Okolje
"Tako kot za odpadno embalažo tudi za sveče pozivamo k interventnemu odvozu. Potem pa naj država zahteva regresni zahtevek od vseh, ki bi morali poskrbeti za to, pa niso," pravi direktor Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije. Foto: BoBo
Odpadne sveče so sicer zbrane ločeno, a na koncu pristanejo "na vseh koncih in krajih". Foto: Reuters

Dodaj v

Sistem, ki ne deluje - po Sloveniji se je nakopičilo 1285 ton odpadnih sveč

Kritike letijo na neodzivnost ministrstva za okolje
5. september 2018 ob 10:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na dvoriščih komunalnih podjetij po Sloveniji se nabirajo kupi odpadnih nagrobnih sveč. Sistem ne deluje, ministrstvo za okolje in prostor pa ne izpolni svoje naloge, svarijo na GZS-ju.

V Sloveniji za odpadne sveče velja razširjena odgovornost proizvajalca. "Tisti, ki dajejo sveče na trg, plačajo pooblaščeni družbi, da jih po uporabi odstrani s trga in ustrezno predela," pojasnjuje direktor Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije Sebastijan Zupanc. Štiri družbe skrbijo za odvoz odpadnih sveč – Prons, Sveko, Interseroh in Zeos. Ministrstvo za okolje in prostor bi moralo objaviti deleže, koliko sveč od posamičnih izvajalcev javnih služb mora odpeljati posamezna družba. "Ministrstvo tega do zdaj enostavno še ni naredilo," opozarja Zupanc.

Nosilci izvajanja skupnih načrtov ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami se tako izogibajo izpolnjevanju svojih obveznosti, ker jim to pač predstavlja strošek.

Zaloge odpadnih sveč medtem ostajajo na dvoriščih komunalnih podjetij. Po podatkih Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS jih je trenutno po vsej Sloveniji okoli 1.285 ton. Predstavljajo veliko ekološko tveganje – v primeru požara bi se v zrak sprožale strupene snovi, težava je tudi parafin, ki se je letos poleti ob vročih temperaturah topil in tekel po improviziranih skladiščnih površinah, ki marsikje niso ustrezno urejene, in pronical v tla.

Takšno stanje traja že leta. Odpadne sveče so sicer zbrane ločeno, a na koncu pristanejo "na vseh koncih in krajih – nekaj med odpadno embalažo, nekaj med komunalnimi odpadki", je povedal Zupanc.

Težave na vzhodnem delu države
Sveče se kopičijo predvsem na vzhodnem koncu države, potem ko je tam po lanskem požaru v predelovalnici sveč v Ljutomeru ta ostala zaprta. Tako trenutno dela le predelovalnica na Jesenicah. Družbe, ki so plačane za odvoz odpadnih sveč, zaradi zmanjševanja stroškov poberejo predvsem odpadne sveče na Gorenjskem, pokrijejo še del Ljubljane, predvsem kočevski, štajerski in prekmurski del pa ostanejo nepokriti.

Ministrstvo za okolje in prostor težavo ter z njo povezane pozive in opozorila ignorira, je še dejal Zupanc. Zbornica državo poziva, naj razmere sistemsko uredi, ministrstvo naj objavi deleže in izpolni tudi druge obveznosti iz uredbe; minister bi moral na primer določiti tudi način obravnavanja stroškov odpadnih sveč, ki bi jih morala štiri podjetja poravnavati izvajalcem javnih služb.

Interventno pa bi morala država zagotoviti tudi odvoz že nakopičenih odpadnih sveč, so prepričani. Zupanc meni še, da se bo moral novi minister za okolje in prostor prioritetno posvetiti celotnemu sistemu razširjene odgovornosti ravnanja z odpadki: "Govorimo tudi o elektronski in električni opremi, odsluženih avtomobilih, fitofarmacevtskih sredstvih."

