Onesnaževanje
(8)

Poudarki

  • Analize krme, zbrane na območju požara v družbi Ekosistemi, niso pokazale prevelikega onesnaženja.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
Požar Zalog julij2017
Rezultati analiz vode iz vodnjaka bodo pokazali, ali je onesnaženje vode v vodnjaku povezano z nedavnim požarom v družbi Ekosistemi. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
VIDEO
Težave z onesnaženjem po...

Dodaj v

Prebivalci Zaloga zaskrbljeni zaradi črne vode iz vodnjaka

Po neuradnih podatkih naj bi bile v vodi prisotne bakterije fekalnega izvora
8. avgust 2017 ob 16:11
Novo mesto - Televizija Slovenija, STA

Krajani Zaloga pri Novem mestu so zaskrbljeni zaradi vode iz vodnjaka za zalivanje. Pretekli teden so namreč opazili, da je črna. Obvestili so pristojne, rezultati analiz pa niso znani.

Po poročanju Televizije Slovenija so po neuradnih informacijah mikrobiološke analize podtalnice iz vodnjaka pokazale močno povečano prisotnost bakterij fekalnega izvora. Za odkritje morebitne povezave onesnaženosti vode v vodnjaku z nedavnim požarom v družbi Ekosistemi pa bo treba počakati na rezultate kemične analize vode.

Je pa uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin objavila analize vzorcev živalske krme, zbranih na območju požara. Analiza je pokazala, da zbrani vzorci ne vsebujejo nevarnih snovi, ki nastajajo pri nepopolnem gorenju plastike in lesa.

Vzorci krme niso pokazali onesnaženja
Krma je primerna za krmljenje živali. Izjema je le tista, na kateri so ob spravilu jasno vidne posledice požara oz. saje ali pepel. Takšno krmo je treba zavreči, okoličani požara pa naj živali pojijo z vodo iz javnega vodovoda, so opozorili na upravi.

Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa glede na izide preizkušanja vzorcev vrtnin in zemljine ocenjujejo, da v širši okolici požara glede uporabe vrtnin in gibanja na prostem veljajo običajna higienska priporočila. Izjema so onesnažene površine, kjer so jasno vidne posledice požara, saje, pepel in izcedna požarna voda.

Tem območjem se je treba izogibati, v primeru stika pa upoštevati vsa splošna priporočila v zvezi s požarom. Še vedno velja, da je treba sadje ali zelenjavo, na katerih so ali pa so bili vidni ostanki saj, zavreči in odvreči med komunalne odpadke.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Fritz.si
# 08.08.2017 ob 17:57
A bo spet kakšna jecljajoča uradnica razložila kako je vse v najboljšem redu in skladno s predpisi?
HOR
# 08.08.2017 ob 16:55
Novi izvir "eko" trajnostnega razvoja s poudarkom na znanost...

Ne se sekirat, par sto tisoč € vredne vladne študije so ugotovile, da bomo v srednjeročni prihodnosti vsi srečni, treba je samo počakat (na britof...)
aless70
# 08.08.2017 ob 18:01
Uradniki bodo ugotavljali zdravilne učinke "črne vode".
Srečni Luka
# 08.08.2017 ob 18:11
Na Zdravje!
Zadeti Tovariš
# 09.08.2017 ob 07:39
Počas nam gre narava v kurac.
HOR
# 09.08.2017 ob 02:17
Rezultati analiz pa niso znani...!?
Trajnostna ekosistemska cenzura...!?
Fritz.si
# 08.08.2017 ob 19:53
Človek se vpraša, ali pri teh kemičnih analizah vode ugotavljajo tudi prisotnost dioksinov ter ostalih teratogenih in kancerogenih snovi?
timojarozica
# 08.08.2017 ob 20:06
Prebivalcem izplačati odškodnine, preseliti na novo lokacijo v nove hiše, okolico pa dekontaminirati. Amen.
Kazalo