Sneženje, ki se je začelo v petek, je večinoma ponehalo, sneg naletava le še v Novem mestu oz. južni Sloveniji. Foto: RTV SLO
Sneženje, ki se je začelo v petek, je večinoma ponehalo, sneg naletava le še v Novem mestu oz. južni Sloveniji. Foto: RTV SLO
Po kaosu na Primorski avtocesti

Do 7. ure danes je po nižinah največ snega zapadlo v jugovzhodnem delu Slovenije, v Novem mestu, kjer so ga namerili 25 centimetrov. Več kot 20 centimetrov snega je zapadlo tudi v Kočevju in Postojni. V Ljubljani ga je zapadlo devet, v Mariboru pa šest centimetrov. Sneženje je večinoma ponehalo, sneg se bo čez dan sesedal in ponekod ponoči pomrznil, so za MMC povedali na Agenciji za okolje.

V nedeljo zgodaj popoldan ponovno sneženje
Nedeljski scenarij bo zelo podoben petkovemu. Že dopoldne bo ob morju in v Vipavski dolini deževalo, popoldne pa se bodo padavine v obliki sneženja razširile po vsej Sloveniji, severovzhod bo snežno pošiljko prejel zadnji. Sneženje se bo proti večeru okrepilo in bo svoj vrh doseglo v noči z nedelje na ponedeljek. Takrat bo lahko občasno padal tudi dež s snegom, predvsem v jugovzhodni Sloveniji, pa tudi na skrajnem severovzhodnem koncu v okolici Murske Sobote. Na morju bo deževalo, prav tako po primorskih nižinah, kjer lahko pride do poplavljanja meteornih voda.

Do ponedeljka dopoldne, ko bo sneženje ponehalo, bo po osrednji in zahodni Sloveniji zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega. V višje ležečih krajih Notranjske, Dolenjske in Gorenjske bo lahko zapadlo tudi pol metra snega.

Naslednja pošiljka snežink nas čaka v torek, še najbolj v noči s torka na sredo, ko naj bi zapadlo še dodatnih 20 centimetrov snežne odeje.

V sredo dež in višje temperature
Pričetek odjuge lahko pričakujemo v sredo, ko bodo višje temperature polagoma poskrbele za dež ter topljenje snega. Ali bo takrat pobralo ves zapadli sneg, je težko reči, ker so napovedi še negotove - lahko pride tudi do ponovnega padca temperatur za drugo polovico prihodnjega tedna, so še dejali na Agenciji.

Ceste v državi so v glavnem splužene in posute. Po cestah pa so še plužne skupine.

Zaradi hujše prometne nesreče je zaprta dolenjska avtocesta pri priključku Višnja Gora v smeri Ljubljane. Obvoz je po vzporedni regionalni cesti do priključka Grosuplje, kjer se lahko zopet priključite za smer proti Ljubljani. Prometno-informacijski center opozarja na nevarnost naleta zaradi spolzkih cest ter megle. Za tovorna vozila ni obvoza, zato se izločati že od mejnega prehoda Obrežje in najkasneje na cestninski postaji Dob.

Zaradi goste megle je zmanjšana vidljivost je na dolenjski avtocesti med priključkoma Bič in Smednik.

Priporočljivi sta previdnost in strpnost za volanom. Zapora za priklopnike in vlačilce je na cesti Ajdovščina-Črni Vrh-Godovič. Na primorski avtocesti je med priključkom Senožeče in razcepom Nanos proti Ljubljani zaprt počasni pas.

Prelaz čez Vršič je zaprt
Zaradi zimskih razmer na hrvaški strani je mejni prehod Petrina za tovorna vozila zaprt. Na mejnem prehodu Starod je povečan promet tovornih vozil pri izstopu iz države s čakalno dobo dve uri. Prelaz Vršič je zaprt, čez prelaz Jezersko je za tovorna vozila nad sedem ton in pol cesta zaprta, na avstrijski strani pa je zaprta cesta čez Pavličevo sedlo.

Policija: Nikar poletnih pnevmatik
V petek je bilo na cestah 170 policistov v 75 patruljah. Do 20. ure zvečer se je zgodilo 64 prometnih nesreč, največ zaradi zdrsov. Nekateri nadobudni vozniki so se v sneg opozorilom navkljub podali kar s poletnimi pnevmatikami. Policija voznikom svetuje, naj se na pot nikakor ne podajo brez zimske opreme. Med vožnjo je nujno prilagajanje hitrosti razmeram na cesti, še posebej pa vzdrževanje primerne - povečane - varnostne razdalje. Tako zaviranje kot manevriranje z volanom naj ne bo sunkovito, saj lahko tako ravnanje povzroči zanašanje vozila.

Bodite obveščeni:

-Vremenska napoved

- Stanje na cestah

Ponekod gospodinjstva brez elektrike
Petkovo obilno sneženje je povzročilo veliko preglavic tudi pri oskrbi z električno energijo. Tako je prišlo do izpada daljnovoda v Sevnici, zaradi česar je za nekaj časa brez električne energije ostalo 217 gospodinjstev. Podobne težave so imeli tudi ponekod drugod v občini Sevnica in v občini Brežice.

Teža zapadlega snega je tudi zlomila nekaj dreves, in sicer v brežiški in krški občini. V Čatežu ob Savi je podrto drevo v petek ponoči celo padlo na osebno vozilo, a k sreči ni bilo poškodovanih, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Po kaosu na Primorski avtocesti