Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 10 glasov Ocenite to novico!
Kemis, požar
Dvodnevni požar še vedno odmeva. Foto: PGD Vrhnika
       Če bi ga tukaj imeli, verjetno danes dogodka ne bi obravnavali.       
 Vladimir Kaiser, direktor okoljske inšpekcije, o odsotnosti avtomatiziranega sistema za gašenje v Kemisu
VIDEO
Kemis zaprt, kam z odpadki

Dodaj v

Kemis ne sme sprejemati novih odpadkov, okoljevarstveno dovoljenje ohranja

Pisna odločba do torka
29. maj 2017 ob 14:32,
zadnji poseg: 29. maj 2017 ob 16:27
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Podjetje Kemis ne sme sprejemati novih odpadkov, mora pa poskrbeti za obstoječe, lahko pa jih tudi izvaža, je odredila okoljska inšpekcija. Kemis je o odločbi in sanacijskih ukrepih obvestil tudi lastnika, Gorenje.

Inšpektorica za okolje in naravo je opravila nadzor v okviru zakonskih pooblastil, ki jih ima ob izrednem dogodku ali okoljski nesreči. Po opravljenem nadzoru je, da bi se izognila morebitnim dodatnim težavam, prepovedala sprejemanje novih odpadkov na lokaciji, je v izjavi za javnost potrdil direktor inšpekcije Vladimir Kaiser.

"Že s tem, ko je izbruhnil požar in je naprava poškodovana, je težko reči, kaj bo treba narediti, da bo začela spet normalno delovati, zato je nesmiselno in bi lahko bila nevarnost še večja, če bi se odpadki še dovažali tja," je dejal prvi mož inšpekcije.

Izdaja zgolj ustne odločbe je po njegovem mnenju v skladu z upravnim postopkom. Če namreč inšpektor na kraju dogodka ugotovi, da je treba interventno izreči ukrep, izda ustno odločbo, nato pa mora v osmih dneh izdati še pisno odločbo. Po zagotovilih inšpektorice se bo to morda zgodilo še danes ali najpozneje v torek, je dejal Kaiser.

Odpadke lahko še izvažajo
Kemis ima sicer še vedno dovoljenje za izvoz odpadkov oziroma mu je bilo celo odrejeno, da mora v okviru sanacije poskrbeti za že sprejete odpadke. Nove nevarne odpadke, ki nastajajo v Sloveniji, pa bodo do vzpostavitve normalnih razmer lahko vozili v druga tovrstna podjetja v Sloveniji ali tudi v tujino.

Odločba o prepovedi velja od petka dalje in morebitna pritožba ne zadržita njene izvršbe, za zdaj pa nimajo informacij, da bi jo v podjetju kršili. V tem primeru bi inšpekcija ukrepala v skladu s pristojnostmi, je dejal Kaiser in dodal, da drugih okoljevarstvenih nepravilnosti doslej v Kemisu še niso ugotovili, saj ugotovitveni postopek še poteka.

"Dokler sanacija ne bo končana, bo Kemis pod stalnim nadzorom naše inšpekcije - že zato, da bo z odpadki, ki jih bo podjetje pospravilo na lokaciji, ravnalo tako, kot je treba. Ko bodo vzpostavili normalno stanje, bo še en nadzor, kot predvidevajo predpisi. Gre za en redni pregled v času od enega do treh let. Glede na dogodek bo Kemis verjetno padel v najvišjo kategorijo tveganja. To pomeni, da bodo tam zelo verjetno potekali letni inšpekcijski pregledi," je dejal direktor inšpekcije.

Ohranjeno okoljevarstveno dovoljenje
Podjetju za zdaj ne bo treba pridobivati novega okoljevarstvenega dovoljenja, saj mu ga niso odvzeli. To lahko stori agencija za okolje (Arso). Ena izmed možnosti je, da to stori na predlog inšpektorja za okolje, a le, če je ta izdal odločbo, zavezanec pa je kljub pravnomočnosti ni spoštoval.

Kaiser je ob tem še dejal, da bi v konkretnem primeru morale kaj reči tudi druge pristojne službe, zlasti požarna inšpekcija. Nekateri drugi obrati v Sloveniji, ki se ukvarjajo z nevarnimi odpadki, imajo namreč nameščen sistem za avtomatsko gašenje požara s peno. "Če bi ga tukaj imeli, verjetno danes dogodka ne bi obravnavali," je dejal in napovedal izredno akcijo nadzora tovrstnih podjetij.

