Okolje
Verniki v Vatikanu se hladijo z vodo iz vodnjakov. Foto: Reuters
Dim nad Monchiquejem na jugu Portugalske. Foto: Reuters
Turisti v Španiji vztrajajo na ogledih tudi ob rekordnih temperaturah. Foto: Reuters
V Kaliforniji so gozdni požari stalnica, a letos je še posebej hudo. Foto: Reuters
VIDEO
Po Evropi beležijo vročin...

Dodaj v

Vročinski rekordi po Evropi: ledeniki se topijo, požari divjajo

Kalifornija še naprej gori
5. avgust 2018 ob 17:06,
zadnji poseg: 5. avgust 2018 ob 17:36
Lizbona,Sacramento - MMC RTV SLO, Reuters

Praktično celotna Evropa opaža vročinske rekorde, nič kaj boljše pa ni tudi na zahodu ZDA, kjer se v Kaliforniji še vedno bojujejo s smrtonosnimi gozdnimi požari.

Temperature na Portugalskem, kjer je bilo stanje na stari celini najbolj nevzdržno, so sicer danes za odtenek padle, a na jugu države že tretji dan divja gozdni požar, s katerim se bojuje 800 gasilcev in 12 letal.

Vročinski val je zajel celotno Evropo, od Švedske na severu do Grčije na jugu, kjer je prejšnji mesec v gozdnem požaru umrlo 91 ljudi.

Po nekaterih delih Portugalske so se temperature ta teden povzpele na nevzdržnih 47 stopinj Celzija, kar je le malenkost manj od portugalskega zgodovinskega rekorda 47,3 stopinje in evropskega 48 stopinj Celzija, kolikor so namerili v Atenah leta 1977.

V Lizboni se je temperatura v soboto povzpela na rekordnih 44 stopinj Celzija, pri tem pa skoraj povsem izpraznila ulice prestolnice, na katerih se običajno kar tre turistov. Lokalni temperaturni rekordi so padali tudi drugod po državi.

Evakuirali vaščane
Stanje v državi dodatno zaostrujeta dva večja gozdna požara v hribovitem območju Monchiqueja v južni pokrajini Algarve. Z ognjenimi zublji, ki so pogoltnili že več kot tisoč hektarov gozda, se bori okoli 780 gasilcev, oblasti pa so na pomoč poslale tudi 130 vojakov.

Katastrofalni gozdni požari so lani na Portugalskem zahtevali kar 114 življenj, zato so oblasti letos pohitele z evakuacijami vaščanov v okolici Monchiqueja.

Gori tudi v osrednji pokrajini Estremoz blizu španske meje. Pri tem je bilo poškodovanih šest oseb, od tega dva huje.

Tudi Španija gori
Portugalski in španski gasilci se družno bojujejo še s požarom, ki je zajel suha drevesa in grmičevje blizu Badajoza na jugozahodu Španije, španske oblasti pa so izdale opozorilo, da je izjemno ogrožena celotna južna pokrajina Extremadura.

Tudi v Španiji se je živo srebro danes povzpelo nad 40 stopinj Celzija. Najtopleje naj bi bilo v jugozahodni pokrajini Extremadura, kjer so namerili 42 stopinj. V soboto so na jugu Španije namerili 44 stopinj Celzija. Prejšnji teden so zaradi visokih temperatur v Španiji umrli trije ljudje.

Vroč zrak iz severne Afrike je na Iberski polotok prinesel najhujši vročinski val po letu 2003.

Vročina pesti tudi Francijo, kjer oblasti opozarjajo, da bi temperature na jugu države lahko dosegle 40 stopinj Celzija. Opozorilo pred vročino so izdali v 67 departmajih od skupno 101. Sobota je bila najbolj vroč dan po morilskem vročinskem valu leta 2003, ko je umrlo več deset tisoč ljudi, večinoma starejših.

