Savinja v Zgornjesavinjski dolini. Foto: Klavdija Praznik
Savinja v Zgornjesavinjski dolini. Foto: Klavdija Praznik
Poplavljanje Oplotnice v Tepanjah
Poplavljanje Oplotnice v Tepanjah. Foto: PGD Slov. Konjice
Hidroalarm
Rdeči alarm je razglašen za dele Štajerske, Koroške in Posavja ter del Posočja. Foto: Arso
Poplavljanje Drave, Malečnik
Poplavljanje Drave v Malečniku. Foto: BoBo
Poplave v Dravogradu, Foto: Rok Korošak
Poplave v Dravogradu. Foto: Rok Korošak
Poplavljanje Drave v Melju
Drava pod Meljskim Hribom. Foto: Matej Korošec
V poplavah jo je najbolj skupil vzhod države
Slovenska kronika: Poplave podrobno
Ljudje nestrpno čakajo na konec dežja
Slovenijo so zalile stoletne vode

Hidrolog Janez Polajnar je povedal, da so izmerili rekordna pretoka Soče in Save v zgornjem toku. Rekorden je bil tudi pretok Drave, ki je v srednjem delu znašal 2.900 kubikov na sekundo, pri Ptuju pa je Drava dosegla pretok kar 3.100 kubičnih metrov na sekundo, kar je absolutni rekord - leta 1965, ko so bile nazadnje stoletne vode, je pretok znašal 2.600 m3/s. "Gre za rekordne vrednosti, ki do zdaj še niso bile izmerjene," je povedal Polajnar. Vodni val na reki Drave naj bi se zadržal še v noči na torek.

Pretok vodnega vala Save se bo do polnoči, ko bo dosegel mejo s Hrvaško, povečal na 3.100 kubičnih metrov na sekundo. Zaradi tega bo omejen izliv Krke, ki bo začela poplavljati nekaj kilometrov navzgor od sotočja s Savo.

Položaj še komaj obvladljiv
"Situacija je mejah obvladljivosti," pravi Darko But, direktor Uprave RS za zaščito in reševanje. Na prizadetih območjih so tudi okrepili enote, ki sodelujejo pri odpravljanju posledic, razdelili so jim tudi opremo. Slovenska vojska pa pomaga pri razdeljevanju protipoplavnih vreč.

Številne ceste so zaradi poplav zaprte. Preverite, katere.
Vremenska napoved

Poplavljata tudi Savinja in Mura, a (predvidoma) znotraj nasipov, razlivajo se tudi manjše reke na Koroškem in na Celjskem - celoten pretok rek bo sicer dosegel okoli 8.000 kubičnih metrov na sekundo.

Duplek: poplavljenih do 300 hiš
V Dupleku je trenutno poplavljenih med 250 in 300 stanovanjskih objektov, je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Evakuirati so morali ljudi in živali s petih kmetij, medtem ko so ostali prebivalci ostali na svojih domovih in so se preselili v višje prostore, je dodal.

Pri čiščenju prostorov in prečrpavanju vode, ki se bo začelo takoj, ko bo gladina vode upadla, bodo sodelovali tudi pripadniki Slovenske vojske. 120 vojakov v Mariboru je že v pripravljenosti.

Zaradi poplav zaprte tudi železniške proge
Zaradi visokega nivoja vode v bohinjskem predoru do nadaljnjega vlaki med postajama Bohinjska Bistrica in Podbrdo ne bodo vozili. Prav tako ne bodo vlaki do nadaljnjega vozili zaradi poplavljene proge med Rušami in Prevaljami ter med Šmartnim ob Paki in Velenjem. Nadomestni avtobusni prevozi zaradi poplavljenih cestišč niso organizirani.


Previdno! Ne prečkajte vodnega toka!
Na upravi za zaščito in reševanje pa opozarjajo, naj ljudje ne podcenjujejo moči vode. Med poplavami naj ljudje ne prečkajo vodnega toka, kjer jim voda sega do kolen, z avtomobilom pa ne prečkajo poplavljenih cest, ker lahko ostanejo ujeti v vodni pasti.

Med poplavami se zaradi neurejenih higienskih pogojev lahko pojavljajo izbruhi bolezni, ki jih v običajnih razmerah ne bi pričakovali, pa pravijo na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor. V izrednih razmerah je uživanje varnih živil zelo pomembno, saj je človek izpostavljen psihičnim in fizičnim naporom, stresu, pomanjkanju, podhranjenosti ...

Prejeli smo veliko število vaših fotografij s poplavljenih območij. Za vašo pomoč pri poročanju se vam iskreno zahvaljujemo in vas vabimo, da nam pomagate tudi v prihodnje.
Ekipa MMC-ja
Ste vremenske nevšečnosti ujeli v svoj objektiv? Pošljite nam fotografije in posnetke na lokalno@rtvslo.si ali naložite na Moj splet.

Med drugim opozarjajo, naj ljudje spremljajo informacije upravljavca vodovoda o kakovosti pitne vode in dosledno upoštevajo navodila o morebitnem prekuhavanju ali prepovedi uporabe pitne vode. Če je mogoče, je treba živila pred poplavo umakniti na varno, tista, ki so prišla v stik s poplavno vodo, pa zavreči.

V poplavah jo je najbolj skupil vzhod države
Slovenska kronika: Poplave podrobno
Ljudje nestrpno čakajo na konec dežja
Slovenijo so zalile stoletne vode