Okolje
Posledica podnebnih sprememb bodo pogostejše padavine in nenadni hudi nalivi. Foto: BoBo
Med posledicami toplogrednih spremeb bi lahko bila tudi pogostejša suša. Foto: Reuters
       Zalivski tok je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki ima vpliv na podnebje v Sloveniji. Je eden od mehanizmov, ki se lahko ustavi. Če se to zgodi, se lokalno v naši regiji podnebje spremeni v čisto drugo smer, o kateri zdaj govorimo. Vendar bo to kratka sprememba, ko se bo krajevno močno ohladilo in bo pri nas res videti kot manjša ledena doba. Vendar se bo podnebje pobralo in začelo naprej ogrevati. Zalivski tok se bo glede na študije upočasnil, ne popolnoma ugasnil. Zaradi dotoka sveže vode, saj se tajata sneg in led na severu. Za Slovenijo bi to pomenilo precejšnjo ohladitev.       
 Mojca Dolinar za MMC o tem, ali bi se lahko zaradi šibkejšega zalivskega toka kljub globalnemu segrevanju ozračje v Sloveniji močno ohladilo.
VIDEO
Svarilo pred podnebnimi s...

Dodaj v

Posledice podnebnih sprememb: poplave, suše in vročinski valovi

Ocena podnebnih sprememb do konca stoletja
20. november 2018 ob 15:29,
zadnji poseg: 20. november 2018 ob 15:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Temperatura se bo še naprej višala, s kakšno hitrostjo in kako močno, pa je odvisno od tega, kako nam bo uspelo omejiti izpuste toplogrednih plinov, posledice podnebnih sprememb v Sloveniji opisuje klimatologinja Mojca Dolinar.

Agencija za okolje (Arso) in okoljsko ministrstvo (MOP) sta predstavila prve rezultate projekta ocene podnebnih sprememb v Sloveniji vse do konca stoletja, ki nastajajo na račun izpustov toplogrednih plinov v ozračje.

Barbara Simonič z oddelka za podnebne spremembe na MOP-u je poudarila, da se je treba tako prilagajati kot blažiti posledice podnebnih sprememb, ki se že kažejo v ekstremnih vremenskih dogodkih, kot sta žled ali hudourniške poplave, ali pa v tajanju triglavskega ledenika. Najbolj izpostavljena je osrednjeslovenska regija, vendar je zaradi razvitosti najbolj prilagodljiva.

Arso je v oceni podnebnih sprememb, ki bodo doletele Slovenijo do začetka 22. stoletja, naredil tri različne scenarije, od najbolj optimističnega do popolnoma pesimističnega, glede pričakovanih zmanjševanj globalnih količin toplogrednih izpustov (najbolj optimističen je v skladu s pariškim sporazumom o podnebnih spremembah).

Vse je odvisno od izpustov
Mojca Dolinar, ki vodi sektor za analizo podnebja na Arsu, sicer opozarja, da so projekcije precej negotove, saj ni jasno, kako se bodo v prihodnosti odvijali scenariji glede toplogrednih izpustov. Zato pri oceni ne gre za nekakšno napoved. "Pri projekcijah se moramo zavedati, da so obremenjene z negotovostjo. Ne vemo, kaj nam bo kot človeštvu uspelo narediti z izpusti toplogrednih plinov. Spremembe v prihodnosti so močno odvisne od tega, ali nam bo uspelo omejiti izpuste toplogrednih plinov ali ne. Ko gledamo scenarije za prihodnost, moramo imeti v mislih, kateri scenarij izpustov toplogrednih plinov želimo upoštevati," pojasnjuje Dolinarjeva.

Projekcije pa so, čeprav so negotove, pomembne za prilaganje podnebnim spremembam. Navsezadnje naj bi tudi Evropska unija (EU) v novi finančni perspektivi zahtevala, da morajo projekti, ki jih sofinancira, upoštevati vključevanje presoje podnebnih vplivov.

"Projekcije smo pripravili kot podlage, ki naj bi služile prilagajanju na podnebne spremembe. Uporabne so za strateške projekte, ki imajo dolgo življenjsko dobo in morajo biti odporni proti podnebnim spremembam. Ena izmed zahtev EU-ja pri vseh večjih investicijskih projektih je, da so odporni proti podnebnim spremembam. Vsi, ki načrtujejo takšne projekte, potrebujejo naše projekcije," pravi klimatologinja in dodaja, da se podnebne spremembe že zajedajo v vse sektorje, pri tem pa je najbolj ranljivo kmetijstvo, prizadet pa je tudi že turizem, predvsem smučarski.