Zaradi vročine so morali v Franciji v soboto ustaviti tudi štiri nuklearne elektrarne, ki se hladijo z vodo iz rek. Vračanje pretople vode pa bi lahko ogrozilo življenje v rekah. Jedrske centrale so bile zaustavljene tudi danes.

Sever se kuha
Nič kaj boljše pa ni na severu Evrope. Zaradi suše so uničena polja pšenice, zaradi česar so poskočile cene te žitarice na trgu.

Na Nizozemskem so se temperature danes spustile na 25 stopinj Celzija, kar je prava osvežitev po vročinskem valu, zaradi katerega so morali v soboto zapreti nekatere odseke avtocest, ker se je začel topiti asfalt. Se pa država še vedno sooča s hudo sušo, zaradi katere so presahnile nekatere reke in močno prizadela zlasti krompir in koruzo.

Na Švedskem je bil rekordno vroč julij, po delih države pa so divjali gozdni požari. Oblasti na obeh straneh Baltskega morja, tako na Švedskem kot na Poljskem, pa so zaradi cvetenja strupenih alg, ki so se razbohotile zaradi visokih temperatur, izdale opozorilo pred kopanjem.

V Švici zaradi žeje poginja govedo, v Avstriji se topi veličastni ledenik Dachstein, v Londonu trgovinam zmanjkuje ventilatorjev in klimatskih naprav.

Na Grenlandiji grozi, da se bo odlomil tako velik kos ledenika, da bi lahko sprožil cunami, ki bi uničil obalna naselja. In prejšnji teden je Kebnekaise izgubil naziv najvišje gore na Švedskem, potem ko se je stopil vrh njegovega ledenika.

Sedma žrtev požarov v Kaliforniji
Gozdni požar na severu Kalifornije pa je zahteval že sedmo žrtev, potem ko se je peščica preostalih naglo širečih se požarov čez noč razširila za več kot 25 odstotkov.

Ameriški predsednik Donald Trump je Kalifornijo razglasil za območje katastrofe, s čimer bodo prebivalci te zvezne države, podjetja, mesta in okrožja lažje dostopali do zvezdnih sredstev in pomoči.

Čeprav se Kalifornija vsako leto bojuje z gozdnimi požari, pa so letos do začetka avgusta požgali že več površin kot običajno, je povedal Ken Pimlott iz kalifornijske požarne uprave. "Sezona požarov se šele zares začenja, pa čeprav se zdi, da smo že na vrhuncu," je povedal.

Do konca prejšnjega tedna so kalifornijski gozdni požari požgali že okoli 117.300 hektarjev površin, kar je več kot dvakrat več od povprečja.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
borut-blas
# 05.08.2018 ob 17:16
tudi pri nas mi gre vroćina na živce .. š eteden dni nazaj sem igral tenis ob treh popoldne , zdaj pa ne najdem več nikogar za to uro in moram igrati ob sedmih zjutraj z magdo
generusus
# 05.08.2018 ob 18:22
Ne more biti drugače. Antropocentrično segrevanje Zemlje je neizbežno. Razmere, kjer skoraj vsak prebivalec zahodnega sveta želi imeti avto, še bolje dva ali tri, kjer poraba vode na prebivalca na mesec presega 10 m3, kjer se ljudje vozijo z letali ali avtomobili večkrat na leto na dopust na druge celine, kjer je na pohodu množični uničujoči turizem, kjer ljudje kupujejo izdelke, ki jih ne potrebujejo in zavržejo po parkratni uporabi, se bodo samo še slabšale.
grenadir
# 05.08.2018 ob 18:07
Še dobr, da ni snega... Le kdo bi kidal po tej vročini...
abeoljkc1
# 05.08.2018 ob 17:52
Poletne in NE ekstremne temperature po EU danes ob 16.00

vir http://www.dmi.dk
tinko101
# 05.08.2018 ob 19:20
Vse se topi ... Ledeniki, asfalt, ... Slovnica ...
pan
# 05.08.2018 ob 18:30
Že v osnovni šoli so nas učili, da se led tali in ne topi!
kamnosek
# 05.08.2018 ob 17:42
Zemlja bo postala druga Venera. Prej se bomo skuhali, kot pa razvili tehnologije, ki bi nam pomagale zapustiti domači planet, ki ga bomo spremenili v Pekel.
KovacevaKobila
# 05.08.2018 ob 20:08
@HOR

Mislite, da si želim imeti prav? Mislite, da si želim živeti na klimatsko iztirjenem planetu? Zelo rad bi videl, da se grdo, grdo motim. Bojim pa se, da se ne. Še huje - bojim se, da so celo moja pričakovanja preveč optimistična.

