:16
Če je vse tako OK in niti požar 1500 ton nevarnih odpadkov - kemičnih, pesticidov, barv, živosrebrnih odpadkov (????) itd ne povzroči škode v okolju, zakaj potem vse komedije z ločevanjem in shranjevanjem nevarnih odpadkov? Vsak naj jih skuri na svojem vrtu, problem rešen.
atom ant
# 19.05.2017 ob 18:32
Arso odsvetuje uporabo vrtnin...

Včeraj pa: meritve spodbudne?
Ja, spodbudne za umret
houdre33
# 19.05.2017 ob 19:24
V prvem članku pred nekaj dnevi ste napisali, da so ribiči dejali, da je v potoku Tojnica "pocrkalo vse živo". Odgovor vodstva podjetja je bil "da so poginile dve ali tri ribice".Sedaj pa katastrofa. torej se ve kdo zavaja (laže) in bo še v bodoče. Upam da ne pobrišete tega komentarja še enkrat. Kar je napisano ste napisali vi na MMC v prvem članku o požaru. Meritve in analize se izvajajo v številkah in enotah, ne pa opisno.
davide
# 19.05.2017 ob 19:00
a je vaše novinarje tako strah onesnaženja da še tja ne upajo it poslikat?
houdre33
# 19.05.2017 ob 18:10
Pri gradnji novega objekta ,pa je treba narediti zajezitev(bazen) za toliko litrov snovi, ki jo hranijo plus miljon kubikov gasilnega sredstva,ki se porabilo pri morebitnem novem požaru, ter avtomatsko gašenje s peno v prostorih skladiščenja, kot je to normalno za takšne objekte v tujini.Vse kar je manj od tega je prevara. Pred vsem pa se ne zanašajte samo na prostovoljne gasilce pri takšnih objektih in vrstah požarov. Še enkrat KLOBUK DOL za vse gasilce.
Vanek
# 19.05.2017 ob 17:21
Kje so novejše fotografije?
Nikolaj
# 19.05.2017 ob 20:29
Agenciji za okolje (ARSO) ne verjamem, saj si je svoje ime umazala že v primeru "Lafarge"
Rtvrtv
# 19.05.2017 ob 21:05
Dobičke privatizirat,
izgubo, strupe nacionalizirat.
Kapitalizem v vsem svojem sijaju.
mmeeddoo
# 19.05.2017 ob 18:18
... in kaj bodo sedaj vrtičkarji? Kar denarje stran metali? Kaj pa kakšen kmet? Mislite, da bo res kar stran vrgel? To se bo še vse za BlO in EKO prodalo. Če že ne direkt, pa preko krme. ... ja, kmet bo kar stran vrgel ... saj bo dež opral.
tantadruj76
# 19.05.2017 ob 19:28
a nisi rekli da ni nevarnosti za okolje? hahaha v istem stavku pa da je potok mrtev. a potok ni okolje? sicer pa ob takem požaru je nemogoče da ni vpliva na okolje. kakšne so to izjave?
politik kritik
# 19.05.2017 ob 21:14
Potok Tojnica je popolnoma uničen. Odstranili bodo nafto in olje (vidno onesnaženost). Topila so pa lepo odplavala v Ljubljanico. V luft je tudi šlo precej rakotvornosti

To so dejstva, ki se jih več ne da na noben način popravit. Popravili jih bodo le milijoni pretečenih let.

Edino kar se sedaj lahko stori, je da se za take objekte dvigne varnostne standarde in prepreči nadalne nesreče. Kot sem prebral so gasilci zlili na požar cca. 1000 kubikov vode. Bazen, ki naj bi ulovil to požarno vodo in svinjarijo je imel kubaturo samo nekaj več kot 500 kubikov. Gasili so cca. 50 % objekta.

Torej je bil bazen za požarno vodo projektiran samo za 25 % celotnega objekta v primeru gašenja. V končni fazi je tako po teoriji v naravo steklo 500-600 kubikov svinjarije, lahko pa bi steklo 2000 kubikov.