Pitna voda ne bo težava?
Kaj bo poleg višje temperature še prizadelo Slovenijo in kakšne bodo posledice? "Lahko tudi pričakujemo močno povečanje padavin v zimskem času, ki se bo odražalo tudi na letni ravni. V drugih letnih časih so spremembe manjše in odvisno bo od tega, kaj se bo dogajalo z izpusti. Vplivi bodo tudi na vodni krog, povečali se bodo srednji pretoki rek na severovzhodu Slovenije. Dobra novica je, da se bo povečalo napajanje podzemnih voda, kar pomeni, da naj ne bi imeli težav s pitno vodo," našteva Dolinarjeva.

Tri najhujše posledice podnebnih sprememb bodo pogostejše, tudi hudourniške poplave, suša in vročinski valovi. Zato bi morali v kmetijstvu, kot pravi klimatologinja, razmišljati o uvedbi novih rastlin, ki so odpornejše proti vročinskim stresom in pomanjkanju vode. "V kmetijstvu se moramo zavedati podobnih moč, ki smo jih bili deležni v letošnjem poletju. Ko pridejo padavine, so te zelo obilne in imamo lahko hudourniške poplave," še poudarja.

Daljša poletja, višje temperature
Klimatolog Gregor Vertačnik je navedel, da se bo glede različne scenarije toplogrednih izpustov v Sloveniji do konca stoletja segrelo za od eno do šest stopinj Celzija. Povprečna temperatura zraka se je sicer v Sloveniji od predindustrijske dobe dvignila že za 2,2 stopinje Celzija. Veliko več bo vročih dni in po najbolj pesimističnem scenariju bi se lahko poletje podaljšalo za mesec, celotno poletje pa bi bilo lahko po nižinah vroče, več kot 30 stopinj, kar je zdaj redkost.

Na drugi strani pa se bo zmanjšalo število hladnih dni. Poleg zraka se bo povečala temperatura tal, kar bo pomenilo podaljšanje rastne dobe, ki bi se lahko podaljšala mesec dni pomladi in mesec dni jeseni. Projekcije pa ne kažejo pogostejših spomladanskih pozeb kot doslej.

Renato Bertalanič z Arsa je glede padavin, ki so posledica podnebnih sprememb, povedal, da so scenariji manj zanesljivi, kot so glede višjih temperatur. Na področju padavin lahko v primeru zmerno optimističnega in pesimističnega scenarija pričakujemo znatno povišanje padavin pozimi in tudi na letni ravni. Še posebej se bo količina padavin povečala na vzhodu in severovzhodu države. Pogostejši pa bodo nalivi z izjemno jakostjo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Lunos
# 20.11.2018 ob 15:39
Mraz je. Podnebne spremembe dobrodošle!
luckyss
# 20.11.2018 ob 16:18
"Pri projekcijah se moramo zavedati, da so obremenjene z negotovostjo. Ne vemo, kaj bomo kot človeštvo uspeli narediti z izpusti toplogrednih plinov. Spremembe v prihodnosti so močno odvisne od tega, ali bomo uspeli omejiti izpuste toplogrednih plinov ali ne. Ko gledamo scenarije za prihodnost moramo imeti v mislih, kateri scenarij izpustov toplogrednih pl

Človek res ne ve več ali bi se jokal ali smejal....
Nihče od "strokovnjakov" sploh ne omeni naravnih dejavnikov ki pogojujejo podnebne spremembe na Zemlji že stotine milijonov let in so ciklični...Ledene dobe so redne in ciklične že milijone let preden je človek padel z drevesa in ugotovil, da je njegova rasa butasta ne glede na kraj prebivanja...
Ali je kdo od naših "znanstvenikov" morda že kdaj omenil Milankovićeve cikluse in to, da ima tudi Sonce svoje faze v intenzivnosti sevanje...Dobro, lahko me kritizirate, na grmadi pa se ne bi grel..in lep pozdrav nekaterim naivcem ;))
steiermark
# 20.11.2018 ob 16:24
1.Niti ENEGA znanstvenega dokaza ni, da CO2 vliva na temperature, jih je pa en kup, ki dokazujejo, da sprememba CO2 sledi spremembam v temperaturi!
2.V zadnjih treh letih je temperatura na globalnem nivoju padla za 0,7C in še pada ter je že skoraj na 40-letnem povprečju
http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_Septemb
er_2018_v6.jpg
3.Poledenelost Arktike je na dolgoletnem povprečju in se nekako ne sklada s pravljicami, o Arktiki brez ledu:
http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/
thk.php
Itd., itd.,.,.
Kot zanimivost: od septembra naprej Arktika pridobiva za 1 (en) Manhattan ledu vsakih 20 sekund!
Itd.
HOR
# 20.11.2018 ob 15:48
"...Posledice podnebnih sprememb: Poplave, suše in vročinski valovi..."

