Predvidoma v dveh tednih bo inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v Kemisu opravil izredni inšpekcijski nadzor s področja zaščite in reševanja. Foto: BoBo
Predvidoma v dveh tednih bo inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v Kemisu opravil izredni inšpekcijski nadzor s področja zaščite in reševanja. Foto: BoBo
Tiskovna konferenca o posledicah požara v Kemisu
Na novinarski konferenci so predstavniki NIJZ-ja, Agencije za okolje (Arso) in direkcije za vode predstavili podrobne rezultate vpliva požara na okolje, predvsem na tla in vode. Foto: BoBo
Miro Cerar
Premierja Mira Cerarja zanima, zakaj v podjetju ne morejo pojasniti, katere snovi so bile skladiščene. Foto: BoBo
false
Pristojne službe so po oceni ministrice za okolje Irene Majcen dobro ukrepale. Foto: Dani Modrej
Kemis, požar
Pogorišče v Kemisu po uničujočem požaru. Foto: BoBo
false
Vrhniški župan Stojan Jakin, je dejal, da vzorčenje globljih plasti zemlje ni pokazalo odstopanja v onesnaženju, kar nakazuje, da ne gre za posledico požara. Foto: BoBo
Bi posledice požara v Kemisu lahko preprečili?
NIJZ: Tla primerna za pridelavo hrane
Cerar: Kemis se ne sme ponoviti

Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na novinarski konferenci, ki so se je udeležili še predstavniki Agencije RS za okolje in direkcije za vode, poudaril, da je z uporabo obstoječih vrtnin treba počakati do analiz uprave za varno hrano. Sam sicer ljudem svetuje, naj vse kmetijske pridelke, ki se jim zdijo sumljivi, ker so na njih morda saje ali drugi ostanki gorenja, nemudoma zavržejo. Po njegovih trditvah sicer Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin analizira vzorce krme in nekaterih kmetijskih proizvodov, ki jih je vzela pred dnevi. Rezultati bodo znani v četrtek.

Viviana Golja z NIJZ-ja pa je za Odmeve dejala, da so "danes znani rezultati samo nekaterih analiz, najbolj nestrpno pa pričakujemo rezultate analiz za prisotnost dioksinov in furanov, ki so zelo nevarne snovi. Pomembno je, da te rezultate dobimo, saj bomo le na osnovi teh rezultatov lahko z gotovostjo rekli, da je vse "v redu." Nekatere analize so sicer res pokazale, da z izjemo treh lokacij ni onesnaženja s težkimi kovinami, a počakati je treba na analize za prisotnost dioksinov in furanov, ki veljajo za najbolj nevarne spojine, ki se sproščajo ob požarih. Prebivalci naj še počakajo z uporabo pridelkov, naj ne krmijo živali na prostem in naj se otroci ne igrajo pri tleh in dotikajo zemlje, dokler ne podamo končnega mnenja o tem, da je okolje varno."

.

Dodal je, da sta z vidika onesnaženosti problematični predvsem njivi v bližini Kemisa, "ostali rezultati pa so v skladu z uredbo za tla". "Drugje na Vrhniki, kjer smo jemali vzorce, so tla primerna za pridelavo hrane," je še dodal in zagotovil, da je varna tudi voda iz pipe. Vzorčenje tal je sicer potekalo na desetih lokacijah. "Odločili smo se, da izberemo lokacije, kjer se zadržujejo otroci, in tudi lokacije, kjer smo glede na prve informacije pričakovali vpliv požara na onesnaževala v tleh," je pojasnila Janja Turšič z Arsa.

Na vprašanje o tem, kako varno je zadrževanje otrok zunaj, je Otorepec dejal, da se otroci lahko igrajo zunaj, hodijo po travi in zemlji, da pa je, dokler ne bodo znane dodatne analize o prisotnosti dioksinov in furanov, treba preprečiti, da "bi otroci rili s prsti po zemlji, nato pa to nesli v usta". Akutnih težav sicer tudi ob takšnem vedenju pri otroku ni pričakovati, pojavile pa bi se ob tovrstnem dolgotrajnem vnašanju teh snovi v telo.

