Onesnaževanje
Kemis med 15. majem lani, ko je prišlo do požara, in 23. majem ni obvestil ministrstva za okolje in prostor o neposredni nevarnosti za nastanek okoljske škode Foto: PGD Vrhnika

Dodaj v

Inšpektorji so ugotovili kršitve Kemisa, v podjetju vložili zahtevo za sodno varstvo

Odločba okoljskih inšpektorjev še ni pravnomočna
9. avgust 2018 ob 11:25,
zadnji poseg: 9. avgust 2018 ob 15:09
Nova Gorica - MMC RTV SLO, STA

Novogoriška območna enota inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici je izdala odločbo, da sta Kemis in njegov nekdanji direktor Emil Nanut v dveh točkah kršila okoljevarstveno dovoljenje in zakon o varstvu okolja, med drugim, ker niso zagotovili zajema odpadnih vod.

Po poročanju Dnevnika naj bi Kemis kršil okoljevarstveno dovoljenje, ker ni zagotovil zajema gasilskih vod in razlitih nevarnih snovi, zaradi česar je prišlo do okoljske škode v potoku Tojnica. Poleg tega naj bi okoljevarstveno dovoljenje kršil tudi, ker na dan inšpekcijskega pregleda konec maja 2017 ni zagotovil obratovanja v skladu z dovoljenjem, saj niso ustavili naprave za predelavo ali odstranjevanje odpadkov.

V okoljevarstvenem dovoljenju je navedeno, da mora upravitelj ustaviti napravo ali njen del, če zaradi kršitve pogojev okoljevarstvenega dovoljenja grozi neposredna nevarnost za zdravje ljudi ali povzročitev znatnega škodljivega vpliva na okolje.

Območna enota inšpektorata je ugotovila tudi kršitev zakona o varstvu okolja, ker Kemis med 15. majem lani, ko je prišlo do požara, in 23. majem ni obvestil ministrstva za okolje in prostor o neposredni nevarnosti za nastanek okoljske škode.

Prvostopenjski inšpektorat je obema naložil opomin in globo, Kemisu za 265.000 evrov, Nanutu pa za 12.500 evrov.

Odločba še ni pravnomočna
V Kemisu so potrdili, da so junija, leto dni po začetku prekrškovnega postopka, prejeli odločbo o prekršku. Podjetje je konec julija v odgovor na ta sklep vložilo zahtevo za sodno varstvo z obrazložitvijo neutemeljenosti očitkov. "Če bodo na drugi strani ljudje razsodni, bodo ugotovili, da za plačilo globe ni osnove," je za STA dejal Nanut.

Prepričani so, da je nerelevanten očitek o tem, da niso poskrbeli za zadržanje gasilnih vod in nevarnih snovi. Nanut je spomnil, da je objekt imel zajetja za gasilne vode, ki so bila celo trikrat večja od predpisanih, a je bilo vode ob gašenju požara "enostavno preveč, da bi jo zadržala".

Nanut je zavrnil tudi očitek, da o potencialni škodi za okolje v tednu po požaru ni obvestil ministrstva za okolje. Kot je izpostavil, so bili že dan po požaru na prizorišču požar "vsi pristojni" in so torej bili s tem še kako seznanjeni.

Območna enota inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici je prekrškovni postopek začela lani poleti, odločbo pa je po letu dni izdala na začetku junija letos.

Če bo odločitev postala pravnomočna, pa ni znano, ali bo v tem primeru sledil tudi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 09.08.2018 ob 12:33
Ne morem verjet. Ni bilo vse ok? 265.000 pa naj razdelijo gasilcem, ki so se namakali v tisti strupeni mineštri.
slovenec5
# 09.08.2018 ob 13:07
Nehajte se sprenevedat..... takšen požar se je zgodil..ker nadzora sploh ni bilo.... požari pa so se vrstili na mesečni ravni.
Obrat je potrebno zapret....in kaznovat posameznike podjetja, občine, inšpekcijo, in na ministrstvu..

Da ne bo kdo mislil... da je zadeva brez posledic na ljudeh in živalih. So samo nihče jih ne bo mogel konkretno dokazat..... Če kdo trdi drugače... odpadne sveče in polivinil na njegovo dvorišče … zakuril bo pa itak sam:)
HOR
# 09.08.2018 ob 13:53
"...Inšpektorji za okolje ugotovili kršitve Kemisa in njegovega vodstva..."