Zanima me kako je to možno? Varnostni bazen bi po mojem mnenju moral biti projektiran najmanj za 200 %
predvidene porabe vode ob gašenju??? Poleg tega je objekt stal na zavarovanem naravnem območju? Kdo je to odobril? Kdo je projektiral take zanič varnosten standarde? Bo kdo ukrepal? Bo kdo odgovarjal? Bodo pred gradnjo Magnine lakirnice in za vse ostale ekološko sporne objekte povečali varnostne standarde, ali je za "vzhodno" Evropo dovolj dobro samo 25 %???
Nikolaj
# 19.05.2017 ob 20:25
Če družba Kemis oškodovancem ne bo povrnila škode, je treba to družbo zapreti.
infostriker
# 19.05.2017 ob 20:56
Predlagam da se pokliče preiskovalce iz tujine, ARSO itak zavaja s podatki.
galoper
# 19.05.2017 ob 20:53
Zelo ažurno svarilo
eos
# 19.05.2017 ob 21:29
Kdo bo odgovarjal za vse laži, da ni večjega onesnaženja in nevarnosti, ki so jih izrekli strokovnjaki v preteklih dneh?!? Za tole svinjarijo ma da padajo glave!!
Zadnje ugotovitve glede gradnje samega objekta tudi pokažejo pravo plat glavnih akterjev, vključno z občino in njenim vodstvom.
http://www.pravapeticija
.com/a/174765
LukaH
# 19.05.2017 ob 20:02
Tukaj so na mestu odškodnine - na obedlovalno ali zeleno površino. Zgled: vrt 40 m2. Vloženo delo na vrtu: 80 ur ( min. zakonska ura = 4.8 eur = 384 eur. Izpad domače predelave - bio - cca 50% zadostitve družine po zdravi zelenjavi - 5 eur / na dan = 900 eur. Izkop prsti in dostava nekontaminirane, globina 50 cm = 20 m3 = 20x40 eur + 100 eur dovoz = 900 eur. Skupaj 1880 eur na gospodinjstvo... voila... aha-... pa še za duševne bolečine ... cca 50,000 eur na gospodinjstvo... presneto hitro bi prišli do "Zelene Slovenije".
Sandalovina
# 19.05.2017 ob 18:21
Kdo bo kontroliral, da sporne vrtnine ne bi končale na bližnjih tržnicah in zastrupljale nedolžne kupce?
RedRooster
# 19.05.2017 ob 23:24
Ko pride do požara ali naravne nesreče so vedno prvi na terenu prostovoljni gasilci; ko je vsega konec pa se pojavi morje neznanih služb, inšpektorjev, agencij, raznoraznih komentatorjev na TV; vsem je skupno, da mešajo meglo, govorijo zaradi govorjenja in opravljajo meritve in raziskave, ki imajo samo eden namen, reprezentirajo pač njihovo pomembnost; kar bi lahko nekaj delavnih tehnikov opravilo v nekaj urah, oni zakomplicirajo, da nihče nič ne ve niti razume, da ne omenim potem še na desetine strani pisanja in poročil, ki jih nihče ne bere,,,
No, mene pa najbolj zanima kaj vsi ti ljudje počnejo čez čelo leto, ker nesreče niso ravno vsak dan, glede na to, da so tudi dobro plačani; mogoče bi bilo najbolje, da vse te meritve opravijo prostovoljno, kot to počno-gasijo gasilci in sigurno bi bilo tako hitro vse izmerjeno kot je pogašeno!
fah-q
# 19.05.2017 ob 21:50
Arso odsvetuje uporabo vrtnin z območij, nad katerimi se je vil dim iz Kemisa

ampak "raziskave" o katerih ste govorili danes so pa spodbudne... itak...sam dim je mal zastrupil zelenjavo, drgač je pa vse tip top...

tle res svizci zavijajo čokolado zgleda...
QUENDI
# 19.05.2017 ob 21:34
....stihija in ignoranca nepripravljenih agencij......ARSO ni nobena referenca......in mi sanjamo o Zeleni Sloveniji.......
brehme
# 19.05.2017 ob 19:57
Lastnik Kemisa, Gorenje...Bobinac niti poklical ni, kot pravi župan vrhnike.
PONOS
# 20.05.2017 ob 08:28
Ne vem kaj se gredo sedaj na rtvslo cenzuro kaj živimo v korpofašizmu ali kaj?Ponavljam Vrhnika ima pozimi in jeseni meglo ki se ne raskadi tako zlahka že zaradi avtomobilov in kurjenja nastane smog sedaj pa dodajte ta požar kjer je dim ujet v to meglo nastane izjemna toksično okolje ki bi pomorilo veliko ljudi to je dejstvo.Vsak normalen dzrokovnjak bo to potrdil.Jokat po katastrofi bo prepozno....
firtoh
# 19.05.2017 ob 21:15
V Celju tudi naj ne bi uživali zelenjave iz vrtov,pa ima vseeno vsaka bajta vrt.Tudi tisti,tik za ograjo Cinkarne
sab
# 19.05.2017 ob 22:45
Koliko Vrhničanov je sploh zaposleno na vodilnih položajih firme? Če jih sploh ni veliko pove o navezi kako je do gradnje sploh prišlo, in kaj se v zakulisju dogaja itd... Če tajkuna Bobinca ne gane katastrofa to pove veliko. Zanima ga samo profit in takimi kvazi lastniki bi moralo odklenkati.. Tako kazen bi moral dobit da bi še brez spodnji gat ostal.
špohtl
# 20.05.2017 ob 07:42
eos