Nasina animacija, ki kaže ekspresno naraščanje povprečnih temperatur od začetka meritev do danes, pove vse.

Dejstvo, da smo vrednost CO2-ja dobesedno izstrelili iz grafa, na najvišjo stopnjo v zadnjih 800.000 letih ... in da še zmeraj vsako leto našopamo 45 milijard ton CO2-ja v atmosfero, pove vse.

Kopnenje Arktike, izginjanje ledenikov, lomljenje ogromnih plošč ledu od Antarktike, taljenje permafrosta, hitro stopnjevanje orkanov in drugih oblik ekstremnega vremena, odmiranje koralnih grebenov itn. pove vse.

Sprožili smo padanje domin, ki ga bo zelo težko upočasniti - kaj šele ustaviti.

Nekateri pa žal rabite, da vam katastrofalna suša sežge vsa polja ... da vam bajto pomendra toča v velikosti pomaranč ... ali da fašete poplavo okoljskih migrantov, da boste naposled odprli oči.

Žal bomo tudi tisti, ki se zavedamo, kam drvimo, plačali ceno vašega počasnega bujenja.
pink panther
# 05.08.2018 ob 17:11
pa glih poleti,da se to dogaja
vest
# 05.08.2018 ob 17:40
hehhheeeeeeeeeeeeeeee @hepan, WeBay
samo ta dva komentarja preberte pa vam je lahko jasno v kakšni B**** se gibljemo po tej zahojeni SLO
Pa to ni res no
oziris.va
# 05.08.2018 ob 17:55
borut-blas
# 05.08.2018 ob 17:16

tudi pri nas mi gre vroćina na živce .. š eteden dni nazaj sem igral tenis ob treh popoldne , zdaj pa ne najdem več nikogar za to uro in moram igrati ob sedmih zjutraj z magdo


Kdo je magda?
los-t
# 05.08.2018 ob 18:49
Kdo je magda?

Mogoče druga roka?
mali_piscek
# 05.08.2018 ob 19:35
Vidim, da je še vedno veliko ljudi, ki imajo IQ žabe, ki se kuha.

Eni pač ne zmorejo razumeti nič, dokler jih ne zadene. Potem ponavadi najbolj jokajo od vseh.
Mr.Mr.
# 05.08.2018 ob 20:47
Po moje je Magda žena od unga Marjana, ki ga vedno kličejo ob treh zjutraj po koncu koncerta. :)
KovacevaKobila
# 06.08.2018 ob 10:54
Če ti verjameš , je to tvoj problem - verjameš v alarmistične napovedi za 50 ali celo 100 let naprej, hkrati pa ne verjameš (tako kot nihče izmed nas) v vremensko napoved za 5.9.2018.

V roku 50. let smo vse oceane prekrili s plastiko, praktično vse vodne vire pa kontaminirali z mikroplastiko. V Pacifiku imamo zaplato plastike v velikosti treh Francij.

Kaj mislite, da smo naredili s tanko plastjo atmosfere v cca. dveh stoletjih intenzivnega kurjenja fosilnih goriv?

V roku človeškega življenja opazujemo spremembe, ki bi v normalnih okoliščinah trajale na tisoče let. Arktični led se je skrčil za 40% v pičlem desetletju. Ledeniki izginjajo. Koralni grebeni odmirajo. V eni sezoni se zvrsti deset orkanov.

