Slovenijo bodo zajeli padavine in hlad. Foto: BoBo
Slovenijo bodo zajeli padavine in hlad. Foto: BoBo

Sprva so v zahodni Sloveniji mogoče močnejše nevihte z nalivi, močnimi sunki vetra, v posameznih krajih pa je mogoča tudi toča, so sporočili z agencije za okolje (Arso).

V drugi polovici noči na ponedeljek pa bodo nevihte z nalivi zajele osrednjo Slovenijo in se v ponedeljek razširile nad vso državo. Na severozahodu države bo padlo več kot 120 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa od 40 do 70 litrov na kvadratni meter.
Zato bodo danes in jutri reke po vsej Sloveniji naraščale.


Čez noč izrazita ohladitev
Najprej predvsem Soča s pritoki in zgornji tok Save, ponoči pa tudi reke v slovenski Istri in proti jutru reke v osrednji Sloveniji, jutri čez dan pa tudi vodotoki drugod po državi. Pri tem niso izključena poplavljanja manjših rek in hudournikov.

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 22 do 28, v vzhodni Sloveniji tudi do 30 stopinj Celzija. Močno deževje in severni veter pa bosta ponedeljkovo jutro močno shladila, saj bodo temperature zjutraj le še od 10 do 14, na Primorskem okoli 17, čez dan pa od 5 do 12, ob morju do 15 stopinj Celzija. Meja sneženja se bo prehodno spustila do okoli 1200 m nadmorske višine.