Ob ponovnem deževju bi bil plaz Stogovce nad Lokavcem lahko zelo nevaren za prebivalce, ki živijo pod njim ob strugi potoka Lokavšček. Foto: BoBo
Ob ponovnem deževju bi bil plaz Stogovce nad Lokavcem lahko zelo nevaren za prebivalce, ki živijo pod njim ob strugi potoka Lokavšček. Foto: BoBo

Ob lanskem jesenskem deževju se je plaz Stogovce sprožil nad vasjo Lokavec pri Ajdovščini in s seboj odnesel del državne ceste Ajdovščina-Predmeja. Že od takrat se domačini bojijo, kaj bi morebitna nova neurja še lahko povzročila.

Lovilne pregrade, sistem za alarmiranje
Pred dnevi so le začeli gradnjo lovilne pregrade, dolge 35 metrov in visoke štiri metre, ki bo ob ponovnem proženju plazu zadržala zemljo. "V primeru ponovne sprožitve plazu bi ta pregrada zadržala večino drobirskega toka, ki bi lahko bil drugače zelo nevaren za prebivalce zaselkov Slokarji in Brod, saj bi bil zelo podoben tistemu, ki je leta 2000 zasul Log pod Mangartom," je povedal vodja občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko.

Material, ki se bo nabral za pregrado, bodo s tovornjaki odpeljali na druge lokacije. Posvetili se bodo tudi potoku Lokavšček ter mu na območju plazu dodatno poglobili in razširili strugo. Istočasno bodo na plazu vzpostavili tudi sistem za alarmiranje ob nenapovedanih večjih premikih zemeljskega plazu.

Ministrstvo namenja 370.000 evrov
Ministrstvo za okolje in prostor je za gradnjo pregrade in preostala intervencijska dela, ki bodo zagotavljala varnost prebivalcev pod plazom Stogovce, namenilo 370.000 evrov. Dela bodo predvidoma končana v roku dveh mesecev, seveda pa je to odvisno tudi od jesenskega vremena.

Državno cesto čez plaz Stogovce so že na začetku leta znova povezali z novim delom nad samim plazom. Po besedah Igorja Benka naj bi še letos z delovnim asfaltom prevlekli tudi tisti del, kjer je zdaj le makadamsko vozišče. Dokončna obnova ceste bo mogoča v prihodnjih letih, ko bo nova trasa tudi vrisana in potrjena v občinskem prostorskem načrtu.