Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 76 glasov Ocenite to novico!
Magna Steyr
Kot kaže, bo okoljevarstveno soglasje za pričetek gradnje Magnine lakirnice v občini Hoče-Slivnica v torek veljavno. Foto: Reuters

Dodaj v

Tudi Alpe Adria Green ne bo ugovarjala okoljevarstvenemu dovoljenju za Magno

Ali so prebivalci Miklavža na Dravskem polju vložili tožbo na upravno sodišče?
10. september 2017 ob 19:47,
zadnji poseg: 10. september 2017 ob 23:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green se na okoljevarstveno odločbo Arsa za projekt Magne Steyr v Hočah ne bo pritožila, saj so z Magno uskladili kompromisni protokol.

Alpe Adria Green je s protokolom o okoljskih zadevah uspela dobiti to, kar Agencija RS za okolje ni želela vstaviti v okoljevarstveno soglasje, s čimer je ogrozila investicijo, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik organizacije Vojko Bernard in vnovič ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen pozval k odstopu.

Bernard ostaja kritičen do Arsa, ki je okoljevarstveno soglasje dal v 30-dnevno javno razpravo "brez tehtnih okoljskih pripomb nevladnih organizacij in upravičenih drugih deležnikov". Dokaz za Arsovo "nesposobnost ali celo namerno ustavljanje investicije" je tako po njegovem mnenju dejstvo, da je Magna Steyr sprejela zahteve Alpe Adria Green. Sprejela je celo nekaj dodatnih, denimo ponovno presojo o gasilnih tehnikah v zvezi z ogljikovim dioksidom, je dodal.

"Tako bo Magna Steyr spoštovala vse relevantne okoljske standarde, poskrbela za 24-urno fizično protipožarno varnostno službo, za protiukrepe za preprečitev onesnaženja podtalnice, omejevala uporabo pitne vode in obremenjevanje kanalizacijskega sistema s krožnim procesom recikliranja," je pojasnil Bernard.

Protokolu je priložena tudi izjava župana Hoče-Slivnica, da bodo zemljišča, ki ne bodo pozidana v tej fazi, oddana v začasen najem kmetovalcem na tem območju. "S tem smo rešili večinski del zemljišč v prid nadaljnjemu kmetovanju," je poudaril.

Kot pomemben dosežek v organizaciji štejejo tudi to, da je v protokolu podrobneje opredeljeno osnovanje in delovanje neodvisne skupine za monitoring oz. za nadzor v fazi gradnje in obratovanja Magne Nukleus. To zamisel sta sicer podala nekdanja mariborska župana, kot mediatorja v postopku, "s ciljem, da se upoštevajo tehtne pripombe iz javne razprave o okoljevarstvenem soglasju, ne da bi bila za to potrebna pritožba".

Odstop Andreja Čuferja
O tem, da se okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje Magni, je prvi poročal časnik Večer, kasneje pa potrdil član upravnega odbora Andrej Čufer, ki je organizaciji poslal svojo odstopno izjavo. Po Večerovih informacijah naj bi se večina članov upravnega odbora na vnovičnem glasovanju, potem ko so še pretekli teden izglasovali pritožbo na okoljevarstveno soglasje za investicijo Magne v Hočah, tokrat izrekla proti pritožbi.

Glede na navedbe Čuferja, ki je organizaciji (pozneje pa tudi medijem) poslal svojo "nepreklicno odstopno izjavo", pa do vnovičnega glasovanja pravzaprav sploh ni prišlo. "Če ni glasovanja, je zame nelegitimen postopek, kot je bil že prejšnji," je med drugim zapisal Čufer in bil kritičen do predsednika organizacije Vojka Bernarda, ki se je takratnega glasovanja, ko so s šestimi glasovi za in štirimi proti podprli pritožbo na soglasje, vzdržal.

Čufer ne želi več ostati v organizaciji, "ki ne stoji za svojimi odločitvami in se zadovolji z vsako mehko pravniško kraco, ki ni za nikogar obvezujoča". Obenem meni, da so danes s tem "izgubili vso kredibilnost".

Po neuradnih informacijah, o katerih piše časnik Finance, sta Alpe Adria Green in investitor v lakirnico v Hočah Magna Nukleus uskladila protokol, ki ga podpira večina članov nadzornega sveta organizacije. Ne podpirajo ga sicer vsi, vendar je podpora dovolj velika, da se Alpe Adria Green na izdano okoljevarstveno soglasje ne bo pritožila. Protokol sicer ni pravno zavezujoč.

