Sneg je pobelil tudi nekatere dele Dolenjske. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Sneg je pobelil tudi nekatere dele Dolenjske. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Po daljšem obdobju (pre)toplega spomladanskega vremena je Slovenijo namreč prešla hladna fronta, ki je s seboj prinesla dež, ponekod pa je ta zaradi nizkih temperatur prehajal v sneg.

Dež bo sicer do popoldneva povsod ponehal, preostanek nedelje pa bo delno jasen s spremenljivo oblačnostjo. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ponekod drugod pa veter vzhodnih smeri. Popoldne bo veter oslabel. Ker bo ponoči in zjutraj pretežno jasno, bo lahko marsikje slana, ki je nevarna predvsem za sadno drevje, opozarjajo na agenciji za okolje. Najnižje jutranje temperature bodo namreč med -6 in 0, ob morju okoli 2, čez dan pa se bo ogrelo na od 13 do 19 stopinj.

Ste prvoaprilski sneg v svoje fotografske objektive ujeli tudi vi? Delite jih z nami na Mojem spletu.

Zmrzal lahko uniči oplojene plodiče
Glede na sadno vrsto in tudi sorto so razvojne stopnje cvetnih brstov različno občutljive na nizke temperature zraka, pojasnjujejo na Arsu in dodajajo, da zaprti brsti, ki so tik pred cvetenjem, do neke mere še prenesejo temperature zraka do –5 stopinj, v poznejših razvojnih stopnjah pa so lahko usodne temperature okoli –3 stopinj. Najobčutljivejši so komaj dobro oplojeni mladi plodiči, ki jih lahko uničijo že temperature pod –1.