Kar do sedaj lahko drži le za Slovenijo in še nekatere druge lokacije z izjemo vročinskih valov, ki so se globalno povprečno povečali medtem, ko znanstvene evidence (tudi zbrane pri IPCC) ne izkazujejo (dovolj kredibilnih) podatkov, ki bi kazali na globalni trend povečanja suš in poplav...
KovacevaKobila
# 20.11.2018 ob 17:52
Če se bo še malo ogrelo, nam ne bo hudega.

Znanstveniki nenehno opozarjajo, da smo nivo CO2-ja v atmosferi našutirali na najvišjo raven v 800.000 letih, da Arktika in ledeniki rapidno kopnijo, da se topi permafrost in v ozračje spušča ogromne količine izrazito problematičnega metana, da zaradi naraščanja kislosti morja umirajo koralni grebeni, da smo priča sosledjem uničujočih orkanov in ostalim oblikam ekstremnega vremena, da tropske nevihte po novem zavijajo tudi proti Evropi, da zaradi abnormalnih temperatur cveti severno morje, da smo od sedemdesetih do danes zradirali 60% vseh živali na planetu, da smo izumiranje živalskih vrst dali na fast-forward, da smo kopno in oceane prekrili z nerazgradljivimi smetmi, da že avgusta porabimo toliko virov, kot jih je planet sposoben spraviti skupaj v enem letu ... in da pospešeno galopiramo naravnost v prepad.

Ampak hej: neutrudna armada YouTube 'ekspertov' pod vodstvom neustrašnega grabitelja gozdov nam sporoča, da ni panike. In medtem ko besno branijo uničevanje planeta za profit, druge zmerjajo s 'plačanci'.

Tragikomedija.
KovacevaKobila
# 20.11.2018 ob 18:34
Vidim, da rabiš nekaj osnov...ne moreš kar tako na pamet populistično, ker se smešiš..
KLIK


Ko smo že pri smešenju: vaš članek podpisuje velik strokovnjak, imenovan 'redakcija'. Gre pa za stran, ki jo urejajo 'ljubitelji meteorologije, vremenskih (ne)prilika, fotografije i ekologije'.

Ampak hej, ne boste verjeli: celo vaši ljubitelji ugotavljajo, da prosječna globalna temperatura raste zadnjih 150 godina.

Če si lahko privoščim še eno opazko: ko 20.000 znanstvenikov iz celega sveta - vključno s celim kupom nobelovih nagrajencev - podpiše odprto pismo, v katerem opozarjajo na katastrofalne posledice klimatskih sprememb, se derete 'fejknjuz' in 'plačanci' ... hkrati pa brezpogojno verjamete anonimni redakciji neke hrvaške strani, ki jo ureja skupina ljubiteljev?

Mi lahko razložite, kako funkcionira ta vaša fascinantna logika?

P. S. Prilagam še vir - da mi ne boste očitali, da govorim 'na pamet':
https://www.independent.co.uk/environmen
t/letter-to-humanity-scientists-warning-climate-change-global-warming-experts-a8243606.html
sammys
# 20.11.2018 ob 16:14
Antropogeno inducirane podnebne spremembe, kot jih doživljamo trenutno bodo za Slovenijo dramatične predvsem v enem smislu: klimatski begunci. Podsaharska Afrika in Bližnji vzhod bodo v naslednjih desetletjih postali nenaseljivi in ta milijarda ljudi bo morala nekam iti. Opcije bodo bolj severno v Azijo, kjer so večinoma gorovja in suhe stepe, južno, kjer je več ali manj samo morje ali pa severozahod, kjer je Evropa in kjer se bo naše podnebje še kolikor toliko držalo skupaj (več poplav, suš, žledov, toče, ipd. to ja, vendar vse to se da preživeti in z davki zakrpati). Zdaj si pa predstavljajmo paniko, ki bo nastala, ko bo namesto tega milijončka ljudi, ki so šli skozi Slovenijo, na naša vrata trkalo 200, 300, 500 milijonov ljudi. Če želimo našim otrokom ponuditi vsaj osnovne možnosti za normalno življenje moramo DRASTIČNO spremeniti svoj način dela in življenja.
noprou
# 20.11.2018 ob 16:05
potreboval bi samo še podatek, koliko je ta raziskava stala in kdo jo je plačal. In morda še to, ali bi bila plačana tudi, če bi bili izsledki nasprotni? Hvala.
G.Bruno
# 20.11.2018 ob 16:51
sinclair
Zato plačujemo tudi davek na CO2 izpuste. Ima še kdo boljšo idejo za kak nov davek?
Ja. Davek na neumnost. Samo MMC komentatorski geniji bi obubožali.
Bivši uporabnik
# 20.11.2018 ob 15:41
Kaj pa nadaljnje segrevanje v 21. stoletju pomeni za porast števila subtropskih ter tropskih invazivnih vrst rastlin in živali v naših krajih?