O primernosti lokacije na Vrhniki se ni želel opredeljevati, saj bo moral svoje opraviti Arso. Če bodo podane pravne podlage, da lahko predlagajo odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, bodo to tudi storili, je poudaril Kaiser.

Gorenje bo najprej počakalo na številke, nato se bodo odločali o ukrepih
Iz Gorenja so sporočili, da jih je direktor Kemisa Emil Nanut obvestil o sanacijskih ukrepih in odločbi inšpektorja, pri sanaciji pa mu Gorenje nudi tudi strokovno in organizacijsko pomoč. Dodali so, da jim je Nanut zatrdil, da od izdaje odločbe niso izvajali nobenih dejavnosti, razen tistih, povezanih s sanacijo posledic požara.

"Vzroki požara še niso znani, prav tako še vedno poteka ocena škode. Ko bodo znani uradni podatki, se bo lastnik o nadaljnjih ukrepih odločil na podlagi dejstev in številk, zato o tem še ne more govoriti. V skladu s korporacijsko politiko za primer izrednih dogodkov pa bo svet za tveganja skupine Gorenje preučil okoliščine tega izrednega dogodka ter po potrebi predlagal ustrezne ukrepe," so še sporočili.

Zdravje gasilcev dobro
Poleg okoljskih vidikov se je takoj po gašenju zastavljalo tudi vprašanje varovanja zdravja gasilcev, ki so med drugim gasili tudi nevarne snovi. Razširila se je tudi informacija, da naj bi eden izmed gasilcev, ki je sodeloval pri gašenju, poiskal pomoč v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Tomaž Šinkovec iz prostovoljnega gasilskega društva Stara Vrhnika je pojasnil, da je eden izmed vrhniških gasilcev res odšel na pregled na Golnik, a da je z njim vse v redu.

Sicer pa so po njegovih navedbah vsi gasilci, ki so gasili požar, opravili zdravstvene preglede. Vse preiskave pa so bile do zdaj negativne. Sam meni, da selitev Kemisa z Vrhnike ni nujna glede na to, da pri njih dejavnost že poznajo, ampak pod pogojem, da se v podjetju držijo pravil.

Al. Ma., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
eos
# 29.05.2017 ob 17:24
Gorelo je 15.5., inšpektorica je prišla na ogled 27.5. A je delala prevale iz Vladivostoka do Kemisa? In šele 12. dan po požaru dobijo ustno odločbo, kaj počet s po požaru sprejetimi (!!) odpadki in še preostalimi, ki niso zgoreli.
Samo eno vprašanje: KDO JE TU NOR!?!?!?!?!
bud00
# 29.05.2017 ob 15:10
V času hranjenja podatkov v oblakih in skeniranju kod, se v vsaki trgovini ve kje je kakšen čigumi. Ampak v Kemisu, katerega lastnik je Gorenje tega nimajo, ne vedo koliko česa je zgorelo :) Najbrž tudi v Gorenju ne vedo kje hranijo kakšne pralne stroje in koliko jih imajo na zalogi. Jih pač naštancajo pa vozijo okoli.
eos
# 29.05.2017 ob 17:26
Poleg tega se mi postavlja vprašanje že od samega začetka: zakaj ni bila za analizo poklicana Slovenska vojska, oz. kakšen NATO RKBO oddelek? Nas je sram? Zakaj gre velik del proračuna za te reči? Kot sem zvedel iz zanesljivih virov, bi jih morali samo poklicati in bi takoj prišli. Imajo vso potrebno tehnologijo in znanje.
gesan
# 29.05.2017 ob 16:44
Kemis ne sme sprejemati novih odpadkov, okoljevarstveno dovoljenje ohranja
...........................
Ohranja okoljevarstveno dovoljenje...
In kaj za vraga tako dobrega so pa naredili za varnost okolja v tej fabrki?

