Slika vremenske ogroženosti, ki jo izdaja evropska agencija Meteoalarm. Foto: Meteoalarm
Slika vremenske ogroženosti, ki jo izdaja evropska agencija Meteoalarm. Foto: Meteoalarm

Treba bo biti zelo previden, predvsem na Vipavskem, v prihodnjih 24 urah. Če se le da, ostanite v zaprtem prostoru.

Brane Gregorčič, Arso
Burja
Veter naj bi se do četrtkovih dopoldanskih ur nekoliko umiril.
Burja
Burja lahko lomi drevesa. Foto: MMC RTV SLO
Kolona
Burja že ovira promet na Vipavskem, kjer je prepovedana vožnja vozil s ponjavami, hladilnike in kamp prikolice. Foto: RTV MMC
Spet grozi močna burja

V Gonjačah, občina Brda, je močan veter že poškodoval del strešne kritine na stanovanjski hiši, v kraju Staro selo (občina Kobarid) pa se je zaradi burje podrlo drevo. V naselju Sveto v občini Komen je burja na piščančji farmi začela odkrivati streho. Posredovali so gasilci PGD-ja Komen, ki so odkrivajočo streho obtežili z vrečami peska. V večjem delu naselja Renče je motena preskrba z električno energijo.

Kot je za TV Dnevnik poročala Mojca Dumančič, na Ajdovskem za zdaj veter piha s hitrostjo okoli 124 kilometrov na uro, najhuje pa bo po napovedih ponoči in zjutraj, ko lahko sunki burje dosežejo tudi 180 kilometrov na uro. V pripravljenosti so pripadniki civilne zaščite, vojska in policija. Pripravljene imajo tudi vreče s peskom in avtodvigala, s katerimi bodo, če bo potrebno, obtežili strehe, da jih ne bo odneslo.

Vrh vetrovnega delovanja je pričakovati do jutri dopoldne, sunki bodo na najbolj izpostavljenih mestih dosegali do 160 kilometrov na uro, je na dopoldanski tiskovni konferenci povedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje. Na Obali je predvidena hitrost vetra med 100 in 120 kilometri na uro. Burja naj bi oslabela do četrtkovega jutra.

Podobno kot lani je na območju med ciklonom in anticiklonom velika razlika v zračnem tlaku, le da je letos območje omejeno bolj na našo okolico, je pojasnil Gregorčič. Poudaril je še, da je letos pričakovati nekoliko milejšo različico vetra, ki je lani 9. in 10. marca povzročil več milijonov evrov škode, sunki pa so dosegali hitrost celo do 208 kilometrov na uro. Vseeno pa je izpostavil to, da meteorološki modeli nikoli niso popolnoma zanesljivi, zato lahko pričakujemo tudi hujši ali milejši scenarij.

Ljudem svetuje, naj se v prihodnjih 24 urah raje ne zadržujejo na prostem, saj obstaja možnost poškodbe zaradi predmetov, ki jih bo nosil veter; vozil pa naj, če se le da, ne parkirajo v bližini dreves. Najvišjo stopnjo ogroženosti so razglasili tudi na Hrvaškem.

Na Ajdovskem in Vipavskem v sredo zaprte šole in vrtci
V občinah Ajdovščina, Vipava in Nova Gorica bodo zaprli osnovne in srednje šole ter vrtce in glasbeno šolo. Za tiste, ki nimajo varstva za svoje otroke, bo organizirano dežurstvo, tako da otroci, ki bodo prišli v šolo, ne bodo lačni, šolskih prevozov zaradi zapore cest pa ne bo.

Poplavljalo bo morje, oranžni hidrološki alarm
Pozorni bodo morali biti tudi na Obali, saj bodo zaradi kombinacije plimovanja in vetra valovi dosegali višino med tremi in štirimi metri, predvidene so tudi poplave na območju piranske Punte, je sporočil Janez Polajnar, vodja oddelka za hidrološke prognoze na Arsu. Morje bo močno vzvalovano, poplavljalo bo in lahko tudi poškodovalo najbolj izpostavljene dele obale, je napovedal. V Mestni občini Koper voznike pozivajo, naj avtomobile za vsak slučaj umaknejo z Ukmarjevega trga.

Agencija za okolje je izdala oranžni hidrološki alarm. Valovanje bo doseglo vrh ponoči in zgodaj zjutraj. Na Jadranu bodo valovi dosegali najvišje vrednosti zlasti v Tržaškem zalivu in v Kvarnerju. Povprečna višina valov bo dva metra. Kot zanimivost je izpostavil še rekordno višino v slovenskem morju, izmerjeno lani: 4,22 metra.

Ladje bodo ostale v pristanišču
Na postaji pomorske policije v Kopru pojasnjujejo, da so o nevarnostih zaradi visokih valov obveščene vse ladje. Nocoj ne bodo izplule niti ribiške ladje. Ladje v pristanišču in v marinah so varne, zagotavljajo, nekaj težav utegnejo imeti le lastniki manjših plovil, ki so privezana ob bojah pred Ankaranom. Pristaniška uprava se sicer ni odločila za zaprtje pristanišča, je pa izdala opozorila.

Se napoveduje leto potem?
Sunki burje bodo tako močni, da lahko tako kot lani odkrivajo strehe in lomijo drevesa, opozarja Arso. Lanska burja je namreč s streh odnašala strešnike, antene in dimnike, lomila veje, prevračala prometne znake in reklamne panoje ter odkrivala strehe. Ogromno škodo, ocenjeno na več kot 2,5 milijona evrov, je naredila predvsem na širšem novogoriškem območju, škoda pa je nastala tudi na območju Ajdovščine in Kopra. Ovirana je bila preskrba z električno energijo.


Dars že izreka prepovedi
Na Vipavskem, na hitri cesti med priključkoma Ajdovščina in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Ajdovščina-Podnanos že velja prepoved vožnje za počitniške prikolice, za vsa vozila s ponjavami in hladilnike. Prepoved velja tudi za hitro cesto med Šempetrom in Ajdovščino. Po besedah Gregorčiča bodo tu najbolj problematični tuji vozniki, ki se ne zavedajo pomena tega lokalnega pojava.

Kako ravnati, če ugotovite škodo?

Pazite na najpomembnejše - varnost ljudi. Med ekstremnimi vremenskimi razmerami se zato ne izpostavljajte.

Po ujmi preprečite nadaljnjo škodo.
Če je le mogoče, posnemite nekaj fotografij nastale škode.

Preverite obstoječe zavarovanje in prijavite škodo.

Če so razmere varne, začnite popravilo tako, da se do prihoda zavarovalnega delavca oz. cenilca ohranijo ostanki kot dokazilo o obsegu škode.

Vir: Zavarovalnica Triglav

Treba bo biti zelo previden, predvsem na Vipavskem, v prihodnjih 24 urah. Če se le da, ostanite v zaprtem prostoru.

Brane Gregorčič, Arso
Spet grozi močna burja