Z rastjo temperatur bo namreč v naših krajih mogoče preživetje vrst, ki prej pri nas niso mogle uspevati oz. živeti.
pozitivc
# 20.11.2018 ob 18:19
še bolj kot zlom klimatskega sistema me skrbi dejstvo, da ma na forumih mnenje vsakega bedaka enako težo, kot znanstvena dognanja
sinclair
# 20.11.2018 ob 16:42
Ljudje smo pa...
Na Zemlji tako močno ukurimo, da se celo na Marsu dvigajo temperature.
https://www.washingtontimes.com/news/201
6/may/31/mars-also-undergoing-climate-change-ice-age-retrea/

Zato plačujemo tudi davek na CO2 izpuste. Ima še kdo boljšo idejo za kak nov davek?
crtomirjansa
# 20.11.2018 ob 16:57
Prosim nehajte strasit ljudi za prasen nic.
noprou
# 20.11.2018 ob 16:03
Če se bo še malo ogrelo, nam ne bo hudega. Bodo spremembe, ampak tako pozitivne kot negativne. Globalno gledano bodo bolj pozitivne, ker bo za več ljudi in na večjem področju bolje, kot obratno. Pri nas bo pa res poleti kakšen suh dan več, bo pa več vode in baje milejše zime. Če pa še pomladanskih pozeb ne bo več, pa sploh dobro.
No, zdaj pa nazaj v realnost. Z vplivom toplogrednih plinov se pretirava, naravne dejavnike se pa daje skoraj v nič. V glavnem, več ali manj ne vejo, kaj govorijo. To se na daleč vidi že iz prejšnjih napovedi istih šlogarjev, ki so ta šloganja delali na istih osnovah, kot delajo te. Edino dejstvo je, da bo drugače, kot je bilo. Tako kot vedno do sedaj. Zato pa je vreme tako zanimivo.
Da je v 100 procentih človek odgovoren za vreme - ja super, da je to navadno klobasanje. Če nam takole vzamejo še vreme, bo pa res dolgčas na Zemlji. Jaz samo upam, da se človek ne bo še v večji meri začel iti geoinženiringa (spotoma to že malo poteka), ker potem bomo pa res do konca fentali naš planet (česar z razno plastiko, izsekavanjem, ... še nismo)
RYAN
# 20.11.2018 ob 15:40
https://www.blic.rs/vesti/svet/naucnici-frapirali-planetu-stize-nam-najstrasnija-hladnoca-do-sada-zemlja-ce-se-naci/rhl7br9
el_trubar
# 20.11.2018 ob 18:15
Komentarji spet polni denierjev. Absurdno veliko znanstvenikov govori, da gre za problematične sprmembe, komentarji pa polni dvomljivcev. Zanimivo pa je to, da ko gre za druga znanstve področja, teh dvomov ni.

Na koncu se mi zdi da je najbolj pomembno vprašanje, kdo ima korist od tega.
GoodFella
# 20.11.2018 ob 18:01
Zanimivo, da imamo tudi pri nas nekaj ljubiteljskih ekspertov in sledilcev teorij zarot, ki zanikajo posledice človekovega delovanja za okolje in podnebje oziroma te spremembe jemljejo celo kot nekaj koristnega in dobrodošlega. Sveta trumpovska preproščina.
HOR
# 20.11.2018 ob 16:24
"...Barbara Simonič z oddelka oddelek za podnebne spremembe na MOP-u je poudarila, da se je potrebno tako prilagajati, kot blažiti posledice podnebnih sprememb, ki se že kažejo, kot denimo v ekstremnih vremenskih dogodkih, kot sta žled ali hudourniške poplave ali pa v taljenju triglavskega ledenika..."

!!??
Ali je taljenje triglavskega ledenika res sprememba v kategoriji ekstremnih vremenskih dogodkov...!?

V 16. stoletju je bil obseg Triglavskega ledenika manjši kot (hladnega) leta 1957, kar se lahko sklepa na podlagi razmer v Visokih Turah, kjer so v 16. stoletju ob robu ledenikov v rudniških rovih kopali zlato in srebro nato pa so rudnike ponovno prekrili ledeniki.