Niti seznamov niso imeli kaj vse za nevarnih snovi so imeli...
Tak se vsi skupaj delate norca, da to meji res že na blaznost!
Robiland
# 29.05.2017 ob 15:55
Kdo gre v zapor??
minm
# 29.05.2017 ob 16:14
Kdaj bodo pa prepovedali kurjenje odpadkov v Salonit Anhovo?
Tukaj na vrhu ljubljanskega barja (zavarovano območje) zagori enkrat malo bolj in je cel halo.
V Anhovem dnevno skurijo toliko odpadkov (ceste od NG do Anhovega so čisto uničene zaradi tovornjakov) pa niti omembe nikjer... ravno tako nasrka narava, ravno tako nasrkajo krajani. Ni pa tako blizu ljubljane, da bi mestne srajce to motlo. LP
BACK
# 29.05.2017 ob 16:10
Preizkušajo porptljenje ljudi... 12 dani, ni rezultatov...12 dan ni ovadb...kaj komu ni jasno, govorimo o kemiji in kemijskih reakcijah ob vžigih...in poglejte: to ni stvar Vrhničanov...Cela slovenija in se širše je ogrožena, halo?!
špohtl
# 29.05.2017 ob 15:47
Katero sanacijo je imel v mislih inšpektor? Sanacijo Kemisa ali sanacijo Vrhnike z okolico ? Ker rezultatov onesnaženosti še vedno ni - tisti, ki pa so, pa zajemajo premajhen obseg. Nekateri se že odseljujejo - predvsem tisti z malimi otroki, ali nosečnice - seveda če imajo finančne zmožnosti. Drugi so zaskrbljeni. Naj prodajo ? Hja cene bodo na tem območju konkretno padle - ali inšpektorjeva "sanacija" vključuje tudi ta problem ? Se bo oglasil gurs ? Ampak vse to so zaenkrat postranska vprašanja - saj še rezultatov ni, ki so jih vzeli že pred 10 dnevi - če verjamete - verjetno le razmišljajo kako jih interpretirati, da bodo videti neškodljivi.Zapret - prebivalci tega območja so že dobili dovolj problemov.
špohtl
# 29.05.2017 ob 18:54
Alcatraz:
Kemis ima še dve hčerinski firmi, v srbiji in bih - ki se predstavljata kot največja izvoznika nevarnih odpadkov v EU. Verjemi, da vse kar je odšlo od tam, je šlo tudi preko Vrhnike - le tako so namreč najlažje "potegnili" denar iz teh 2 firm.
Tako, da tu nikakor ne gre le za tvoje barve in lake. Kemis je namreč zbral le ca 5% tako imenovanih gospodinjskih odpadkov - ostalo je industrijskega porekla.
Je pa skrajnega nezaupanja vredno, da še vedno ni rezultatov na dioksine vzetih pri vrtcu ca 17.5. s strani arsa.
PONOS
# 29.05.2017 ob 18:58
Zgodil se je namerni požig kdor ne verjame bo moral verjeti.
Gorelo je ko je bilo skladišče najbolj polno-založeno do zadnjega kotička,ko so bile vremenske razmere najbolj ugodne.. termika .Izjave direktorja so dodaten indic.Od laži da gorijo le odpadki ki jih imamo doma čeprav 940 ton nevarnih odpadkov,do tega da zagori v Kemisu vsaj enkrat mesečno.No potem znanem dejstvu bi po takem moral direktor poskrbeti za varnost in standarde da do gorenja pač ne pride več,ob enem so odpovedale državne službe nadzora ,niso opravile delo.Ergo se lahko po teh dejstvih Vrhničani odločijo za ovadbe zaradi malomarnosti dokazov imajo dovolj in posledice malomarnosti.Povzročanje škode itd.Realnost in prava resnica je pa ta ,da so zanalašč zakurili Kemis.Zakaj?Rešili so se na najcenejši način strupenih odpadkov in zato dobili bajne denarce ,hkrati bo zavarovalnica plačala.Znebili so se tudi odpadkov ki jih ne bi smeli imeti.Slovenija je doživela kemijski napad ekološki terorizem..ne rabimo se bat teroristov imamo domačih dovolj.
gesan
# 29.05.2017 ob 17:13
Ta, ki je znal pritisnit minus, naj objasni še prosim, kaj za vraga dobrega je to podjetje storilo za varnost okolja?
gesan
# 29.05.2017 ob 16:52
S čim so to naši inšpektorji zaposleni, da sami niso sposobni ugotovit pravočasno (seveda), da v kakšni takšni fabrki nimajo niti ustrezne evidence strupenih snovi?