Sheme razširjene odgovornosti šepajo
Težava nastaja "povsod tam, kjer je opredeljena podaljšana odgovornost proizvajalcev". Izjema so le odpadne gume, za katere po vsej državi skrbi le eno podjetje, in sicer Slopak. "Vse druge sheme razširjene odgovornosti pa šepajo," ker ni jasnih zadolžitev za posamične deležnike v sistemu in ker ni nadzora. Zasebne družbe v takih razmerah iščejo najlažjo pot, da zmanjšajo stroške in maksimizirajo poslovni rezultat, je še dodal sogovornik.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
xyxy
# 05.09.2018 ob 10:21
Ste za popolno prepoved prodaje plastičnih sveč!
DA +
NE -
slab zadah
# 05.09.2018 ob 10:33
To z svečami pri nas je nenormalno. Vsak dan opazujem tetke, kako imajo vsaka svojo svelo pod pazduho, ko drobencljajo k maši. Ko sem jim rekel, da naj malo zmanjšajo, pa se mi rekle, da sem "tardeč".
tanj
# 05.09.2018 ob 10:32
Kultura prinašanja aranžiranih sveč na pogrebe je živ obup. Za slovo od prijatelja ali zgolj znanca je to popolnoma nepotrebno. Trenutek, ki ga pokloniš svojcem ter lepe misli o pokojniku so včasih zadostovale. Še hujša je skrinjica za nabirko ob krsti/žari. Bog se usmili, kaj počnemo.
seba goričan
# 05.09.2018 ob 10:31
zakaj se uporabljajo sveče?kdo si je izmislil to neumnost, res me zanima od kje to izvira?
toreksreda
# 05.09.2018 ob 10:33
za tistega ki ga imate radi, bo vedno gorela sveca v vasem srcu, ni potrebe da onesnazujete okolje zato ker vam je tako cerkev, film ter sola sprala mozgane
pohorjezeleno
# 05.09.2018 ob 10:33
Ne vem zakaj morajo ljudje nositi na grobe na stotine sveč. Za 1. november večina misli, da mora it na grob od vsakega, ki ga je samo bežno poznal in mu prižgati svečo. Kaj pomaga sveča pokojnemu? Kaj pomaga sveča živemu? Ne razumem tega pretiravanja.
maher
# 05.09.2018 ob 10:46
In zakaj, za vraga, ne prepovejo teh ogabnih plastičnih sveč?
Krtomir
# 05.09.2018 ob 10:45
Te sveče je potrebno prepovedat, ali pa tako obdavčit, da bo v ceni zajeto še skrb za tako svečo po uporabi za 100 let.
seba goričan
# 05.09.2018 ob 10:33
osebno nikoli ne prižgem sveče, pa sem na britofu "reden gost"...
Bogo
# 05.09.2018 ob 10:36
Potrebno je prijazno in nato manj prijazno, tiste ki pobirajo denar za razgradnjo le teh, da se enostavno držijo dogovorov in pogodb.
Ja hudiča saj Slovenija je država! ali pa tudi ne???
pohorjezeleno
# 05.09.2018 ob 11:14
@aaa, britof je kraj, kjer se spomnimo na preminule, gremo do groba in obudimo spomine na pokojnega, če smo verni lahko še zmolimo oče naš. Zakaj je potrebno prižgati svečo? Meni osebno so najbolj všeč ameriški grobi, kjer so beli spomeniki in okoli pokošena trava. Pri nas pa taki kič, da oči pečejo.
TineB
# 05.09.2018 ob 10:46
Pa kaj je ta Majcnova pocela 4 leta na ministrstvu za okolje? Res, desusovi kadri totalno nesposobni. Ze Karel ni na okolju naredil nic in odletel zato. Ta babica je pa ostala 4 leta tam. Zelo "odlocen" predsednik vlade tale Miro, ja. Ko se Pahor izapde proti njemu pravi odlocnez.
seba goričan
# 05.09.2018 ob 10:39
Zvečer, ko prideš na celjski britof je svetl kot podnevi, medtem ko na staro pokapališče na Golovcu še podnevi ni varn it,Spet sem pred kratkim naletel na odprt gro, .kot, da se urejenost grobov meri v količini prižganih sveč...kot je že nekdo omenil, kaj nucajo sveče mrtvim?
zakrajšek
# 05.09.2018 ob 10:51
Kaj je narobe z navadnimi, voščenimi svečami (brez PVC karoserije)?
Strah, da jih veter upihne? (Kakor smrt upihne življenje?)
atom ant
# 05.09.2018 ob 11:46
Pri nas šteje le sveča (madonca, kaj pa rečejo sosedje, če vidijo naš grob brez sveče?)
To je filozofija mamc, ki zvlačijo tone sveč na britof.
:(
Kouvran
# 05.09.2018 ob 10:54
Sveča bi naj bila mala lučka iz voska.
To, kar je zdaj, to je nadutost in napuh.
conchita
# 05.09.2018 ob 11:57
Večer na pokopališču, kjer gorijo sveče, ima svoj čar in prinaša mir. S tem ni nič narobe.
Tudi z obredom prižiganja sveč pokojnim ne.
Ampak sveče BREZ PLASTIKE, prosim!
Te plastične škatle so višek neokusa - da o ekologiji ne govorimo!
VICTORIA99
# 05.09.2018 ob 11:14
Prepoved prodaje plastičnih vrečk, sveč in vse plastične embalaže za enkratno uporabo.
Robiland
# 05.09.2018 ob 11:59
Zakaj nimamo sistema varscine za plasticne flase in plocevinke, tako kot Hrvaska, Nemcija???
Mala, "zelena" drzava pa brez sistema vracanja embalaze, ko v Zimbabveju!!!