Triglavskega ledenika v toplem srednjeveškem obdobju najverjetneje sploh ni bilo, obsežno pa je nastal v zadnji ohladitvi mini ledene dobe, ki je sledila, tako, da se glede triglavskega ledenika ob otoplitvi tako reloč vračamo v naravno stanje toplega srednjeveškega obdobja...

Danes lahko rečemo, da Triglavskega ledenika (skoraj) ni več. Obstaja možnost ponovnega pojava, vendar bi bilo zato potrebnih več zapored let z obilo snega v redilni in hladnim ter oblačnim poletjem v talilni dobi."
klik...
velenjcan
# 20.11.2018 ob 16:06
Ne vemo, kaj bomo kot človeštvo uspeli narediti z izpusti toplogrednih plinov. ž

Ja, zakopali jih bomo, pline, a ne?
(Pri-eni-luknji-noter-pri-drugi-ven-press)
luckyss
# 20.11.2018 ob 18:01
@KovacevaKobila..
Vidim, da rabiš nekaj osnov...ne moreš kar tako na pamet populistično, ker se smešiš..
KLIK
Gully Foyle
# 20.11.2018 ob 17:28
Meni je podalšano polet prav prijalo...zato, ne samo da mi ni vseeno za p. s. še ušeč mi je.
luckyss
# 20.11.2018 ob 16:54
SsDrag
Podnebne spremembe niso nek blesav zakon, ki ga lahko ukineš ali prilagodiš...so dejstvo odkar Zemlja obstaja in človek nima omembe vrednega vpliva pri tem...Vpliv "antropološkega CO2" se meri v desetinkah promil...;)
noprou
# 20.11.2018 ob 16:24
sammys, ti tvoji klimatski begunci so bili "uradno" napovedani že za sedaj. Kje so?
los-t
# 20.11.2018 ob 16:08
Zalivski tok ustavt na meji. Nelegalna migracija. Naj bo zima. Vsi sankat!
DirtyHarry
# 21.11.2018 ob 16:10
Ali lahko daste ocenjevanje komentarjev nazaj na pluse in minuse, saj so odražali neko zdravo pamet in si takoj videl butaste komentarje, ker tele zvezdice niso za nikamor.
malganis
# 21.11.2018 ob 13:24
Dvomljivci ste padli pod vpliv naftnih lobijev, ki sejejo dvom v podnebne spremembe zato, da lahko še naprej pobirajo dobičke na račun okolja in bodočih generacij. Iste metode kot za cigarete zdaj uporabljajo glede podnebnih sprememb. Smešno, da tisti. ki mislijo, da so kritičini najbolj nasedejo propagandi naftne industrije.
el_trubar
# 21.11.2018 ob 13:00
@HOR @noprou in ostali. Znanstvenih raziskav, ki se strinjajo z znanstvenim konsenzom, da gre za človeško pogojene uplive je toliko, da obstajajo celo znanstvene raziskave, ki kvantificirajo konsenzus v teh znanstvenih raziskavah.

Npr: http://iopscience.iop.org/article/10.108
8/1748-9326/8/2/024024

Priročno čtivo, saj je abstract celo video, tako da lenim ni potrebno brati. No, pregledali so 12.000 znanstvenih raziskav na to temo. O ugotovitvah ni potrebno zgubljati besed.

Vendar verjamem, da vam tudi to ne bo dovolj. Raje verjamete neznancem, ki na svojem blogu, youtube kanalu ali flat earh forumu o vsem tem dvomijo. Ni vam pomoči.
noprou
# 20.11.2018 ob 20:24
v katerem opozarjajo na katastrofalne posledice klimatskih sprememb

klimatske spremembe so vedno bile in vedno bodo. Vsaj upam. In vse do zdaj so za nekoga ali za nekaj bile katastrofalne. In? Bi rad klimatske spremembe ustavil? Govorim morda z Bogom?
noprou
# 20.11.2018 ob 20:07
Zanimivo pa je to, da ko gre za druga znanstve področja, teh dvomov ni.

