Sneženje v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO
Sneženje v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO

Prehod vremenske fronte spremljajo nalivi, veliko število razelektritev, močni sunki vetra, ponekod poročajo tudi o sodri, navaja Agencija za okolje na družbenem omrežju Facebook.

Kot dodajajo, so v Ljubljani izmerili najhitrejši sunek vetra kar 95 km/h, na Trojanah je hitrost presegla 100 km/h.

Na postajah Šebreljski vrh je med 19.30 in 20.00 padlo 30 litrov, v Bukovskem Vrhu pa 21 litrov dežja na kvadratni meter, še pravijo.

Na Agenciji za okolje so sicer že pred tem napovedovali, da bo prehod hladne fronte razmeroma hiter, hitra pa bo tudi ohladitev. "Ohladitev bo izrazita, v kratkem času se bo temperatura spustila tudi za več kot 10 stopinj Celzija. Seveda se bo hkrati spustila tudi meja sneženja. V soboto zvečer bo temperaturna meja 0 stopinj Celzija na nadmorski višini okoli 2200 m, v nedeljo zjutraj pa se bo spustila pod 700 metrov nadmorske višine."

Vremenska napoved

Podrobnejšo vremensko napoved Arsa lahko preverite tukaj.

Na Arsu so ob tem za noč na nedeljo izdali tudi opozorilo zaradi vetra. Piha namreč okrepljen severni veter z močnimi sunki, ki predvsem na Notranjskem ter na jugovzhodu lahko presegajo hitrosti 80 km/h.

Sodra v Litiji. Foto: MMC-jev uporabnik
Sodra v Litiji. Foto: MMC-jev uporabnik

Težave v prometu, na delu več gasilskih društev

Prometnoinformacijski center opozarja, da so ponekod možne močnejše nevihte z nalivi, sunki vetra, lahko tudi točo, zato voznike poziva, naj prilagodijo hitrost in način vožnje danim razmeram.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so bili zaradi težav večjega obsega aktivirani gasilci predvsem v osrednji Sloveniji, od Polhovega Gradca, Domžal, Kamnika do Ljubljane, Grosuplja in Dola pri Ljubljani.

V nedeljo se bo večinoma zjasnilo

Do nedelje zjutraj bodo padavine večinoma ponehale, od severozahoda se bo zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah okoli -3 stopinje Celzija. V nedeljo bo po napovedih vremenoslovcev sprva precej jasno, po nižinah lahko tudi megleno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajali kopasti oblaki ter krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, na severozahodu okoli 8 stopinj Celzija.

Po napovedih vremenoslovcev bo v ponedeljek ponekod zjutraj slana, po nekaterih nižinah pa megla, vreme pa bo sicer precej jasno. V torek bo vreme pretežno oblačno, od srede dalje pa na Arsu napovedujejo izrazito otoplitev.

Kranjska Gora: Čez dan še toplo, zvečer pa sneg. Foto: MMC RTV SLO
Kranjska Gora: Čez dan še toplo, zvečer pa sneg. Foto: MMC RTV SLO