Smetarska mafija ne dovoli? Kateri lobi preprecuje zeleno okolje in kdo to dovoli??
prstomet
# 05.09.2018 ob 11:38
prideš k grobu, pomoliš ali izkažeš na drug način spomin na umrlega, brez sveč onesnževanja, izkazovanja pozornosti samsebi...
Strummer
# 05.09.2018 ob 10:45
Ljudje naj nehajo umirat pa ne bo treba svec prizigat...
foxhunt
# 05.09.2018 ob 12:13
Yakaj ne prodajajo navadne svece, brey plastike, kot nekoc.
Dionezij
# 05.09.2018 ob 12:07
Imamo organe nadzora, vendar slednji ne opravljajo svojega dela. Potrošnike država takoj obdavči z raznimi davki in prispevki ter trošarinami, podjetja, ki s svojimi produkti onesnažujejo okolje pa niti ne nadzira. Proizvajalce plastike bi bilo treba obdavčini na kg. proizvedene plastike, pa bi se stvari hitro obrnile v bolj ekološko stran in naravnanost. Podjetja zanima samo čimvečji dobiček, za okolje pa je njim malo mar. Vrnitvene embalaže skoraj da ni več. Podjetja svoje produkte zapakirajo v nevrnitveno embalažo, s tem so si zmanjšala stroške, potrešniki pa odpadke ločujemo in plačujemo njihov odvoz. Potrošniki pač nimamo nobenega vpliva v kakšno embalažo bo podjetje zavilo /zapakiralo/ svoje izdelke, zato smo vse bolj obremenjeni z odpadki in stroški njihovega odvoza. Zato je skrajni čas, da se onesnaževalci obdavčijo in poostri nadzor nad onesnaževanjem okolja. Seveda pa bo treba ministrstvo za okolje in prostor ter njegove službe in agencije racionalizirati in zahtevati, da odgovorno opravlja svoje naloge varstva okolja, brez izgovorov, da je kadrovsko podhranjeno.
KLIPAN
# 05.09.2018 ob 11:17
Pa smo spet tam, ko zavedni Slovenci, ki takoooooo ljubijo svojo deželo, kupujejo na tone plastike ob vsaki priložnosti in se sploh nočejo zavedati, da bo ravno ta plastika, ki so jo kupili onesnaževala njihovo ljubo deželo.
Kot da je tako težko malo vklopiti možgančke in razmisliti kaj kupiš.
Ampak ne mi potem o neki ljubezni do domovine, domoljubje ipd., ker se točno v takih primerih vidi kolikor vam je res do Slovenije.
Če na netu napišeš, da si proti beguncem, potem pa greš kupit vez plastike nisi domoljub, ravno obratno, si uničevalec dežele v kateri živiš.
JohnSmith
# 05.09.2018 ob 11:05
@pohorjezeleno: Za 1. november večina misli, da mora it na grob od vsakega, ki ga je samo bežno poznal in mu prižgati svečo. Kaj pomaga sveča pokojnemu? Kaj pomaga sveča živemu? Ne razumem tega pretiravanja.