Tam so stvari dokazane, tu pa gre za verovanje
pozitivc
# 20.11.2018 ob 19:29
@KovačevaKobila

izmed cca 50 komentarjev, je edino v tvojem zaznat razum.
PONOS
# 20.11.2018 ob 18:42
Na živce mi gredo ko le strašijo in ne povedo kaj se lahko naredi.Kaj lahko naredi vsak individualen človek.
Posaditi je potrebno čim več dreves,kompostirat,spremeniti kmetijstvo,permakultura.Ustvarjati živo prst ki lahko prevzame višek CO2.
Otoček
# 20.11.2018 ob 18:01
Dokler se bodo stegncka pa bedca po goltancih valila, ne bo miru. Ne okoljskega ne socialnega se najmanj pa tistega v vojaskem smislu.
godzila
# 20.11.2018 ob 17:18
Mene delate samo živčnega s tisto CO2 zaroto, ker je zgolj košček veliko večjega mozaika. Zakaj je ogljik problem, če vemo, da ga dihajo iz zraka vse rastline, ki so zato dejansko utekočinjena sončna svetloba, pomeni morali bi samo pustiti divjino, da se sama od sebe zaraste. Ni pa to dovolj, če hočemo svoj stari raj nazaj, je treba pustiti vremenu in tektoniki, da premakneta kontinente in zalijeta gore, vse bo pocrkalo in se premešalo z blatom, s katerimi bo vreme pokrilo nove skale, tam pa se bo potem zarasla nova džungla. Isto itak ne more biti več, če pa je izumrlo toliko življenjskih vrst, ampak saj zato so dobre take kataklizme, da lahko iz preživelih zmutirajo nove.
Če bi radi pa skladiščili ogljik in nadomestili delo celih dolin in pokrajin, ki smo jih posekali do golega in zalili z umetnim slojem kamna, bo treba uporabljati več plastičnih izdelkov, predvsem plastičnih vrečk, ki se zelo počasi razkrajajo in dolgo zadržujejo ogljik v tistih tankih membranah.

Ne se bat za naravo, ker ne more izginiti ,lahko se sam spremeni v nekaj novega, še bolj čudnega. Kdor bi rad reševal planet, mora najprej spremeniti način življenja in razmišljanja ljudi, edina rešitev se mi zdi, če bi vsi začeli že ob rojstvu živeti kot astronavti, ki so se pravkar izkrcali na Veneri.
zapravico
# 20.11.2018 ob 16:59
Je pa res da pred 50 let ni bilo toliko avionov v zraku,tako da delajte paniko v tej smeri
Wolfy
# 20.11.2018 ob 16:14
@velenjcan

Dejansko dobra ideja. Ves ogljik, ki smo ga izkopali v obliki premoga in izcrpali v obliki nafte smo sprostili v ozracje, nekako ga bo potrebno pobrat in stlacit nazaj. Trenutno je najbolj poceni resitev pogozdovanje planeta. Seveda se tega lesa potem ne sme kurit.
janezi
# 22.11.2018 ob 11:13
Če želimo našim otrokom ponuditi vsaj osnovne možnosti za normalno življenje moramo DRASTIČNO spremeniti svoj način dela in življenja.
---Ja pa ne le EU,kaj pa Kitajska,Indija ??? Pri njih se skokovito dviga vsakovrstno zastrupljanje planeta.
Halix
# 22.11.2018 ob 07:06
@HOR
Zahteva se verovanje in konsenz, v naprotnem pa doletijo nič kaj znanstvene diskvalifikacije in se ena zgodba iz tobačne industrije "prosto po Prešernu" ( oziroma po Naomi Oreskes) aplicira kar povprek na maso klimatskih znanstvenikov, ki niso po godu klima alarmni agendi.
Če si tako proti apliciranju zgodb prosto po Prešernu, zakaj pa potem vlečeš naprej 120 eminentnih znanstvenikov, ki so zavračali Einstaina?
Halix
# 22.11.2018 ob 06:44
@HOR
Torej spodaj prilagam par povezav s priročnim čtivom o ovrženih in nekredibilnih klimatskih konsenzih kateri so pač le tendenciozni psevdostrokovni nadomestek odsotnosti znanstvenih dokazov, ki služi za agitacijo pri širši laični publiki in računa na čredni nagon (menda "vsi" znanstveniki tako pravijo...)...
Tendenciozni psevdostrokovni nadomestek, ki je bil objavljen v eni izmed top klimatoloških revij. "Ovržen" pa v eni pedagoški revij, mislim da še eni agronomski (J. Curry) in na par blogih. V bistvu je pa čisto preprosto: naj skeptiki naredijo novo podobno obsežno analizo literature, ki bo ovrgla trditve te študije. Pametuje na blogih lahko vsak.
Nikolaj
# 21.11.2018 ob 23:00
Ta članek bi moral biti uvrščen pod rubriko:

Pravljice.
Boter45
# 21.11.2018 ob 22:19
Malganis, a si prepričan da Hor res naseda, on bolj pobira kot naseda.
HOR
# 21.11.2018 ob 00:36
"...Povprečna temperatura zraka se je sicer v Sloveniji od predindustrijske dobe dvignila že za 2,2 stopinje Celzija..."