# 19.05.2017 ob 21:29
Prijavi neprimerno vsebino Kdo bo odgovarjal za vse laži, da ni večjega onesnaženja in nevarnosti, ki so jih izrekli strokovnjaki v preteklih dneh?!? Za tole svinjarijo ma da padajo glave!!
Zadnje ugotovitve glede gradnje samega objekta tudi pokažejo pravo plat glavnih akterjev, vključno z občino in njenim vodstvom.
http://www.pravapeticija
.com/a/174765

Uf, tale s črno gradnjo je pa močn fail. Vsa čast tistemu, ki se je pobrigal in ugotovil objavljeno na povezavi. Zanimivo je kako lahko dobiš soglasje in naknadno še 2 razširitvi soglasja na min. za okolje, če imaš zgrajeno na črno ? Ali požarne in okoljske inšpekcije ne obiskujejo takih podjetij ?
los-t
# 20.05.2017 ob 07:19
Kam in do kam pa je sploh šel dim, jaz bi rekel da sem ta smrad tisto dopoldne po požaru zavohal celo v centru Ljubljane..?
Dvomljivec
# 20.05.2017 ob 06:26
ARSO se ukvarja predvsem z prekoračitvijo hrupa na izbranem gradbišču....
Amethist
# 20.05.2017 ob 03:54
Lohko recm samo eno - grozno grozno. Nimam besed.
špohtl
# 19.05.2017 ob 23:54
"Arso odsvetuje uporabo vrtnin z območij, nad katerimi se je vil dim iz Kemisa"

Zdaj čakamo Arso in občino, da nam natančno z imeni navedejo katera območja oz kraje to zajema - Sinja gorica ? Vrhnika ? Stara Vrhnika ? Zaplana ? Logatec ?..., za njih že vemo, da so kontaminirani, kaj pa ostalo, proti Lj ? Pristojni imajo vse podatke o moči in smeri vetra za dotične ure in kraje ......prebivalci pa gotovo imajo fotografije in posnetke, če bi potrebovali pomoč.
Baje župan že obljublja, da bo pritisnil na pristojne za te podatke, oz odstopil če jih ne uspe zagotoviti do ponedeljka ?
tedy123
# 20.05.2017 ob 11:28
...bravo Arso, še vedno ne dežuje, čeprav naj bi začelo že včeraj zvečer, pa tudi hladno ni... ???
Dvomljivec
# 20.05.2017 ob 06:32
...KEMISu je pa lahko dal soglasje za izgradnjo obrata- verjetno ni bilo prekomernega hrupa, kot na Pečečnikovem stadionu, pa je šlo čez.
Branko3
# 20.05.2017 ob 02:12
Če so onesnažili pridelke in zemljo, potem je škoda enormna in vprašanje, če je v doglednem času sploh popravljiva.
lprelesn
# 20.05.2017 ob 01:56
Mora biti res nekaj hudo narobe, da je dal neposredno tako objavo tudi ARSO....
reneny
# 19.05.2017 ob 23:55
Seveda si pristojni zelijo zadevo pomesti pod preprogo zaradi ze ugotovljene povezave podjetja z drzavo.

Dr. Pretnar je v oddaji Danes na Planet TV lepo obrazlozil nekatere stvari. Ob pozaru je bila koncentracija Hg povecana za 100-1000 od normalne; dva dneva po pozaru pa je v mejah normale. Seveda je to z logicnega vidika nemogoce; saj Hg delci niso kar izginili v ozracje po dveh dneh ali se razprsili;logicno padli so na zemljo; tu pa z lahkoto pride do manipulacije pri odvzemanju prsti za testiranje;popolnoma razlicne rezultate dobimo ce vzamemo vzorec s povrsja ali pa horizontalno- v tem primeru polutanti se niso presli v nizje plasti....
pero5
# 19.05.2017 ob 23:30
Če so te slike od danes potem pa res dobro, da so strokovnjaki toliko časa ugotavljali, kakšne razsežnosti ima nesreča. Meni kot laiku je pogled na te slike katastrofalen, če pa pomislim, da je tako stanje po 4 dneh, ko se ljudje aktivno trudijo normalizirat zadeve, pa lahko rečem samo - groza!

