MOP bo po nvem razdeljen na dve ministrstvi. Foto: MMC RTV SLO
MOP bo po nvem razdeljen na dve ministrstvi. Foto: MMC RTV SLO

Podpisniki peticije (Božidar Flajšman, Dušan Plut, Franc Pohleven, Luka Omladič, Janez Černač, Romana Erhatič Širnik in Niko Rainer) menijo, da je združitev ministrstva za okolje z ministrstvom za kmetijstvo ter prostorskega ministrstva z ministrstvom za infrastrukturo iz "več razlogov zaskrbljujoča in nedopustna".

"Varstvo naravnih virov (voda, gozd in les, tla, biotska raznovrstnost …), vključno z dragocenim prostorom predstavlja trajno zagotovilo ohranjanju eksistenčnih pogojev našega obstoja in s tem povezanega gospodarskega razvoja. Civilizacijska izkušnja nas uči, da brez varstva naravnih virov ni naše skupne prihodnosti.

Zato bi aksiom sleherne politike moral biti hkratno ohranjanje okolja in prostora kot nepovratnih kategorij. Tako kot zdravstvo in šolstvo bi tudi varstvo okolja in prostora moralo biti eden od osrednjih javnih interesov," so zapisali.
Nujno svoj resor
Koalicijska pogodba pa razume varovanje okolja kot zaviralec gospodarskega razvoja, so kritični podpisniki. Menijo, da bi morali celotno okoljsko in prostorsko problematiko nujno ohraniti v samostojnem vladnem resorju.

"Združitev kmetijstva in okolja v skupno področje in ločitev prostorske problematike (podrejene širjenju infrastrukture in drugim nepovratnim posegom v prostor) pa pelje v izničenje okoljskih in prostorskih vsebin. Opozarjamo, da pomeni ločevanje in podrejanje okolja in prostora drugim interesom dejansko odstranjevanje ključnih ovir za posege v okolje in prostor, zato podpisniki temu nasprotujemo," še pišejo.