To je povezano v neki meri z nečimrnostjo. Nekdo, ki pritovori 15 sveč na britof, je tavečji frajer.
pinkfranc
# 05.09.2018 ob 12:12
Štiri družbe skrbijo za odvoz odpadnih sveč – Prons, Sveko, Interseroh in Zeos. Ministrstvo za okolje in prostor bi moralo objaviti deleže, koliko sveč od posamičnih izvajalcev javnih služb mora odpeljati posamezna družba. "Ministrstvo tega do zdaj enostavno še ni naredilo

pa smo spet tam, ali so nesposobni ali pa podkupljeni
podpis naše države
seba goričan
# 05.09.2018 ob 12:02
še zdej ne vem od kod ta običaj?kako je to drugje?
mjolnir
# 05.09.2018 ob 11:23
naj se preneha prodajat sveče... bo boljše za nas, za okolje in za denarnice starejših ljudi, ki mislijo, da morajo na vsak grob postaviti pet sveč
tulumba
# 05.09.2018 ob 10:47
Pa dajmo 15€ za nagrobno svečo....
Včasih smo imeli pri hiši svečo, dve za v primeru izpada elektrike ali redukcije. Ah, zlati časi...ne odpiraj hladilnika!
Homer.
# 05.09.2018 ob 13:11
Družbe, ki so plačane za odvoz odpadnih sveč, zaradi zmanjševanja stroškov poberejo predvsem odpadne sveče na Gorenjskem, pokrijejo še del Ljubljane, predvsem kočevski, štajerski in prekmurski del pa ostanejo nepokriti.
---------------------
V tem stavku je vse povedano.
In to je, da ne želijo podpirati odpadne sveče v širši okolici, ker potem ni več toliko dobička.
In kakšno je zdravilo?
Dati koncesijo drugemu, ki je pripravljen delati tudi za manjši dobiček!
HOR
# 05.09.2018 ob 12:52
Eno je živ ogenj drugo pa umetna lampa. In zdaj bi ljudem kar prepovdali stare običaje, ker je država nesposobna primerno urediti odstranjevanje zavrženih sveč...

Trajnostni eko nateg Slovenije se nadaljuje...
TineB
# 05.09.2018 ob 11:50
Ja, bo tudi treba to eko zavest Slovencem malo nadgraditi. Ker biti eko ne pomeni le imeti zelene travice okoli hiške in vestno ločevati odpadke. Bo treba tudi kaj več narediti za vsakdanje življenje z manj odpadki in z manj potrošnje energije ter z ogrevanjem na vire, ki najmanj onesnažujejo. A to terja pa že več napora in prilagodljivosti in spremembo življenjskega stila.

Se pa strinjam, da naj se pač proizvodnja embalažne in podobne plastike, ki jo je veliko v odpadu (npr ohišja sveč itd), regulira tako, da bo možna le proizvodnja iz plastike, ki jo je mogoče reciklirati. Tudi na proizvajalcih mora biti dobršen del bremena. In tudi na tistih, ki embalažo uporabljajo - da izbirajo takšno reciklirno. Ja, več nas bo stalo, ampak to bo mali prispevek glede na to, kako zdaj okolje bremenimo.