Bi bilo pa zanimivo videti slike prej-potem.
kvisko75
# 19.05.2017 ob 21:30
Bobou bob in popu pop... hvala Arso za jasno besedo. Pa nisem prizadet ob tem.
Lešnik
# 21.05.2017 ob 09:45
Direktor kemisa je v kamero izjavil, da so imeli vsak mesec kakšen manjši požar.
Sedaj se pa vprašam, kakšno vodstvo je to, menda v nekem modernem obratu za skladiščenje in predelelavo nevarnih odpadkov???

Verjetno se ne motim, da je s tem dal vedeti, da se dela po domače, predvsem pa to, da se mu fučka za krajane, če slučajno konkretno zagori, tako kot je sedaj.

Ta firma si zasluži konkretno večmilijonsko kazen, osebno odgovornost pa terjati tudi od vodstva podjetja, ampak ker je to Slovenija bodo psil lajali, karavana gre dalje.
Haloo
# 20.05.2017 ob 10:13
1,500 000Kg (1500 ton) škodljivih snov, katere se ni sprotno predelalo - uničilo, ampak so se skladiščili nerazumno dolgo.

Nestrokovnjak bi pričakoval le minimalne količine na zalogi za nemoteno predelavo, avtomatske gasilne naprave, javljalnike, ki opozorijo že pri zagonu dizelskega motorja v notranjih prostorih, druge senzorje, video nadzor.....

Sicer so pa pri samovžigu predhodni znaki, tako je tukaj vprašaj kaj se je dogajalo, nadzor ....
ajvard
# 20.05.2017 ob 01:33
mene pa zanima analiza potencialnih posledic, če ne bi imeli prostovoljnih gasilcev.
gasilci so ena redkih struktur naše družbe, ki Slovenijo drži nad gladino!
PONOS
# 20.05.2017 ob 00:02
Lep primer kako se služi na račun zdravja ljudi zakaj ne gredo zmert zemljo tja kamor je res šel dim?Dima je bilo še najmanj na pogorišču.Pometajo pod preprogo...
reneny
# 19.05.2017 ob 23:58
Sploh je pa tu problem;da posledice te nesrece ne bodo akutne ampak kronicne.Do takrat ko to ugotoviljo pa bo vzrok za te stvari ze v drugih stvareh...
maxbernie
# 19.05.2017 ob 18:14
Najbrž so za to opozorilo porabili, kaj čmo rečt - 25.000 evrov?
5elin
# 21.05.2017 ob 09:34
Opažam, da v soboto in nedeljo praktično ni minusov na kritične (in logične) komentarje.
Iz tega sklepam, da med vikendom komentirajo ljudje, ki jih res skrbi za okolje in niso agresivni do drugih mnenj, temveč uporabljajo argumente.
Nasprotno med tednom opažam zagovarjanje malomarnega in škodljivega ravnanja in opravičevanje nesposobnežev na položajih, kamor ob upoštevanju kriterija strokovnosti in sposobnosti nikoli ne bi mogli priti. Kar predstavljem si, da veliko ljudi iz služb, ki so jih dobili kljub nesposobnosti po vezah, pritiska minuse vsem, ki bi jih lahko ogrožali, ker zahtevajo od javnih služb pošteno in odgovorno delo v interesu prebivalcev.
Zanimivi bi bili podatki o ocenah komentarja po urah in dnevih. Ali je mogoče priti do tega podatka?
moj komentar
# 20.05.2017 ob 18:41
Slovenski Černobil...
PONOS
# 20.05.2017 ob 00:18
Pozimi je megla smog pa še tole pa imamo največjo zaplinjevalnico na svetu posledi e so takoj vidne z mrtvimi ljudi kdor ne verjame bo bog nedaj moral verjeti se je že zgodilo v ZDA enem mestu.
jezičnik
# 20.05.2017 ob 10:09
A zdaj pa vsi kar mislijo, da je direktor Kemisa kriv za tole? Si sploh prestavljate kaj je koncentracija takih snovi na enem mestu?
Lahko smo veseli, da se sploh kdo ukvarja s tem, da sortira nevarne odpadke. Bi bilo kaj boljše, če bi odpadna olja zlivali v odtoke oz. na travnike in polja? Kaj bi šele počeli z ostalimi nevarnimi snovmi, če ne bi bilo urejenih odlagališč in podjetij, ki to zbirajo?
Vsak naj pri sebi gleda, da odgovorno ravna glede smeti, ki jih že tako ali tako proizvedemo čisto preveč.
K_ris
# 19.05.2017 ob 19:59
@tantadruj

a nisi rekli da ni nevarnosti za okolje?

Kje si zasledil, da bi kdo rekel, da ni nevarnosti za okolje? Da nisi morda kaj pomešal ...
Kazalo