Okoljevarstveno soglasje za pričetek gradnje Magnine lakirnice v občini Hoče-Slivnica bo tako v torek veljavno. Takrat se namreč Alpe Adrii Green izteče rok za vložitev pritožbe. Pred dnevi so sicer napovedali, da bodo o odločitvi javnost uradno seznanili dan prej, torej v ponedeljek.

Tožbo na upravnem sodišču?
Takrat bo tudi znano, kot je ob tem poudaril spletni portal Siol, ali so prebivalci Miklavža na Dravskem polju vložili tožbo na upravno sodišče. Skupina 27 prebivalcev Miklavža na Dravskem polju, ki ji agencija za okolje (Arso) ni odobrila statusa stranskega udeleženca, se je na to odločitev pritožila na ministrstvo za okolje. Na ministrstvu so pritrdili agenciji, prebivalci pa so imeli do preteklega četrtka do polnoči čas za vložitev tožbe proti Arsu na upravno sodišče, navaja portal.

Pritožba Alpe Adria Green na okoljevarstveno soglasje je sicer ostala še edina odprta v vrsti morebitnih pritožb, o katerih so razmišljale okoljevarstvene organizacije. V petek je Slovenski E-forum napovedano pritožbo dokončno umaknil, saj so, kot je pojasnil vodja Gorazd Marinček, z Magno in predstavniki vlade sklenili protokol o dopolnitvi okoljevarstvenega dovoljenja.

Pritožba na okoljevarstveno soglasje bi lahko, kot so večkrat opozorili predstavniki vlade, ogrozila napovedano investicijo, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.

G. K., B. R.
Prijavi napako
Komentarji
itak
# 10.09.2017 ob 19:56
No koncno konec norije in pozitivne novice
Korošec
# 10.09.2017 ob 20:01
Kakšen cirkus za nek projekt, ki bi se v neki normalni državi že začel gradit pred pol leta. To sploh ni nek bav bav ali okolju rizična industrija, saj imamo menda vse polakirano, od bele tehnike, elektronike do koles, me zanima če je gorenje tudi moralo skozi ves ta cirkus... Se točno vidi da je tuki vse drugo vmes kot neka strokovnost in se človek vpraša kam poniknejo vsi ti miljoni evrov, ki se vsako leto zmečejo v te okoljevarstvene nevladne organizacije.
ronzi
# 10.09.2017 ob 20:02
no končno nekaj pozitivnega......pa upam da zalaufajo proizvodnjo na polno čimprej....
ikacbe
# 10.09.2017 ob 20:03
Tresla se je gora, miši so pobrale denar.....
Doge the Dog
# 10.09.2017 ob 21:52
Magna dobrodošla! Še več pametnih tujih investicij!

Upam, da se bo s SDS spajdašenemu lastniku ADKja vrnilo za vse politična kupčkanja, podkupovanja in plačevanjem Požarja, ki je objavljal lažne novice o Magni! Nebo več dobička na stari proizvodnji in izkoriščanju delavcev za minimalca!
veza
# 10.09.2017 ob 20:41
Končno bo konec te drame, upam,da ne bo še kakšnega presenečenja!
Veliki gospod
# 10.09.2017 ob 20:39
So se le odlocili tako kot je prav, saj Magna ni onesnazevalec ampak resno podjetje, ki bo pozitivno vplivalo na slovenski BDP.

Ce pade Magna, ki je bila najboljsi zaposlovalec leta 2016 v urejeni Avstriji, in ni noben Bau bau, potem bo slabo pisalo marsikateri tuji investiciji v Sloveniji.
Spuzva
# 10.09.2017 ob 20:14
no, naslednjič naj o tovarni odloča lokalno prebivalstvo.

kaj mene briga kaj hočejo počet na štajerskem?
Alchemist
# 10.09.2017 ob 20:21
država mora narediti pregled neizkoriščenih in degradiranih lokacij ter jih pod ugodnimi pogoji prioritetno ponuditi zainteresiranim investitorjem. To, da se je v tem primeru Magni ponudilo tovrstno kmetijsko zemljišče, bi se moralo šteti bolj kot res redka izjema.

To bi bilo možno, če bi imeli urejen sistem prostorskega planiranja. Tega pa danes žal več nimamo, ker smo ga z osamosvojitvijo morali odpraviti, skupaj z ostalimi "relikti socializma".
copcop
# 10.09.2017 ob 22:08
Zakaj Avstrijci nimajo lakirnice? Ker je to strupeno!

