Prebivalci vasi ob Planinskem polju že nekaj dni stvari iz pritličij umikajo v višja nadstropja. Foto: BoBo
Prebivalci vasi ob Planinskem polju že nekaj dni stvari iz pritličij umikajo v višja nadstropja. Foto: BoBo

Jezove smo postavili samoinicativno, tri, štiri komade, in s tem smo ubranili našo hišo. Branimo tudi sosedovi dve hiši.

Krajan Sveto Milavec
Poplave, protipoplavne vreče
Domačini branijo svoje domove, a gasilci opozarjajo, da lahko naraščajoče vode nasipe prevrnejo. Foto: BoBo
Jezni na obiskovalce, ki gledajo nesrečo v Planini
Voda v Planini še naprej poplavlja hiše


Na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini se bo gladina vode lahko dvignila še za več deset centimetrov. Vodja intervencije na območju Planinskega polja, poveljnik postojnskih gasilcev Primož Bajc, je pojasnil, da se gladina še vedno dviguje in se bo, tudi če bi nehalo deževati, saj se na Planinsko polje stekajo vode iz Cerkniškega jezera, Rakovega Škocjana in Postojne. "Po prognozah agencije za okolje bo voda narasla še za en meter," je za TV Dnevnik dodal Bajec. Če se bo to res zgodilo, se kraju Planina lahko zgodi prava katastrofa.

Do 24 objektov le še s čolnom
Že zdaj je poplavljenih okoli 50 hiš. Čeprav so gasilci, domačini in vojaki - v vasi je 50 predstavnikov Slovenske vojske - okoli ogroženih hiš postavili protipoplavne vreče, pa vode ne morejo več zadržati, je za TV Dnevnik poročal Matija Mastnak. Do 24 objektov je dostop mogoč le še s čolnom.
Zato bodo v prihodnje vse dejavnosti gasilcev in vojakov usmerjene predvsem v reševanje ljudi ter njihovega premoženja. A nekateri domačini so trdno odločeni, da bodo svoje imetje poskusili obvarovati pred vodo.

Krajani branijo svoje domove
"Jezove smo postavili samoinicativno, tri, štiri komade, in s tem smo ubranili našo hišo. Branimo tudi sosedovi dve hiši," je dejal krajan Sveto Milavec. "Tukaj okrog poglejte, koliko je črpalk. Ene črpalke nismo dobili, vse smo si sami priskrbeli," je dodal.
Po poročanju Radia Slovenija prebivalci že nekaj dni stvari umikajo iz pritličij v višja nadstropja, marsikje so iz hlevov na varno preselili živino.

Civilna zaščita krajane razume, a ...
Čeprav razumejo stisko krajanov, pa so za TV Dnevnik v štabu civilne zaščite povedali, da so očitki vojski in gasilcem, da ne postavljajo višjih nasipov, neupravičeni. "Če bo ta voda še narasla, obstaja verjetnost, da se lahko ti nasipi prevrnejo oziroma se podrejo. To pomeni še dodatno ogrožanje ljudi," je pojasnil Bajec.

11 družin evakuiranih
Do zdaj so evakuirali 11 družin, še štiri se bodo morale preseliti jutri, v prihodnjih dneh pa najverjetneje še kakšna. V Postojni so zato začasne namestitve uredili v Hotelu Šport ter v srednji gozdarski in lesarski šoli.

Elektrika še vedno prek agregatov
V vaseh Laze, Jakovica in Planina oskrbo z električno energijo zagotavljajo z agregati, pitno vodo jim dovažajo s cisternami. Krajevna skupnost je prek Občine Postojna poskrbela za reden odvoz smeti v Planini, poskrbeli pa so tudi za praznjenje greznic v objektih, ki bi jih voda lahko dosegla. Predsednik GZ-ja Postojna Marko Simšič je znova opozoril, naj tisti, ki v Planino prihajajo "na fotosafari", s svojim početjem ne ovirajo domačinov in pripadnikov intervencijskih služb ter s svojimi vozili ne ovirajo prometa, je poročal Radio Slovenija.

S kamero v vodo
Občina Logatec je na spletni strani sporočila, da se je v četrtek popoldne ekipa reševalne enote na vodi in iz vode civilne zaščite Cerknica odpravila s čolnom v bližino t. i. Putickovih štirn. V ekipi je bil tudi jamski potapljač in snemalec, ki je s čolna prek droga in žic vodil podvodno kamero. Podvodno kamero jim je uspelo spustiti 13 metrov globoko, vidljivost pa je bila okoli pet metrov.

Kakšno je stanje na vrhu mrež, ki prekrivajo 'štirne', naj bi po temeljitem pregledu posnetka izvedeli še danes. V prihodnjih dneh, ko bo vreme bolj naklonjeno, namerava ekipa podvodno kamero spustiti v globino še enkrat.

Židan na terenu
Poplavljeno Planinsko polje si bo ogledal tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Pred tem pa si bo ogledal škodo po žledolomu na Postojnskem in plaz Slano blato nad Lokavcem v Ajdovščini, ki je prejšnji teden začel znova drseti v dolino. Drsenje okoli 100.000 kubičnih metrov obsežne gmote zemlje in kamenja se je v zadnjih dneh sicer upočasnilo, a pristojni plaz še naprej opazujejo.

Danes bo zmerno do pretežno oblačno. Deževalo bo predvsem na jugu države, padavine pa se bodo ponoči razširile na vso Slovenijo. V soboto popoldne naj bi padavine ponehale. Mogoče je ponovno zmerno povečanje obsega poplavljenih površin na Ljubljanskem barju, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Poplavljena območja ob Krki se bodo ohranila tudi v prihodnjih dneh.



Jezove smo postavili samoinicativno, tri, štiri komade, in s tem smo ubranili našo hišo. Branimo tudi sosedovi dve hiši.

Krajan Sveto Milavec
Jezni na obiskovalce, ki gledajo nesrečo v Planini
Voda v Planini še naprej poplavlja hiše