Glavno, da čikaši morajo imet takšne ogabne slikice na svojih čikškatljah

Bravo! Še en primer iz katerega se lahko tudi buthalci režijo!
pek
# 30.05.2017 ob 07:11
Nenadzorovano skuriš skoraj tisoč ton šare od tega skoraj 500 ton nevarne šare in naši uradniki še vedno pravijo, da si varen za okolje...

V normalni državi bi tistega, ki je tako okoljevarstveno dovoljenje izdal, zaprli že prvi teden po taki ekološki katastrofi.
PONOS
# 30.05.2017 ob 03:21
Emil nanut je odkupil od Leka za 2mio odadkov zanimivo ,kaj Emil.zna narediti cenejše z odpadki kot Lek?Enostavno jih zažge.
PONOS
# 30.05.2017 ob 02:16
Vrhničani lahko tožijo lastnike Kemisa EU po zakonu 2004/80/EG .napad na zdravje in življenje.Priporočam. Čeferina.Sedaj pridno zbirat gradivo in izide.
PONOS
# 30.05.2017 ob 01:46
monte in podobni troli v Kemisu je bilo 90%industrijskih odpadkov ne gospodinjskih.Industrija dela enormne dobičke med stroške te idustrije spada tudi varno odstranjevanje odpadkov.Glavna stranka Kemisa Lek.Glej dobiček Novartis Sandoz.Priporočam da se skupaj z družino preseliš in solidarno sprejemaš dnevni koktejl kemikalij...tako boš ti in bližnji prispevali za še višji dobiček korporacije prvič zaradi poceni odstranjenih strupov ter potreba po dragih medikamentov za zdravljenje posledic ....
minm
# 29.05.2017 ob 17:41
@gesan
Ko pridejo inšpektorji v Salonit Anhovo jih kar pred vrati čaka kovček.... pa imajo fajn dopust. Enako kot župan Kanala Andrej Maffi. Glavni je, da dela za krajane, a na koncu pogrne po celi črti! Vse ostale, ki se bojujejo za okolje, krajane in potomstvo pa psihično uničujejo z grožnjami. (Eko Anhovo: facebook->eko anhovo). V parih letih bo lepa soška dolina prazna, le sežigalnica bo še stala, če se bo to nadaljevalo
gesan
# 29.05.2017 ob 16:59
Aja, zdaj bodo pa kuj inšpetkrji šli v ofenzivo in bodo na veliko preverjali ali gostinci imajo pravilne napisane označbe za hrano in pijačo...

Po mojem glih zaradi tega hudo napornega iskanja slamice v kupu sena, niso uspeli pridet tudi do takšne malenkosti kot je recimo tale fabrka.
Kaj šele, da bi jo še malo prečekirali.

Bravo naši!
Mitcho_Buchannon
# 29.05.2017 ob 16:46
Zapret! Pa ne samo Kemisa ...
Majestic12
# 29.05.2017 ob 16:43
Banana država
Shaka Zulu
# 29.05.2017 ob 15:58
Ali je bila ustna prepoved podana s povišanim tonom glasu ?
Svit-1
# 29.05.2017 ob 15:19
Tole je blo ....

https://www.dropbox.com/s/h4se0yf2rqxm2o
1/MVI_0001.MP4?dl=0

https://www.dropbox.com/s/waz3d554lvuiiz
3/MVI_0002.MP4?dl=0

https://www.dropbox.com/s/y7n8khv9qmn5p4
8/MVI_0003.MP4?dl=0
slovencsm
# 30.05.2017 ob 09:17
Mene pa samo nekaj zanima. Kje so sedaj vse tiste organizacije, ki drugače zganjajo halo za vsako malenkost, recimo Greanpeace, pa Amnesty International, pa zeleni, .... Aja, to ni profitabilno. To ni migrantska politika. To ni homoseksualna scena. To ni podjetje nekoga, ki ni povezan z državo, z denarjem.
Se vam iskreno zahvaljujem za vaše požrtvovalno delo. Očitno smo ljudje-staroselci tukaj nepomembni in je naše zdravje drugorazredna tema.
PONOS
# 30.05.2017 ob 02:31
Tožit tožit ovadbe na ovafbo do EU.Bando izcuzat kaznovat vse pobrat.Samo tako bo prihodnost bolj rožnata nobenmu ne bo več padlo na pamet obremenjevati naravo in zdravje ljudi za dobiček.
garmond
# 29.05.2017 ob 18:23
@alcatraz
Zdaj bo vsak te odpadne strupe skladiščil kar pri sebi doma.
gesan
# 29.05.2017 ob 16:45
Majestic12
# 29.05.2017 ob 16:43
Banana država
.......................................
Banane so užitne!
ZA to državo pa nikakor ne morem bit prepričan, da je užitna.
kotzi
# 29.05.2017 ob 16:04
mislm da ni treba nobenemu v zapor..narod je ze zadovoljen da gre Bavcar v zapor..sodstvo je svojo kvoto za to leto ze naredilo
PONOS
# 30.05.2017 ob 02:27
States shall develop national law regarding
[...] liability and compensation for the victims of pollution and other [...] environmental damage.
bori
# 29.05.2017 ob 15:09
Kemis lahko odpadke tudi izvaža.