Očitno se niste vozili mimo Magne v Gradcu. Opazili bi, da stoji ob naselju. https://www.automobil-produktion.de/hersteller/wirtschaft/magn
a-entscheidet-im-fruehjahr-ueber-zweites-autowerk-327.html
In tako kot pri Revozu v Novem mestu, je v sklopu proizvodnje lakirnica. Da je celulit grd, pa se strinjam.
Optimist99
# 10.09.2017 ob 21:09
@fafaron
pa kje vidis ti zapuscene tovarne na teznem? Bivsi TAM zivi. Kar je fraj, pa ima 100 sodnih zadev, plomb na zemljiscih.
sirus
# 10.09.2017 ob 20:53
7x7

Aja, a na Norveškem so električni avtomobili nelakirani?
taubi
# 10.09.2017 ob 20:17
Mi lahko prosim, lepo prosim, nekdo razloži kaj je to kvalitetno kmetijsko zemljišče!!!

Kok sem iz raznih forumov razbral na tem mestu v Hočah nebi rasla niti plevel, če nebi obilno gnojili.

lp
Korošec
# 10.09.2017 ob 20:15
@izo
ne na pamet. še miljontič: povsod v razvitem svetu ima javnost preko takšnih ali drugačnih inciativ ipd zakonsko možnost,, da pri večjih projektih, ki imajo vpliv na okolje, sodeluje. sploh v nemčiji, avstriji, franciji itd itd, kar preveri. razen če se strinjaš, da ker smo pač balkan, se tu lahko dela vse po domače..
druge pa so res sami upravni postopki ipd, tukaj je pa še ogromno rezerve.


Ja samo tam so v takih inacitivah strokovnjaki, pri nas pa politikanti, ekscentriki, koruptivneži in delomrzneži, ki se jim gre za vse drugo kot neko realno sliko vpljiva na okolje, mislim da je to tuki postalo več kot jasno, s kakšnimi argumenti so uletavali, prvoklasna zemlja in problem povečanega protmeta ob avtoceti itd. še prvošolček vidi, da so skregani z vsako realnostjo.
copcop
# 10.09.2017 ob 20:43
Uh, to so morali biti pa močni pritiski. Upam res, da bodo koristi tega projekta res odtehtale izgubo najkvalitetnejših kmetijskih zemljišč.

Tedensko se vozim mimo tega zemljišča in vsakič znova se sprašujem kako določajo najkvalitetnejša kmetijska zemljišča. Tik ob avtocesti in železnici, na drugi strani ga omejuje letališče, na tretji gramoznica z asfaltno bazo in betonarno. Čisto resno, je kdo pripravljen jesti hrano s takšnega najkvalitetnejšega zemljišča?
Najbrž ne. Zato tam raste edino koruza za silažo. Za kravice samo najboljše in prvovrstno. Itak.
vzdev
# 10.09.2017 ob 20:11
Sedaj pa naj vlada spremeni zakon in preneha financirati te okoljevarstvenike. Samo zapravlja se naš denar za popolne neumnosti. Če Magna ni motila domačine, ne vem kaj se imajo gor za delati neki Ljubljančani. Okoljevarstvene organizacije se naj ukinejo. Če pa koga moti kaj v določenem kraju, pa se naj vpraša samo domačine. Ti eko freaki tako delajo samo škodo in od njih še ni bilo popolnoma nobene koristi.
freelander1
# 10.09.2017 ob 22:31
Vecina clanov okoljevarstvenih drustev izkorisca drustva za pridobivanje financnih koristi za svoja podjetja. Primer AAG je bil opisan v casopisih v zvezi z. Magno. Tudi sam sem bil prica. dogodku kako je. okoljsko drustvo nagajalo v upravnem postopku. Po sestanku in obljubi narocila elaborata pri podjetju v lasti clana je bilo pritozb in grozenj konec.
Takoj je potrebno spremeniti zakonodajo in vsem drustvom odvzeti pristojnost strank v postopkih za okoljvarstvena soglasja. Naj imajo le pravico opozarjanja nikakor pa strank v postopku.
RoSeR
# 10.09.2017 ob 22:21
@7x7 ... tudi če se ozremo po vizionarnem filmskem izdelku Back To The Future, kjer bi avtomobili delovali na organskih odpadkih, še vedno potrebuješ proizvodno tovarno in lakirnico, da narediš takšen avtomobil. Razen, če uporabiš kakšen drugi material in zaščito zanj, a bo še vedno potrebna hala ter tehnologija. Ljudje se rada prevažajo. Tudi če gremo vsi na kolesa, jih bo potrebno polakirat. :) ;)
RoSeR
# 10.09.2017 ob 22:17
Urko123

# 10.09.2017 ob 22:13
Prijavi neprimerno vsebino Najprej vas bodo zaposlili, potem odpustili. Ostali boste brez podpore in sluzbe, namesto vas pa bodo delali Romuni in Bolgari.