Klimatske spremembe smo dali dobesedno na fast-motion, vam pa se, če prav razumem, zdijo premalo očitne?

Zdrava skepsa je eno, namerna slepota pa nekaj povsem drugega.
firtoh
# 05.08.2018 ob 22:01
Starejši ko sem, slabše prenašam vročino in soparo. V debato o klimi se ne bom spuščal,vem pa da toliko neviht in močnega vetra,ki jih spremlja, v moji mladosti ni bilo
KovacevaKobila
# 05.08.2018 ob 18:38
Torej je bilo v preteklosti ko ni bilo toliko Co2 še bolj vroče?
Samo imamo danes dnevno poročanje po netu in zganjanje histerije....


Rekordne temperature, ljudje umirajo od vročine, uničena polja pšenice, dražja hrana, gorijo tisoči hektarjev gozda, Kalifornija razglašena za območje katastrofe, zaradi vročine ugašajo nuklearne elektrarne, cvetenje strupenih alg zaradi visokih temperatur, ledeniki izginjajo, ogromni kosi ledu se lomijo in grozijo s cunamiji: to je le zganjanje histerije

Šami želi ostati v Sloveniji: PANIKAAAAA!!!!

Navdušujoča objektivnost.
frlekin
# 05.08.2018 ob 18:36
vsako leto isti članki.
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 10:54
sjefrojkaf

Tvoj problem , ce neverjames ;) Podnebje pa se nebo prilagalajo niti tebi niti nam ;) Res da so skos suse in pozari , a tko intenzivne in pogoste pa niso ble ;p Ampak kj cmo , isto k z flatearterji , cez 20let boste potihnili ;p
velenjcan
# 05.08.2018 ob 20:18
oziris.va
# 05.08.2018 ob 17:55
Prijavi neprimerno vsebino
borut-blas
# 05.08.2018 ob 17:16

tudi pri nas mi gre vroćina na živce .. š eteden dni nazaj sem igral tenis ob treh popoldne , zdaj pa ne najdem več nikogar za to uro in moram igrati ob sedmih zjutraj z magdo

Kdo je magda?


Stavim, da Magda o tenisu pojma nima, sploh pa ne zgodaj zjutraj, v tem je problem
luckyss
# 05.08.2018 ob 20:04
Vreme "migriralo" iz Afrike...Nikoli več ne bo šlo nazaj....
P.S.
Prodam drsalke in smučke ali jih zamenjam za priročnik..."kako nič delati ker je menda prevroče" ...seveda ona verzija za telebane...
KovacevaKobila
# 06.08.2018 ob 09:36
... kar pove vse o NASA GISS (&Co) prikazih globalnih temperatur (čisto odzadaj jo po potrebi kontrolirajo iz podobnih inštanc, ki najdejo bojne strupe pri Asadu in Sadamu po sistemu, če ni pa se naredi...!?) ... celo zadeva pa je sprejela levica za svojo agendo, kot priročno vendar danajsko darilo.

Štekam. Nasa je 'fejknjuz' in 'levičarska agenda'.

Lepo je videti, da ste nekateri celo klimatske spremembe sposobni reducirati na standardno prepucavanje levo-desno.

Ko boste fasali hudo točo, sušo, požare itn., tecite ven in jim razložite, da so le levičarska zarota in da v njih ne verjamete. To bo nedvomno pomagalo.
KLIPAN
# 06.08.2018 ob 07:05
Globalnega segrevanja seveda ni, zemlja je ravna plošča......in podobne oslarije.
x1ijn
# 05.08.2018 ob 23:29
Kakšno globalno segrevanje? Saj piše vroč zrak iz Afrike. Vročinski val. Jaz ne vidim nobene panike v članku. Nevtralno poročanje o naravnih katastrofah po Evropi. Eni vidite stvari, katerih ni.
bob
# 05.08.2018 ob 19:28
Zanimivo, sem v Dalmaciji pa je samo lušnih 32 stopinj.
Vongobongo
# 05.08.2018 ob 19:23
WeeBay