Kar je dobro saj se je predindustrijski dobi zmrzovalo v ohladitvi mraza mini ledene dobe, ki je počasi zamenjala ugodno srednjeveško toplo obdobje...
HOR
# 21.11.2018 ob 00:22
"..se podnebne spremembe že zajedajo v vse sektorje, pri tem pa je najbolj ranljivo kmetijstvo, prizadet pa je tudi že turizem, predvsem smučarski..."

!!??
Globalni BDP narašča, % lakote se zmanjšuje (enako % zelo revnih), globalna pridelava hrane podira rekorde in v globalno najtoplešem letu 2016 je bil rekorden pridelek žit, podatki kažejo, da škoda zaradi klimatskih extremov v razmerju do globalnega BDP ne narašča in tudi ni povezana s človeškim vplivom na vreme ali naraščanjem klima extremov, za katere glavnem ni kredibilnih evidenc, ki bi kazale trend naraščanja (razen toplotnih valov in zelo močnih padavin)...
Globalno in tudi pri nas narašča tudi turizem, v Avstriji pa tudi zimski turizem ni v upadu in je prav v globalno najtoplejšem delu globalno rekordno toplega leta 2016 podiral pozitivne rekorde...
!!??
INFO:
klik...
klik...
klik...
klik...
HOR
# 20.11.2018 ob 22:22
@Boter45
# 20.11.2018 ob 21:30
Prijavi neprimerno vsebino Kaj pa 120 mil. beguncev do leta 2040, ki jih omenja IPCC?
Kaj pa 10% manj pridelane hrane za vsako stopinjo plusa globalno?
Kaj pa 2-6 metrov višje morje do 2100? Koliko mest bo šlo po gobe? Kam bodo šli vsi ti ljudje in kdo bo sezidal nova?
Kaj pa 50% manj živalskih vrst do 2100?
Nazadnje je bilo tako masovno izumrtje pred 65mil. let ko so izumrli dinozavri.
Do leta 2100 se ocenjuje 1miljarda begucev, 120 mil mrtvih; kako bomo vse to požrli, če v Evropi že pri enem miljonu beguncev vznikajo nacistične organizirane skupine kot gobe po dežju?

Podobne napovedi so bile v preteklosti že za do sedanjega časa ali preteklega časa in so se v glavnem izkazale za veliko pretiravanje, pa še vedno ponavljajo podobno nezanesljive črne prerokbe...
Zanimivo, da so podobna katastrofalna dogajanja napovedovali v 70 letih prejšnjega stoletja vendar takrat zaradi napovedi globalnega ohlajanja...
klik

Pridelki hrane se na primer kljub dvigovanju temperatur ali tudi zaradi tega le povečujejo, v globalno najtoplješem letu 2016 pa je bil rekorden pridelek žit...
Trend rasti gladine morja pa kaže ca 30 cm do leta 2100...
godzila
# 20.11.2018 ob 20:54
Baterije so super zadeva. Če so dobro izdelane in nove, pa če jih znaš pravilno polnti s kvalitetnim polnilcem. Pa pravilno sestavljene, hlajene, ogrevane in zavarovane pred mehanskimi poškodbami. In klimatizirane, ne prenesejo nobene vlage, dobro delujejo samo v določenem temperaturnem pasu. Trea jih je znati tudi pravilno prazniti, takoj ko potegnejo malo več toka, se lahko skuhajo ali vsaj spremenijo materiali. Najbolje je, če jih sploh ne uporabljaš in ležijo zaprte v kakšnem neprodušno zaprtem hladilniku, pa še takrat elektroliti in maeriali počasi razpadejo kar sami od sebe. Najboljše so litijeve, ker so atomi tega elementa pač taki, najbolj trpežne pa so navadne svinčene, ker svinec pa sploh ne razpada več, je tudi zelo težak in strupen. Od tistih je tudi najmanj koristi, če jih imaš pa preveč na kupu, potem jih mora nekdo neprestano osveževati in kontrolirati, ko pride do zadnje, lahko gre obnavljat prvo, kjer se je medtem že zagotovo degradiral elektrolit. Litijeve se pa kanibalizirajo, ker so uporabne šele, ko jih je dovolj povezanih skupaj in vedno najbolj trpi najšibkejša in najmanj prilagojena med njimi. Ko pa crkne, so ostale preveč obremenjene in se začne degradirati cel paket. So tudi najdražje in ne preveč obstojne. Ostale zmesi so pa pretežke, lahko sprejmejo premalo toka, neprestano jih je treba balansirati, kmalu crknejo ali so preprosto predrage za masovno proizvodnjo.