Urko, ti, ki si registriran od danes, do katere ure boš provociral?
sirus
# 10.09.2017 ob 20:52
Veliko bolj kot kaka korupcija gre tukaj verjetno za pomanjkanje argumentov proti pri "okoljevarstvenikih".

Tako da, če bi uničili investicijo in bi se moral zagovarjat na podlagi svojih bedastoč, bi tenko piskali.
JBT
# 10.09.2017 ob 22:10
Ali je kdo od tistih, ki pišete o najboljši zemlji, bil tu?
penzl
# 10.09.2017 ob 20:05
Mogoče jih je srečala pamet, mogoče so dobili denar ali usluge v zameno. Kdo ve. Važno, da bo zdaj projekt stekel naprej.
polarni123
# 10.09.2017 ob 22:42
Ne no, pa ja se ne v Slovenijo vrača zdrava pamet? Skoraj ne morem verjeti. Ali bo na koncu še kakšno presenečenje.
RoSeR
# 10.09.2017 ob 22:13
@JBT ... ne rabijo hodit k nam ... je stranka SDS 1000000x ponovila to kombinacijo besed "najboljša kmetijska zemlja" ... to je zadostovalo, da nekateri potem to ponavljajo #pranje #možganov
RoSeR
# 10.09.2017 ob 22:01
@Urko123 ... kje v Avstriji "ni lakirnice"? :) ... A misliš, da bodo obstoječo v Grazu demolirali in jo spremenili v zeleni park? :)
Franc Pijanc
# 11.09.2017 ob 09:18
barval bodo karoserijo..to pa je uspeh ..bravo...to je biznis...barvanje...haha

In kaj je narobe z barvanjem?
Vrjetno imaš predsodke do vseh poklicev za katere ne potrebuješ VI stopnje izobrazbe, ko pa rabiš vodovodarja ali pa električarja, si pa hitro drugačnega mnenja.

Svašta res, nekateri so že taka gospoda, da jim je težko prijeti za delo kjer se ne sedi v pisarni, ali pa kjer potrebuješ kakšne ročne spretnisti. So raje doma na sociali in kritizirajo.
e-e
# 10.09.2017 ob 22:38
@Urko123
Si bil kdaj ne tej zemlji?
Si na njej videl rasti solato?

Vse, kar raste, je koruza in žito. Zelenjave ne boš videl, ker pač to enostavno ni najboljša kmetijska površina.
RoSeR
# 10.09.2017 ob 22:09
@Urko123 ... svojo proizvodnjo širijo v tujo državo (ceneje, dobiček, itd.). Takšnega kompleksa ne moreš nikjer drugje zgraditi kot na kmetijski zemlji na ravnini. ... Ko bo SLO boljša, bogatejša država od Avstrije, bomo pa mi selili svojo proizvodnjo k njim :) ;)
Črni Vitez
# 10.09.2017 ob 21:35
Me pa Magna veseli. ARSO je postavil nove standarde (vsa dovoljenja v 3 mesecih). Ekološki nevladniki pa rep med noge.
Sedaj ni več nobenih ovir za naložbe Pečečnikov, Akrapovičev,...
Črni Vitez
# 10.09.2017 ob 21:33
Združeni levičarji pa v jok. Po njihovem mnenju je Magna nateg zato so edini v parlamentu glasovali proti!
Nikec3
# 10.09.2017 ob 20:25
Magna dobrodošla!
Julijanna
# 10.09.2017 ob 23:21
Tisti, ki ste proti, pa kje bi po vašem mnenju morali stati obrati lakirnic? Ker dejstvo je, da se vozila lakirajo in še marsikaj drugega. Nazadnje pa največji nasprotniki, najbolj zavzeto polirajo svoje jeklene konjičke.
Lakirnica zaradi mene lahko je, naj bo pa najbolj sodobna tehnologijo in vgrajeni naj bodo varnostni ukrepi.
Calendula
# 10.09.2017 ob 20:34
V kolikor bi bila Magna tako zgrešena investicija, jo Orban še povohal ne bi. Pa toliko denarja je vložil v to, da bi jo dobil. Kaplar mu je obljubil pomoč in v zamemno je Oreban reševal njegovo nasedlo TV in časopis. Na obzorju je prodaja in konec prijateljevanja.

Za spremembo bo tokrat na zelenih površinah zrasla tovarna. Desetletja smo gledali, kako najlepša polja spreminjajo v betonsko-asfaltne nakupovalne centre.
Plavica1
# 10.09.2017 ob 20:30
.... Po neuradnih informacijah sta se dogovorila in uskladila protokol ....