waw
BACK
# 30.05.2017 ob 09:21
@Homer. V normalni državi prviš pol... zdej ne vem, al si javnosektoraš, ki ščiti to nesposobnost al pa si naiven... če si naiven ti pomagam: mediji ne bodo nič povedalikar ne smejo, saj so mediji v lasti države praktično...neodvisnega ni nikjer. Slovenija pa žal ni normalna država..malo samo poglej bavčarje, bančne lukjne, patrije drugi tiri...lej..zbud se.
fesufix
# 30.05.2017 ob 02:52
Ali kdo raziskuje, če sta primera Kemis in Magna povezana?

(Če seveda drži, da je Magna že dobili denarna sredstva, ter da je bil požar v Kemisu podtaknjen/planiran.)

Lahko se zgodi, da sedaj zaradi okoljevarstvenih sporov/nasprotovanj Magne ne bo, denar pa potem ostane v tujih rokah.
Mitcho_Buchannon
# 30.05.2017 ob 01:51
Friks

Kontrolirano zbira in predeluje? A požar je kontrolirana predelava?
TistoPravo
# 29.05.2017 ob 22:08
V Sloveniji in po celem svetu zelo skrbijo, da ozračje "polnijo" z težkimi kovinami, živim srebrom ...aluminijem itd. . Vse to ljudje lepo podihamo in obremenimo naš živčni sistem in možgane. Znanstveno dokazano postanemo s tem vodljivejši, in nam inteligenca pada....izkjučena ni tudi "norost" in psihične težave v obliki depresij, dejstvo je pa da je tega vsak dan več že po predpisovanju antidepresivov dohtarjev...ko naj bi te tablete jedel že vsak 4.ti. S tem je narod bolj vodljiv, in se dopušča izkoriščat. Izkoriščanje vodi v predčasno uničenje vsakega posameznika, na račun tega da lahko nekdo drug višje po piramidi dlje in predvsem boljše v času življenja živi. To je to, nimamo niti osnovne pravice do dihanja čistega zraka in življenja v neobremenjeni naravi...kje so še vse ostale pravice, ki bi človeštvu prinesle blaginjo in fairplay za vse. Nič ni vrednejšega od življenja. Dokler se bomo pogovarjali mimo tega, naj vsak poskrbi zase. Kompenzacija zdravja in svojega časa v lajfu za to kar so se odločili lastniki kapitala, da bi plačali za to, je slepa pot za marsikoga. Trenutno se izplača samo tisto, kar človek vloži direktno zase....tako denar, predvsem pa čas...in nič ni videti še, da bi se splačalo vlagati v kaj drugega bolj...ko boš bolan, reven in zgaran v tem obremenjenem okolju...se ti nič dobrega ne piše...zato pazite na svoje in zdravje svoje najbližjih...da vam čimdlje služi...pojdite v naravo, se čimveč smejite in veselite predvsem zastonj malenkosti...ki so vsepovsod naokol, samo vidt jih je treba. Vse ostalo je iluzija, in nima nič opraviti z res pravo vrednostjo...ki jo ima življenje vsakega posameznika. Proud, respect, united +7.507.952.730. -0
Majestic12
# 29.05.2017 ob 16:52
Kam se vam vsem mudi, no?

Najprej mora podati uradno mnenje starejši pomočnik referenta za nadzor nadzora usklajevanja z asistenti za strokovne mikroanalize.