Presežene vrednosti pesticida DDT
Delni rezultati vzorčenja zemljine, ki jih je pred tiskovno konferenco povzelo vladno poročilo o požaru v Kemisu, so sicer pokazali, da so med drugim v enem vzorcu našli presežene kritične vrednosti pesticida DDT (kritična vrednost je največja koncentracija brez negativnega vpliva na okolje, op. p.), na več lokacijah pa presežene opozorilne vrednosti za kadmij, krom in nikelj. Rezultati nakazujejo, da so povišane vsebnosti posledica dejavnosti pred požarom.

Ministrstvo za okolje ob tem ugotavlja katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, kar predstavlja veliko okoljsko težavo za živa bitja. Onesnaženje je doseglo tudi Ljubljanico, kjer so namerili maksimalno dovoljeno koncentracijo pesticida atrazina.

Na novinarski konferenci so na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) potrdili, da so jim zagotovili, da v Kemisu niso skladiščili radioaktivnih snovi. Direktor agencije Joško Knez pa je med drugim pojasnil, da očitno obstaja črni trg za v Sloveniji prepovedan atrazin, ki ga je zbiral Kemis.

Jakin: "Kemis nam je odprl oči"
Vrhniški župan Stojan Jakin je še posebej zaskrbljen zaradi rezultatov vzorčenja tal. Ugotovljeno onesnaženje v zgornji in globlji plasti zemljine je bilo primerljivo, kar potrjuje, da je onesnaženje posledica preteklih dejavnosti na tem območju in ne požara. Po njegovih besedah gre očitno za posledice dolgotrajne okoljske obremenjenosti vrhniške občine.

"Če je to res, občina ne bo smela stati križem rok. Pristojne institucije nam bodo morale povedati, kaj je treba storiti za izboljšanje okolja," je dejal Jakin. Po njegovih besedah je pred občino zagotovo dolgotrajna, težka in draga sanacija nakopičenih okoljskih težav. "Kemis nam je v tem smislu šele odprl oči," je poudaril. Spomnil je, da je bila na vrhniškem območju skoraj stoletje prisotna močna usnjarska industrija.

Uprava za varno hrano: Onesnaženje potoka posledica požara
V zadnjih 10 letih v vzorcih hrane in krme v upravi za varno hrano niso zaznali pesticidov, ki so prepovedani in so jih našli v vodi, onesnaženi po požaru v Kemisu, so pojasnili. Iz analiz vode v potoku Tojnica in ob izlivu v Ljubljanico po besedah Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izhaja, da je onesnaženost s pesticidi, tudi z več let prepovedanim atrazinom, posledica skladiščenja teh snovi v podjetju, ki izvaja odstranjevanje nevarnih odpadkov.

Dodali so še, da so se prepovedani pesticidi v glavnem uporabljali na njivskih površinah, kjer je bila posejana koruza, območje okoli Vrhnike pa ni nikoli predstavljalo področja intenzivne pridelave koruze. Rezultati analiz vode po njihovem mnenju kažejo na onesnaženje s temi pesticidi kot posledico požara, zato se jim odvračanje pozornosti od okoljske nesreče k nepravilni rabi fitofarmacevtskih sredstev in uporabi kemikalij, ki so jih kmetje lahko pridobili tudi na črnem trgu, zdi neustrezno in nekorektno.

Majcnova: "Dogodek izrednega obsega"
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je v izjavi za javnost po seji vlade požar v Kemisu ocenila kot dogodek izrednega obsega, ki ga v Sloveniji še ni bilo. Pristojne službe so po njeni oceni sicer dobro ukrepale, kljub temu pa bo, tudi z namenom boljšega obveščanja, treba razmisliti o še boljšem načinu za ustreznejši odziv na morebitne tovrstne dogodke.

Glede odgovornosti Kemisa se ni opredelila, saj kriminalistična preiskava in inšpekcijski postopki še niso zaključeni.

Po oceni ministrice je bilo aktiviranje potrebnih enot pri čiščenju potoka Tojnica, ki si ga je pretekli teden tudi sama ogledala, uspešno. Enote so po njenih trditvah s pivniki in pregradami preprečile, da bi se maščobne gošče iz Tojnice prenesle v Ljubljanico in s tem povzročile še večjo onesnaženost. Med drugim so vse informacije, kot je dodala, posredovali štabu civilne zaščite in javnost seznanili s takrat znanimi podatki.