A to ti je Banon povedu , da reces ? ;)
los-t
# 05.08.2018 ob 17:26
Včeri so rekl da bo vroče in sonce, zdele gledam ARSO, velika verjetnost toče za pol Slovenije,kaj je zdej?!
KovacevaKobila
# 06.08.2018 ob 14:05
V bistvu je KovacevaKobila prototip sodobnega prebivalca Zemlje : takega, ki verjame da je ločevanje odpadkov nekaj dobrega (v osnovi to res je, vendar le do trenutka kalkulacije zaslužkov na račun ovčic, ki pridno ločujejo(mo)), ki slepo verjame da so električni avtomobili najbolj "čisto" prevozno sredstvo, hkrati pa ne mara beguncev, ki veselo vsak mesec nakupuje oblačila po nakupovalnih centrih in pri tem niti slučajno ne pomisli, da je tekstilna industrija druga najbolj umazana od vseh, ki nikoli ni poskušal zmanjšati porabo pitne vode na računu, ampak zmanjšati le račun, za plastenko vode v trgovini pa plača toliko kot je kubik vode na mesečni položnici itd. itd.

Uau, koliko suverenega nabijanja na pamet. Gre za podobno preverjene informacije, kot so 'dejstva', s katerimi upravičujete vaš klima-relativizem.

Očitno je težko priznati, da razumen človek ne podpira nekontroliranega šopanja industrijskih plinov v ozračje? Očitno je težko priznati, da razumen človek ne podpira rušenja delikatnega ravnovesja v atmosferi, ki omogoča življenje vsem bitjem na planetu?
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 13:51
sjefrojkaf

Torej ti verjames , da je locevanje odpadkov in njihova predelava nekaj slabega???

Tudi verjames , da elektricni avto isto ali bolj onesnazuje okolje?????

Res zanimivo in zelo skodljivo razmisljas ;)

Ps ; a pobiranje smeti , je tudi skodljivo ???
HOR
# 06.08.2018 ob 12:52
@Vongobongo
# 06.08.2018 ob 10:54
sjefrojkaf
"...Tvoj problem , ce neverjames ;) Podnebje pa se nebo prilagalajo niti tebi niti nam ;) Res da so skos suse in pozari , a tko intenzivne in pogoste pa niso ble ;p Ampak kj cmo , isto k z flatearterji , cez 20let boste potihnili ;p..."

...
Daj se mogoče spravi resno preštudirat poglavja IPCC, ki govorijo o extremih, da ti bo jasno, da tudi prim IPCC ni znanstvenih evidenc na podlagi katerih bi se lahko dovolj kredibilno trdilo, da suše globalno kažejo (oziroma evidence kažejo da, ne), trend naraščanja (kakor tudi ne drugi klima extremi z izjemo toplotnih valov in visokih temperatur), v NASA študiji pa boš lahko našel, da so površine prizadete s požari v zadnjem času ca dveh desetletij globalno upadle za ca 1/4 (glej tukaj - HOR # 05.08.2018 ob 23:34)
Ti pa ni za zamerit saj to ni (ali noče biti ali "ni") jasno tudi raznim profesionalnim vremenoslovcem in ekologom, ki jih plačujejo tudi davkoplačevalci in, ki glede tega zavestno (preračunljivo) ali nevede vsled pomanjkanja znanja, v vsakem primeru pa, kot tozadevno nekredibilni pitajo publiko z navedbami brez dovolj kredibilne znanstvene podlage...
Bivši uporabnik
# 06.08.2018 ob 12:42
@HOR
Sedanje globalno segrevanje je in ga lahko sledimo od 17 stoletja naprej, Zemlja pa je Okrogla že dolgo.
A spet rišeš kakšne ravne črte brez smisla v grafe?

oziroma bistveni indikator škode ( % škode glede na globalno premoženje - BDP) upada...
Bistven indikator česa? Kaj naj bi kazal ta indikator?
HOR
# 06.08.2018 ob 12:35
@KLIPAN
# 06.08.2018 ob 07:05
"...Globalnega segrevanja seveda ni, zemlja je ravna plošča......in podobne oslarije..."


