Boj prebivalcev Clyde Riverja je trajal tri leta. Foto: Greenpeace
Boj prebivalcev Clyde Riverja je trajal tri leta. Foto: Greenpeace
Kanadska Arktika je bogata z nafto in zemeljskim plinom. Foto: Reuters

V soglasni odločitvi so zapisali, da Kanada ni izpolnila svoje obveze in se posvetovala z zaselkom o vplivu testiranja tako blizu vasi. Odločitev, sprejeta v sredo po novembrski obravnavi primera, je pomembna tudi kot precedens za nadaljnje primere in vladi nalaga, da se glede razvojnih projektov posvetuje z avtohtonimi skupnostmi, navaja BBC.

Jerry Natanine, nekdanji župan Clyde Riverja, pravi, da je hvaležen za izid "na videz nemogočega primera". "Pravica je na naši strani. Bojujemo se za svoje življenje, za svoj način življenja," je dejal.

Pravni spor sega v leto 2014, ko so tri energetske družbe prejele pooblastilo Nacionalnega energetskega urada (NEB), da se v iskanju nafte in zemeljskega plina pod oceanom okoli Baffinovega otoka lotijo petletne potresne raziskave na morju.

Zvezdniki in Greenpeace na strani domačinov
Clyde River, severnjaška skupnost z manj kot tisoč prebivalci, se za preživetje zanaša na lov in ribolov ter ima dovoljenje za lov na morske sesalce na tem območju. Zaselek je skrbelo, da bo hrupno potresno testiranje škodilo morskemu življu, od katerega so odvisni.

NEB je v okoljski oceni potrdil, da bi testiranje res lahko ogrozilo morske sesalce in spremenilo njihove migracijske poti. Kampanja Clyde Riverja je pritegnila pozornost številnih okoljsko zavednih zvezdnikov, kot so Leonardo DiCaprio, Emma Thompson, Jane Fonda in Oprah Winfrey, zanje pa se je bojevala tudi kanadska izpostava Greenpeacea, ki jim je poravnala del pravnih stroškov.

Najvišje sodišče Kanade je v svoji razsodbi razsodilo, da čeprav je za zagotavljanje posvetovanj z avtohtonimi skupnostmi odgovorna Ottawa, se lahko zanaša na postopke NEB-a, da bi to postavko izpolnili pri energetskih projektih. A, kot je ugotovilo, NEB v tem primeru ni izpolnil svojih obvez. Agencija je s skupnostmi imela pogovore, a "ko so prebivalci postavili osnovna vprašanja glede učinkov testiranj na živali na tem območju, predlagatelji niso našli odgovorov".

Sodišče je tudi zmotilo, da je bilo zaradi velikosti dokumentov dokumentacijo težko sneti s spleta, le delček pa je bil preveden v inuitski jezik.

Kot je povedal Natanine, prebivalci Clyde Riverja ne nasprotujejo razvoju, si pa želijo odkrite razprave in pogajanj glede nevarnosti in odškodnin.