Čistilne akcije: da bi bili takšni prizori vse redkejši. Foto: Policija
Čistilne akcije: da bi bili takšni prizori vse redkejši. Foto: Policija
Po Sloveniji potekajo čistilne akcije

Potapljaško društvo Maribor je tako organiziralo 25. ekološko akcijo Drava 2017 – Ni nam vseeno! Začela se je ob 9. uri z zborom potapljačev pri vodnem stolpu na mariborskem Lentu. Sledila sta ekosprehod in čistilna akcija od Koblarjevega zaliva do vodnega stolpa v organizaciji Turističnega društva Maribor.

Potapljaški del prireditve je potekal med 12. in 14. uro. V Dravo so se hkrati spustili potapljači v Mariboru, Dravogradu, Rušah in na Ptuju, akciji pa so se pridružili tudi potapljači v Varaždinu na Hrvaškem, ki so se prav tako spustili v reko Dravo, in potapljači iz Krškega, ki so se potopili v Krko. Dogajanje v Mariboru so spremljale še druge izobraževalne in zabavne prireditve, med drugim sta potekala sejem rabljene potapljaške opreme in predstavitev nove in starodobne opreme, so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Cilj: vsak občan pobere eno vrečko smeti
Pomladansko čistilno akcijo so organizirali tudi v občini Trbovlje. Začela se je ob 9. uri, na zbirnih točkah Mladinski center Trbovlje, Gasilski zavod Trbovlje in občinska stavba, kjer so udeleženci prejeli vso potrebno opremo, nato so se razporedili po celotni občini na območja, ki so najbolj prizadeta in onesnažena. Cilj akcije je, da vsak občan pobere eno vrečko smeti, so sporočili z občine in dodali, da se je lani čistilne akcije udeležilo več kot 1.500 ljudi, ki so na dan akcije zbrali nekaj manj kot 50 kubičnih metrov odpadkov.

"Glede na to, da se vode ne bojimo, smo se odločili, da bomo očistili potok, kolikor se le da, vsakoletne svinjarije, ki jo občani zmečejo vanj. Kaj vse mečejo Trboveljčani v strugo Trboveljščice? Skoraj vse, vse kar jim je v gospodinjstvu napoti ... plastiko, steklenice, plastenke," je pojasnil Toni Mrlak iz društva za podvodne dejavnosti Trbovlje.

Vse, ki se organizirane čistilne akcije niso udeležili, je trboveljska občina naprosila, da se z družino ali sami odpravijo v naravo in s seboj vzamejo vrečko ter jo napolnijo z odpadki, ki jih opazijo na poti.

Krajinski park Sečoveljske soline pa je organiziral tradicionalno čistilno akcijo Očistimo soline, v kateri so čistili odpadke, ki so jih v zadnjem letu nanesli veter, voda, žal pa tudi ljudje. Udeleženci so se zbrali ob 9. uri na vhodu v krajinski park na mostu čez Jernejev kanal na Leri. Tam so udeležence razdelili v več skupin in jih opremili z vrečkami in rokavicami.

Po vsej Sloveniji je v čistilnih akcijah sodelovalo več kot tisoč občanov.

Po Sloveniji potekajo čistilne akcije