Oslarije, ki jih sam naštevaš, menda ironično, pa čisto izven konteksta.
Sedanje globalno segrevanje je in ga lahko sledimo od 17 stoletja naprej, Zemlja pa je Okrogla že dolgo. Sveda je jedro spora le vzrok in inzenzivnost segrevanja in klimatskega dogajanja -torej ali gre za večinsko človeške vzroke ali pa večinsko naravnne z bolj ali manj znaznim človeškim dodatkom-
Znanost glede tega končnih dokazov nima, indice pa v vse smeri. Klima alarmizem pa temelji na mnenju (in manipulativnih trditvah), da se klimatski ekstremi in škoda povečujejo, kar pa nima kredibilne znanstvene podlage (tako IPCC...), oziroma bistveni indikator škode ( % škode glede na globalno premoženje - BDP) upada...
Zakaj pa mediji večinom širijo neznastvenopopukistično klima alarmistično meglo a la Novičok pa naj vsak razišče sam...
zeus-zengg
# 06.08.2018 ob 12:29
sjefrojkaf
Tiste napovedi so izdelali vrhunski strokovnjaki in da so tako falil,
--------------------
značilnost sodobnih zahodnih mnenj je, da pod vplivom posamičnih primerov zaradi pomanjkanja izkušenj in navajenosti na udobje zahodnjaki prehitro sprejmejo vse kar se jim po medijih sugerira - in to jemljejo kot splošno pravilo . Če smo pošteni namreč človek še nikoli v zgodovini ni bil tako nerazumen čeprav je na drugi strani preforsirano spominsko-intelegenten - kar pa je hendikep v razumevanju naravnih sprememb . Evolucija pač včasih deluje tudi vzvratno ...
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 10:55
sjefrojkaf

Tko mim grede , lazje je vreme napovedat za 10let naprej , kakor za 1teden naprej. Zakaj , razisci sam ;p
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 08:19
Zelo zabavno je brat , kako prepricujete ljudi , da se ne dogaja nic takega ;) No sj uzivate se kakih 20let , ker pol se bo res vidlo kje smo ;)
gizmolinux
# 05.08.2018 ob 19:43
In potem pametujemo afričanom, da so lenuhi, še za vodo nimajo kaj šele za klimatsko napravo.
HOR
# 06.08.2018 ob 15:46
@Vongobongo
# 06.08.2018 ob 13:46
@HOR
",,,Podal si clanek , ki te zatira v tvoji razlagi ;) evo samo 2 odstavka iz clanka ;)..."


Iščeš napačno dlako v jajcu. Najprej je desjdtvo, da so požari v ca 20 letih globalno upadli za 24 %, segrevanje gor ali dol. To je dejstvo, ki kaže, da segrevanje ni tako nevarno, kar se tiče požarov in, če ljudje res povzročajo večino segrevanja potem v tem primeru tudi več, kot nevtralizirajo (celo upad...!) večino posledic segrevanja...
Vendar je v navedbah študije en problem, ki se mu reče Avstralija, kjer v zadnjih 20 letih sigurno ni bilo velikekga preskoka iz nomadskega v lokalno agrikulturo upad požarov pa je tam izrazit...
Dodatno so pažari upadli ne pa ostali enaki, da bi na primer človeška dejavnost kompenzirala porast požarov in študija ne navaj resnih doakzov iz raziskav koliko bi požari narasli brez človeške dejavnosti.
Kolik delež zmanjšanja torej odpade na človeško dejavnost in koliko bi porasli zaradi segrevanja pa ni dokazano - Avstralija kaže da nič, oziroma bi bil padec (v kolikor se tam ne najde neka druga človeška dejavnost, ki bi naj znatno znižala požare), dodatno je enako v celinski ZDA, kjer tudi ni dogoročnega trenda rasti požarov, oziroma je majhen upad, požari pa upadajo tudi v Kaliforniji in natoplem jugu EU pa ne zaradi prehoda iz nomadske agrikulture, kar je torej argument, ki do nadalnjega lahko velja samo za Afriko, Azijo in J Ameriko ( pa še tu ni jasno kaj odpade na kaj), zadeva pa nakazuje da je upadanje požarov splošno ne glede na segrevanje...
Na večini površine Zemlje pa so žožari ca konstantni ) bele površine na BASA prikazih...