Prihodnost so super kondenzatorji, ki se počasi bližajo kapacitetam baterij, vendar so neprimerno manj občutljivi na vreme in mehanske tresljaje, zelo hitro se napolnijo in lahko v hipu oddajo velike tokove. Le, da se včasih spraznijo kar sami od sebe, pri večji moči, pa lahko tok prebije kožo in v hipu ubije človeka.

Super bi bila kombinacija obeh principov, ampak zaenkrat je to še drago in ni prave elektronike. So pa litij, grafit, aluminij, baker in kakšni metalni oksidi zagotovo precej čista oblika naravnih snovi, ki za sabo puščajo malo odpadkov, saj se jih da skoraj v celoti reciklirati. Pod pogojem, da jih ljudje odmetavajo v primerne zabojnike, od koder jih potem prodajo nekam, kjer iz njih res pridobijo elemente nazaj, ne samo nekam zakopljejo, ker se zaenkrat ne splača.
Idealno baterijo je mogoče narediti že danes,vendar zaenkrat ni druge ožnostikot, da uporabijo zelo obstojne, žlahtne kovine, kot je recimo platina, srebro, pa še cel kup eksotičnih snovi, ki jih je v naravi malo in zelo drago sintetizirati. Koristne so zgolj v primeru, če bi vsak razpolagal z učinkovitimi delostroji in elektroniko, ki je ne bi menjaval vsakih par let oziroma bi lahko opravili čim več vsakdanjih stvari, s čim majhnimi količinami energije.
So pa baterije neprimerno bolj čista oblika tehnologije kot kateri koli drug sistem, sicer pri njihovi izdelavi natane precej odpadnih snovi in gre veliko energije, vendar pomislimo, če bi nam en komplet, celo življenje napajal vse kar bomo nujno rabili za sebe, po naši smrti bi se pa recikliral, lahko dejansko govorimo o 0 onesnaženja narave.

Mogoče se bo kdo obregnil v vse tiste "če", ki sem jih iuporabil za pregled nad stanjem te tehnologije, ampak se mi zdi to dober način kako pokazati nekomu kje leži bistvo problema, dejstvo je, razen mobilnih naprav ,nihče ne uporablja baterij za nič pametnega, ker nič ne deluje tako kot bi moralo in niso zanesljive. Torej bomo še dolgo živeli kot potrošniki, zato se ne preveč sekirat za vse mogoče odpadke in toplo vreme ,ker je vse drugo neprimerno manj prijetno in zabavno.
steiermark
# 20.11.2018 ob 20:45
kovačeva kobila
Prosim. če mi posredujete link o 20.000 znanstvenikih, ki potrjujejo vašo teorijo. Pa še nekaj: nihče ne zanika klimatskih sprememb, govorimo o vplivu CO2 na spremembe. Pa ne pošiljat časopisnih članov ampak znanstvena odkritja ki potrjujejo vašo zablodo. Jih ne boste našli!! Klimatski modeli, ki so VSI zgrešili napovedi, me ne zanimajo!!
noprou
# 20.11.2018 ob 20:35
je edino v tvojem zaznat razum

jaz bolj zaznavam zum, in to telezum na alarmistično antropocentrično razlago klomatskih sprememb
PONOS
# 20.11.2018 ob 18:49
Mikroorganizmi v živi prsti vežejo Co2 .Sedanje velike kmetijske površine uničujejo mikroorganizme v prsti z kemikalijam in nepravilnim gnojenjem.
Če tukaj spremenimo,in bi začeli obogatit zemljo z mikroorganizmi bi rešili težavo globalnega segrevanja.Ne le to,možno je tudi ozelenitev vseh svetovnih pzščav.
Sitbackandlaugh
# 20.11.2018 ob 18:29
*khm*
RJSlo
# 20.11.2018 ob 18:13
sinclair
# 20.11.2018 ob 16:42
...
Ima še kdo boljšo idejo za kak nov davek?
-------------------------------------------------------------
No ja. Dobrih idej nikoli ne zmanjka. Za vse pešce davek, ker so nevarni za voznike. Za vse voznike davek, ker so nevarni za pešce. Vsi, ki v trgovini kupijo fižol ali pa jo pridelajo doma davek na nevarne izpuste. Še?
RJSlo
# 20.11.2018 ob 18:03
Temperatura se bo še naprej višala, s kakšno hitrostjo in kako močno, pa je odvisno od tega, kako nam bo uspelo omejiti izpuste toplogrednih plinov, posledice podnebnih sprememb v Sloveniji opisuje klimatologinja Mojca Dolinar.
---------------------------------------------------------
No ja. Ženska ve kaj govori. Danes o 0 - 2, v soboto od 3 - 7 C. Pomlad prihaja.
Kazalo