Nihče ne pomisli, v kakšnem okolju bodo pa naši vnuki živeli! Reveži.
tim sein
# 05.09.2018 ob 11:22
Še en izmed kolektivnih BEEE-jev.
aaa
# 05.09.2018 ob 11:08

pohorjezeleno

Ne vem zakaj morajo ljudje nositi na grobe na stotine sveč. Za 1. november večina misli, da mora it na grob od vsakega, ki ga je samo bežno poznal in mu prižgati svečo. Kaj pomaga sveča pokojnemu? Kaj pomaga sveča živemu? Ne razumem tega pretiravanja.


Po tej logiki tudi britofov ne rabimo.
Geres*
# 05.09.2018 ob 10:58
Mi imamo solarne svece. Se super obnesejo, zdrzijo vsaj dve leti.

Za popolno prepoved plasticnih svec sicer nisem, naj se pac nabije visji davek, ki bo ne samo kril stroske predelave ampak se kaj navrgel v proracun.
anny22
# 05.09.2018 ob 10:35
http://svecamanj.si/stran/prizgi_sveco
anny22
# 05.09.2018 ob 10:34
zakaj se ne uporablja LED svec?

Tako sem tudi jaz mislila. Da imaš eno svečo in na vsakih nekaj mesecev zamenjaš baterijo. A glej zlomka: ker je enaka kot sveče na vosek, mi jo vsakič, ko ne pridem pravočasno in lučka ugasne, neka baraba vrže v smeti!
Tu je treba uporabiti palico, korenčki ne zaležejo. Prepoved in konec!
mkrebs
# 08.09.2018 ob 20:45
Prepovedati izdelavo sveč v plastičnih ovitkih, to je to!
presenečen
# 08.09.2018 ob 10:38
Prepoved sveč na grobovih! Včasih so grobove krasile krizanteme..
prizemljen
# 07.09.2018 ob 18:49
tanj

Pri nas svečarskih ikeban skorajda ni več, od kar praktično vsi postavijo skrinjico z napisom: Namesto cvetja in sveč...
Kolikor vem so npr. v ortopedski bolnišnici v Stari Gori hvaležni tudi za te prispevke.
TinTin
# 07.09.2018 ob 12:58
Zakaj Sarec ne zadolzi Levico za ta problem. Tov. Profesor bo ja siher imel dobre ideje, Mesec in kompanija pa naj gredo pometat ceste. Tako bodo druzbeno koristni. Pise ja tako v socialisticnih knjigah.
Lluka
# 06.09.2018 ob 20:38
No ja.... sveče gor ali dol....drugje pos vetu lepo služijo na račun odpadnih sveč, pri nas pa kot kaže ali ni interesa...ali pa je interes drugje..(ni nobene volje...) ali pa prevelika želja po dobičku, pa ne gre in ne gre oprati ta denar....
firtoh
# 06.09.2018 ob 01:37
Jaz imam kar solarno lučko, takšno kot za na vrt.
Nicr
# 05.09.2018 ob 15:35
Ja spet bi kar prepovedovali vse povprek. Dokler se ne spravijo nate, te ne moti, če je drug tepen.
Saj je lepo napisano, država ne dela nadzora, pa si podjetja to privoščijo. V prvi vrsti so krivi uradniki, saj je na papirju krog sklenjen, praksa pa ne deluje. Integriteto posameznika danes določa lačen otrok doma, se pravi preživetje družine je na prvem mestu.
Potem prepovejte tudi ženske vložke in tampone, saj je rešitev mooncup (da malo zbodem).
Potem prepovejte...
Rasta75
# 05.09.2018 ob 13:28
Za Slovence je sveča na grobu nekako tako, kot avto na dvorišču - če ga nimaš, si manjvreden.
kresnička
# 05.09.2018 ob 13:05
Tale akcija še vedno traja in vsako leto je bolj uspešna:

Manj svečk za manj grobov

V dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov 2015 do sinoči zbranih več kot 30.000 evrov

Zagorje ob Savi, 2. november 2015 – Organizatorji in več kot 300 prostovoljcev je navdušenih nad potekom akcije in nad odzivom Slovencev, ki so množično podprli prizadevanja 89 slovenskih organizacij, in idejo akcije, kupiti svečko manj in darovati za dobrodelnost, vzeli za svojo.