Mogoče k temu pripomore globalno tudi (za površino Avstralije) več zelenih in manj suhih delov rastlin, kar študija ni raziskala...
Počasi boš opazil, da ima vsako odkritje klimatsko pozitivnega desjtva nujen nasprotni klima alarmistični mnenjsko filozofski dodatek, da se skompenzira nasprotje, ki negira klima alarmizem (tudi velika pozelenitev Zemlje zaradi rasti CO2 je razlagana, kot menda le začasna, čeprav nekega resnega znanstvenega dokaza za začasnost ni...)
In v tem primeru je nevtralnim NASA dejstvom dal dodatek v razlagi oddelek GISS, ki je znan po klima alarmistični agendi...
Jug EU
ZDA
Kalifornija
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 14:36
" prineslo pa velik porast zelenih delov rastlin ( ca za površino Avstralije v zadnjih ca treh desetletjih, -po navedbah študije pod vodstvom NASA...). "

No ja , topi se Rusija ;)
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 14:35
HOR

Torej ce te prav razumem . Tebe iritira , ce gdo obtozi clovestvo za segrevanje in si preprican , da je to naravni dogodek. Ceprav tako hitrega segrevanja prej ni bilo v zgodovini. ;)
HOR
# 06.08.2018 ob 14:34
@Ned0
# 06.08.2018 ob 12:42
"...Bistven indikator česa? Kaj naj bi kazal ta indikator?..."

Klimatsko škodo zaradi klimatskih extremov...
Popravek manjkajočega:
"...oziroma bistveni indikator škode ( % škode zaradi klimatskih extremov glede na globalno premoženje - BDP) upada...
[url="https://pbs.twimg.com/media/DjXLTG
BV4AAaAgc.png"]klik...
[/url]
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 14:19
No sm pozabu , da moram se kaj v slovenscini napisat ;) Mogoce ta podatek narobe razumem , a kaj cmo taksn sem ;p

" Arctic sea ice extent for July 2018 averaged 8.22 million square kilometers (3.20 million square miles). This was 1.25 million square kilometers (483,000 square miles) below the 1981 to 2010 long-term average sea ice extent, and 550,000 square kilometers (212,000 square miles) above the record low for the month set in July 2012. July 2018 was the ninth lowest July extent in the satellite record."
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 13:46
HOR

Podal si clanek , ki te zatira v tvoji razlagi ;) evo samo 2 odstavka iz clanka ;)

" Shifting livelihoods across the tropical forest frontiers of South America, the Eurasian Steppe, and the savannas of Africa are altering landscapes and leading to a significant decline in the amount of land burned by fire each year, a trend that NASA satellites have detected from space."

" “Climate change has increased fire risk in many regions, but satellite burned area data show that human activity has effectively counterbalanced that climate risk, especially across the global tropics,” Morton said."
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 13:43
HOR

Lepo da resno studiras te stvari , a kot na primeru leda , si ocitno rad razlagas pristransko podatke ;) Kaj cmo , tak si ;p
Vongobongo
# 06.08.2018 ob 13:39
HOR

" volumen ledu na morju Arktike pa je od takrat narastel in je letos večji, kot leta 2008..."