Potem pa dalje.
HOR
# 30.05.2017 ob 11:28
Ob primeru KEMIS delovanje državnih inštitucij Slovenije izkazuje principe v smeri nivoja bananarepublik...
monte
# 29.05.2017 ob 22:52
Ni problema. Zapret vse tovarne, ki pomenijo kakršnokoli nevarnost za okolje.
Vsi takoj dajte odpovedi v svojih podjetjih, pa se začnite ukvarjat z živinorejo in ekološkim/naravnim kmetijstvom!
Za začetek pa iz svojih domovanj odstranite vso tehnologijo (začenši z mobiteli, tablicami, računalniki, TV in radijske aparate, pralne stroje, štedilnike, pomivalne stroje, pegle, znebite se avtomobilov in motociklov, odstranite ves teksti iz svojih omar, vsa čistila, kozmetiko, vso posodo, steklovje, piskrovje, hladilnike, absolutno prepovedat uporabo bencina in nafte, odstranit vsa grelna telesa... radiatorje, klime, ventilatorje, prepovedat vse pijače, pir, vino, sladke, nesladke, gazirane, negazirane, alkoholne in brezalkoholne, vse umetne dodatke za kuhanje... prepovedat tudi vsakršno uporabo plenic, dudk, zapret vse tovarne zdavil in zdravstvenih pripomočkov, lekarne, iz zdravstvenih domov in bolnic zmetat na odpad vse aparature, ukinit vrtce in šole... ITD, ITD, ITD... Seveda bo 80 % slovenčkov ostalo brez službe, ker ne bodo imeli kaj delat... aha, država vam bo vsak mesec dala po 800 eur na glavo iz proračuna... in kje bo dobila država??? Potem pa živet od vode in trave, skakat okol nag in bos kot so nekoč... To je edini način, da takšnih "groznih" tovarn ne bo več nikjer v naši deželi.
Zdaj pa vsi osveščeni brihtneži takoj začnite delat red pri sebi in svojih bajtah! In kam boste (za začetek) zmetali vso svojo tehnološko ustvarjeno kramo in ropotijo???
Čistuni se boste morali preselit na luno, ali pač na kak drug planet v vesolju... Za začetek pa naredit vsak svoj spisek, koliko odpadkov/svinjarije ustvari domače gospodinjstvo in vsak posameznik na mesec...
alcatraz
# 29.05.2017 ob 18:13
no, kam boste zdej spravljal razredčila, farbe, ....?
kotzi
# 29.05.2017 ob 16:05
in zdaj je vse ok...gremo naprej
kotzi
# 29.05.2017 ob 15:47
kako sprejema..saj je pogorelo...
vipmit
# 29.05.2017 ob 15:27
Kdaj je manjša škoda?
Da se tak objekt umesti bližje hiš ali bližje nature 2000?
monte
# 29.05.2017 ob 22:34
No, brihtneži: zdaj pa naj vsak tone svojih odpadkov skladišči v domači spalnici! Vsak državljan, vsako gospodinjstvo!
Homer.
# 29.05.2017 ob 20:56
BACK
# 29.05.2017 ob 16:10
Preizkušajo porptljenje ljudi... 12 dani, ni rezultatov...12 dan ni ovadb.
-----------------------
V normalno delujoči državi se ovadba poda, ko je preiskava zaključena.
V medijih pa še nisem zasledil, da bi vzrok požara bil ugotovljen, še manj pa da bi bil ugotovljen krivec......
Morda si želiš javno linčanje direktorja?
friks
# 29.05.2017 ob 19:45
Čestitke genijem, ki se navdušujejo nad zaprtjem tovarne, ki kontrolirano zbira in predeluje nevarne odpadke. Upam, da boste veseli zdaj, ko se bodo skladiščila in ponekod celo odlagala v naravo povsem nekontrolirano.

Možnost izvažanja je pa seveda nakladanje v prazno, ker tega nihče ne bo zmožen plačati. No, mogoče Krka in Lek s katerima se hvalijo v prispevku, potem se pa neha.

Če je gospa Kajfež Bogataj, ki je ena največjih svetovnih strokovnjakov za okolje povedala, da takšno podjetje rabimo, zakaj slovenski butalci pod vplivom senzacionalističnih medijev, ne bi razmišljali drugače? To je povsem logično.
Bivši uporabnik
# 29.05.2017 ob 15:19
Vse skupaj spominja na politično gonjo opozicije za nabiranje glasov s populizmom.
Kazalo