...
In za to so potrebovali več kot eno leto, namesto, da bi zadevo ugotovili in preprečili vnaprej, kar je med drugim tudi namen inšpektoratov...!
Za Kemis (Skupina Gorenje) mora odgovarjati tudi odogvorna oseba ali osebe v državni službi, najmanj z odstavitvijo, ker drugače se bo takšen "eko" bananstan državnih služb ponavljal...
Glavni državno financirani okoljvarstveniki pa javno raje flancajo s poudarkom na CO2 hipoteze kako smo menda 1. avgusta letos že porabili vse vire in podobne agende namesto, da bi se fokusirali na največje pereče in jasno realne probleme v svojem okolju...

Trajnostni eko nateg Slovenije se nadaljuje...
Tuljava
# 09.08.2018 ob 12:41
Nepravilnosti so sigurno bile, sicer ne bi prislo do pozara. Samo tole recimo je pa za lase privleceno:

“Območna enota inšpektorata je ugotovila tudi kršitev zakona o varstvu okolja, ker Kemis med 15. majem lani, ko je prišlo do požara, in 23. majem ni obvestil ministrstva za okolje in prostor o neposredni nevarnosti za nastanek okoljske škode.”

Pol leta se je porocalo o pozaru, izlivih v Tojnico in unicenju ziveza v okolici, onesnazenju vrtickov in cele Vrhnike. Ne, inspektorat pa potrebuje osebno obvestilo od Kemisa da je do tega res prislo. Mislm kdo se tle dela norca? Ali inspektorat potemtakem tudi sploh ne bi zacel postopka dokler Kemisa ne bi nekdo pisno prijavil?
protimm.c
# 09.08.2018 ob 12:05
kje so zdaj vse odgovorne osebe, ki so zatrjevale, da ni nobene nevarnosti in nobenih nepravilnosti??? ce ne letijo iz svojih polozajov, potem pravini ni zadosceno
Zenit
# 09.08.2018 ob 11:54
Kemis in Nanut se pa ne moreta pritožit na inšpektorat, ki je vodil postopek in izrekel globo, ampak na okoljsko ministrstvo kot na drugostopenjski organ. Zelo nestrokoven članek.
stoychi
# 10.08.2018 ob 11:47
analiza globljih usedlin v Tojnici je jasno nakazala, da je Kemis v daljšem obdobju vanjo spuščal strupene kemikalije, ki jih nikakor ne bi smel, zato bo Kemis v vsakem primeru potrebno zapreti in mu naložiti visoke globe zaradi kemijskega onesnaževanja okolja.
slovenec5
# 09.08.2018 ob 13:13
Sicer pa imamo oblast ...kot si je zaslužimo.... poglejte kaj zdaj sestavlja mafija... Ali res mislite da je tem ljudem mar? Nastavljajo nihčete in brišejo sledi do odgovornosti...
protimm.c
# 09.08.2018 ob 11:59
torej po tej katastrofi se vedno rabijo celo leto da kaj ugotovijo. namen inspekcije je da prepreci nesrece, ne pa da zvoni po toci. to znamo tudi sami, brezplacno
Homer.
# 11.08.2018 ob 15:38
@stoychi
# 10.08.2018 ob 11:47
analiza globljih usedlin v Tojnici je jasno nakazala, da je Kemis v daljšem obdobju vanjo spuščal strupene kemikalije, ki jih nikakor ne bi smel, zato bo Kemis v vsakem primeru potrebno zapreti in mu naložiti visoke globe zaradi kemijskega onesnaževanja okolja.
-----------------
Kako bi lahko analiza to dokazala, če pa je neizpodbitno dejstvo, da so gasilci zalivali Kemis s kubiki in kubiki vode, vse skupaj pa je odtekalo v Tojnico????
So bili odvzeti vzorci pred požarom?
Po mojem vedenju ne.........
Karanta33
# 11.08.2018 ob 08:44
Sama okolijska mafija, sej se ve zakaj in kdo je zadevo enostavno zakuril, da ni bilo potrebno plačevati dragih razgradenj teh nevarnih odpadkov in kemikalij. Res sramota za pristojne ...
Zenit
# 09.08.2018 ob 11:51
"Novogoriška območna enota inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici". Je lahko novogoriška območna enota npr. tudi v Kranju? Opomin pa globa pa ne gre skupaj. Opomin se izreče namesto sankcije za prekrške majhnega pomena, kar pa v tem primeru ne drži, saj so izrečene zelo visoke globe. Če je izrečena globa, potem ne more biti izrečen opomin.
Kazalo