A dosti manjsi kot leta 1981 ;) Torej kak je zdaj tocen odgovor???
zeus-zengg
# 06.08.2018 ob 13:06
KovačevaKobila
da je šopanje zastrašujočih 45 milijard ton CO2-ja na leto v ozračje - ob najvišji vrednosti CO2-ja v zadnjih 800.000 letih
-----------------------
Številke ki jih navajaš so popolnoma nepreverjene in nemogoče je tudi simuliratiposledice koncentracije CO2 ja recimo ob popolni zaraščenosti zemlje pred miljon leti ali pa sedaj ko je zadeva precej drugačna . Skratka nihče nima pojma ali je vse skupaj nagnjeno k otoplitvi ali nasprotno - zato se znanstveni ,,svečeniki ,, delajo pametne na znanstvenem področju približno tako kot verski ,,svečeniki,, v religiji ...
sjefrojkaf
# 06.08.2018 ob 12:05
KovacevaKobila

Zdrava skepsa je eno, namerna slepota pa nekaj povsem drugega.


Strinjam se v delu o polucijah plastike , vendar nisem tega niti omenjal, govorim o globalnem segrevanju. Vse apokaliptične napovedi podnebnih znanstvenikov so se izkazale za popolnoma netočne in zavajajoče (navedel sem Hansena kot najbolj znanega, je pa dokazov na netu in v strokovnih publikacijah več kot dovolj) .
Temu bi sam rekel zdrava skepsa in ne slepota. Sicer pa govorimo o nekaj desetletjih, to je 0,0000001% dobe Zemlje in ko smo že pri desetletjih, še v začetku 70-tih je bila vsesplošno razširjena znanstvena teza, da prihajamo v dobo ohlajanja, kateri je sledilo koncem osemdesetih napovedovanje segrevanja, ki se je čez 30 let izkazalo za čisti fiasko, vendar o tem nihče ne govori na glas.
Moti me nenehno objavljanje teh "novic" o segrevanju v točno določenih hladnejših obdobjih leta, kar se dogaja že vrsto let. To pa je zavajanje in ne vidim razloga za skepso. Da ne bo pomote, zmotilo bi me tudi paničarjenje zaradi februarskih nizkih temperatur z namenom dokazovanja teorij o ohlajanju .
Naštevanje apokaliptičnih dogodkov na Zemlji, ki so normalni za vso njeno obdobje od nastanka, zame pač ni dovolj in zaradi tega nisem niti slučajno zaslepljen.
HOR
# 05.08.2018 ob 23:17
Po Evropi se razprostira grozljivo vreme

Čudno poletno vreme je v Evropi prineslo mediteranske razmere v Arktični krog in na Norveškem so vročinski valovi sprožali gozdne požare severno od arktičnega kroga. Na Danskem se starejšim svetuje naj ostanejo v senci...
V Moskvi pa so imeli podaljšan vročinski val - "najhujši v stoletju", o čemer se je govorilo tudi, kot o tropskih razmerah...
To se je dogajalo leta 1972 (!?), ko so znanstveniki še svarili pred bodočo ledeno dobo vsled globalnega ohlajanja , ki bi naj imela podobne grozljive posledice, kot sedanje segrevanje...
Skratka, mediji so 45 let nazaj ( pa še šrecej dlje) prodajali v principu podobne klimatske štose, kot sedaj...
klik...
klik..
klik...

Ampak letos je menda spet drugače in je vroč konec sveta pa čisto zares zaresn -klik...
johnsmith
# 05.08.2018 ob 21:22
Čestitke MMC. Zaradi vaših pretiravanj se je kar nekaj ljudi podelalo v hlače in talajo minuse vsepovprek. Ja, neuke in bogaboječe ljudi je zelo enostavno ustrahovat.
redondo
# 05.08.2018 ob 20:45
MEDIJI PRENEHAJTE BOMBARDIRATI NEKAJ KAR JE BILO TUDI PRED 50 leti SAMOUMEVNO. Zaradi interneta in socilanih omrezij se to danes širi z svetlobno hitrostjo. Kaj hočete reči da pred stotimi leti poletja ni bilo????
luckyss
# 05.08.2018 ob 19:04
Članek na nivoju rumenega tiska, tako oblikovno kot vsebinsko....in to mi prisilno plačujemo, sramota..
Kazalo