Na vprašanje, ali so bili ljudje dovolj dobro obveščeni o razsežnosti dogodka, je Majcnova odgovorila, da morajo obrati, ki imajo v predelavi nevarne odpadke, ob izrednih dogodkih pripraviti vse potrebne intervencijske ukrepe. "Na žalost ni bilo podatkov o tem, kaj je zgorelo," je dejala in ob tem dodala, da bo treba verjetno po temeljiti preučitvi ukrepanja vseh vpletenih "pripraviti nekatere spremembe za morebitne podobne dogodke za ustreznejšo reakcijo".

Cerar: "Zakaj ne morejo pojasniti, kaj je gorelo?"
Požar v Kemisu je dogodek, ki se ne sme ponoviti, pa je po seji vlade poudaril premier Miro Cerar. Zato je po njegovih besedah treba nujno ugotoviti odgovornost za katastrofo in ustrezno ukrepati. Opozoril je tudi, da ljudje niso dobili dovolj informacij o dogajanju, kar se v prihodnje ne sme več zgoditi.

Cerar je nadaljeval, da je od ministrstva za notranje zadeve zahteval, da, kolikor je to mogoče, pospeši ugotavljanje, zakaj je prišlo do požara, zakaj je bila dokumentacija uničena ter zakaj v podjetju ne morejo pojasniti, katere snovi so bile skladiščene. "To je povsem nedopustna praksa podjetja," je poudaril.

Predsednik vlade se je ob tem zahvalil predstavnikom civilne zaščite, ministrstev, inšpekcij in lokalnim deležnikom. Predvsem pa gre po njegovih besedah pohvala gasilcem, ki so zelo požrtvovalno pomagali pri gašenju in omejevanju škode.

Gorenje in Kemis si bosta prizadevala za čimprejšnjo odpravo posledic požara
Čeprav je Kemis kot gospodarska družba v požaru pretekli teden doživel veliko poslovno škodo, tako Kemis kot Gorenje razumeta veliko zaskrbljenost prebivalcev ob tej nesreči in si bosta še naprej prizadevala za čimprejšnjo odpravo posledic, so po izredni skupščini Kemisa sporočili iz Gorenja, ki lastniško obvladuje vrhniško družbo.

Direktor družbe Kemis Emil Nanut je skupščini predstavil poročilo o trenutnem stanju in sanacijskih ukrepih. Prav tako je svoje poročilo podala tudi krizna projektna skupina, ki jo je uprava Gorenja na dan požara imenovala z namenom podpore Kemisu pri sanaciji posledic nesreče. Gorenje je vodstvu Kemisa zagotovilo, da bo tudi v bodoče sodelovalo in podpiralo Kemis pri nadaljnjih ukrepih za ustrezno sanacijo okoljskih in poslovnih posledic požara, tudi zato, ker je lokacija in podjetje Kemis objekt državnega pomena za ravnanje z nevarnimi odpadki gospodinjstev, zdravstva in industrije.

Arso še pripravlja ukrepe za sanacijo
Poročilo navaja tudi predvidene ukrepe in dejavnosti. Inšpektorat za okolje in prostor izvaja postopek ugotavljanja, ali je Kemis obratoval skladno z okviri okoljevarstvenega dovoljenja. Arso medtem nadaljuje pripravo in izvedbo ukrepov v povezavi s spremljanjem stanja okolja, prav tako pa je začel pripravljati program sanacije okoljske škode. Na podlagi zbranih podatkov bo izdal odločbo, v kateri bo odredil izvedbo najustreznejših sanacijskih ukrepov.

Predvidoma v dveh tednih bo inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v Kemisu opravil izredni inšpekcijski nadzor s področja zaščite in reševanja, ministrstvo za kmetijstvo pa bo po prejemu analiznih izvidov podalo ocene tveganja glede na ugotovljeno prisotnost onesnaževal, s katero se bo opredelilo, kakšna so kratkoročna in dolgoročna tveganja za zdravje ljudi in živali.

Bi posledice požara v Kemisu lahko preprečili?
NIJZ: Tla primerna za pridelavo hrane
Cerar: Kemis se ne sme ponoviti