Potek usklajevanja protokola: "In koliko je potrebno vložiti v modro kuverto, da se uskladi z vašimi zahtevami?"

"več, kot vsem tistim, ki so se prej umaknili "
GoodFella
# 10.09.2017 ob 20:19
Prav je, da so se dogovorili. Tako bo Maribor dobil novo tovarno, nova delovna mesta, upoštevani pa bodo tudi visoki okoljski standardi, kar prav tako ni nepomembno. Upam samo, da bo tudi v primeru, da je tista 27-erica vložila tožbo, upravno sodišče ugotovilo, da je tožba neutemeljena. Je pa iz tega treba potegniti neke lekcije za naprej, zadeve morajo biti bolj sistemsko urejene, država mora narediti pregled neizkoriščenih in degradiranih lokacij ter jih pod ugodnimi pogoji prioritetno ponuditi zainteresiranim investitorjem. To, da se je v tem primeru Magni ponudilo tovrstno kmetijsko zemljišče, bi se moralo šteti bolj kot res redka izjema.
RoSeR
# 10.09.2017 ob 22:53
@7x7 če se ti vidiš v tem, da si deliš avto z ostalimi stanovalci nekega bloka, jaz si ne. Kako bi si ga kupili, kako bi se zmenili, kdo in kdaj se lahko pelje, itd.? Če pa misliš, da bi se ponudila neka firma, ki bi stanovanjskemu bloku ponudila 20 avtomobilov, namesto, da bi jih bilo 100, potem je tukaj spet v ospredju kapitalizem, podjetje, prodaja, ... Tako kot ima vsak svoje noge, svoje čevlje, svojo kolo, tako bo več ali manj imel vsak svoj avto. Samo izpuhe je potrebno izničit. Koliko pa se kdo vozi, pa je njegova stvar.
sirus
# 10.09.2017 ob 21:13
7x7

Predvsem je na Norveškem problem, da so nova nahajališča vedno bolj oddaljena od obale v gobjem in razburkanem Severnem morju, kjer je eksploatacija pri današnjih cenah nafte nesmiselna.
samburin
# 10.09.2017 ob 20:38
Mi nimamo okoljevarstvenih organizacij ampak skupek lenuhov, ki jim je mar za okolje.
kotzi
# 11.09.2017 ob 07:21
...lakirnica je državni projekt..haha..ta pa je dobra...upam da nimate nič proti plinskim terminalom ko so billi napovedani..ste vsi bili proti...zaniimivo...tukaj pa vsi za
jure456
# 10.09.2017 ob 20:57
super
samogledam
# 11.09.2017 ob 08:45
zakaj Slovenija nima zelene stranke, ki bi jo ljudstvo podprlo ? verjetno zato, ker so posteni drzavljani odsli v tujino, doma je ostala pa elita.
Mirko Tipka
# 11.09.2017 ob 08:24
sploh nisem vedel, da imamo v Sloveniji toliko okoljevarstvenih agencij/skupin/društev.

vsaka vas ima svojo, ampak smeti pa karv ležijo okoli njihovih prostorov
kotzi
# 11.09.2017 ob 07:33
od tega so odvisne volitve..in seveda...denar dela svoje...mislm..volitve so ze odlocene...smc ..sd...rezultat je ze znan....zmaga....pa tut ce zgine miljone...folki je vseeno...sam da je denar za lidl pa je
windmaster
# 11.09.2017 ob 11:34
Še dobro da je dež namočil zemljo in imamo vsaj travo zeleno. Rastline so namreč edins zelena stvar v naši državi. No, bankovci po sto eur so tudi zeleni in teh se "zelene" organizacije ne branijo!
kotzi
# 11.09.2017 ob 06:32
tooo..se spomnim ko so hotl gradit plinski terminal v miljaha.,.vsi noreli..vsi...ekologi..vlada..arso...tuk
aj...pa nič....haha..ja nevladne organizacije so res cudna stvar...dobijo denar od vlade..haha...upam da bodo italjani postavli ta plinski terminal.....naj se mi samo kdo oglasi...
Bivši uporabnik
# 11.09.2017 ob 01:33
S koliko ničlami se piše ta nepritožba?
jk11
# 10.09.2017 ob 20:46
So dosegli "kompromisni protokol".
hepan
# 12.09.2017 ob 09:42
Daj amfibija ne pesni vec, kdo te pa bere
qayxc
# 11.09.2017 ob 12:12
Ha, ha, kredibilnost pa taka. Od vseh ne samo AAG.
stari maček
# 11.09.2017 ob 11:59
Janša pa joče.
Kazalo