Po do sedaj zbranih podatkih je bilo letos zbranih 30267,65 evrov. Znesek se še povečuje, saj se sredstva še vedno stekajo na račun Fundacije Svečka. Še vedno dobivamo donacije posameznikov in organizacij, ki želijo darovati – tudi prek možnosti spletnih donacij na spletni strani www.manjsveck-manjgrobov.si.

Vodja akcije Primož Jelševar: »Iz srca se zahvaljujem vsakemu izmed 15 lokalnih koordinatorjev akcije Manj svečk za manj grobov, vsaki izmed 89 organizacij, ki so akcijo podprle, vsakemu od več kot 300 prostovoljcev, brez katerih akcije ne bi mogli v taki meri izpeljati, in vsem ljudem, ki so nekaj sredstev namenili v dobrodelne namene. S pomočjo vseh teh dobrih in požrtvovalnih ljudi bomo tudi letos lahko pomagali rešiti mnoga življenja ter olajšati marsikatero zdravstveno težavo, saj bodo v ta namen posredovana vsa zbrana sredstva! Na državni ravni je bilo zbranih dovolj sredstev za nakup profesionalnih reševalnih nosil, s katerimi bomo opremili Gorsko reševalno zvezo Slovenije. Na lokalni ravni bo trinajst prejemnikov dobilo sredstva za nakup nevrofizioterapij, vozila za bolnike z epilepsijo, gibalnih terapij za varovance Varstveno delovnega centra Zasavje, več javno dostopnih defibrilatorjev, ultrazvočnega inhalatorja in aspiratorja, sonde za ultrazvok, CTG aparata za pregledovanje nosečnic, grelne posteljice za novorojenčke in naprave Motomed.«

Predaje sredstev prejemnikom bodo sledile v naslednjih tednih, o njih vas bomo obveščali sproti. V naslednjih tednih bo znana tudi končna višina v letošnji akciji zbranih sredstev.

Do fotografij letošnje akcije lahko dostopate prek spodnje povezave. Prosimo, da kot avtorja navedete Manj svečk za manj grobov.
https://drive.google.com/folderview?id=0
B9on5-fR6JiFMzFtcmVFdFFoakU&usp=sharing.

Informacije o 7. dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov lahko še vedno najdete tudi na spletni strani www.manjsveck-manjgrobov.si, kjer je vzpostavljena možnost za spletno darovanje sredstev, in na Facebook strani https://www.facebook.com/ManjSveckManjGr
obov. Pišete nam lahko na e-naslov info@manjsveck.manjgrobov.si ali pokličete vodjo akcije Primoža Jelševarja na telefonsko številko 041 764 896.
HOR
# 05.09.2018 ob 13:00
Eko dajatve in trošarine, še posebe na večje sveče velikosti pa bo hitro zmanjšanje...
(inštitucia RKC pa se lahko za redne verske obrede tudi izvzame)
HOR
# 05.09.2018 ob 12:57
@TineB
# 05.09.2018 ob 10:46

Ministrstvo za okolje je znano parkirišče takšnih ali druačnih poitičnih kadrov, zato tam strokovnost in učinovitost nekje v ozadju-
Kaj tam delajo. V službo že hodijo...
RJSlo
# 05.09.2018 ob 12:11
No ja. Problem pri svečah vosek, plastika, kovinski pokrov.

S tem "problemom" smo se ubadali že pred desetletji. Ko bo nekdo ponudil za rešitev pravi denar, bo rešitev dana v javnost. .
grenadir
# 05.09.2018 ob 12:10
Ljudje s(m)o, živali dogme (navade ).... Če človek bolje pomisli, imamo podobnih nesmislov , brez vsake koristi, še polno malho v rezervi.... Tako, da obdavčit 1000 % in navada bo hitro odšla v pozabo...
Kazalo