Bradata agama ima rada sončne žarke. Foto: Reuters
Bradata agama ima rada sončne žarke. Foto: Reuters

Obiskali smo priznano biologinjo in ljubiteljico eksotičnih živali Nino Leben, s katero smo se pogovarjali o kuščarjih. "Imamo srečo, da živimo v hiši z vrtom in zdaj, spomladi, je tisti čas, ko lahko kuščarje nesemo na sonce, kajti ravno ta naravna UV-svetloba je kot nekakšno zdravilo in motor zanje in je zelo koristna," je dejala.

"Zato tiste vrste, ki so mirne, agresivne, nesemo na sonce. Seveda, kadar so temperature višje od 20 stopinj, in včasih jim lahko nastavimo tudi kako posebno uboro, kletko, v kateri so celo poletje, vendar moramo malo paziti, kadar se temperature spustijo pod 15 stopinj Celzija. Je pa lahko zanje ta temperatura tudi prenizka," je dodala.

Paziti je treba, da kuščarjev ne pregrejemo
Kuščarji so zelo radi na soncu, kajti gre za puščavske živali. Ena izmed njih je bradata agama, na sonce pa lahko nesemo tudi druge vrste. "Seveda pa moramo tudi nekoliko paziti, da jih ne pregrejemo pod kakšnim steklom, zato je bolje, da so v zamreženih terarijih. Tudi kakšni kameleoni, recimo, so zelo radi na soncu. Prej smo imeli na travi tudi črno-belega argentinskega teguja, zunaj so tudi radi legvani. V bistvu sami presodimo, kako hitri so ti kuščarji, ker te majhne, zelo hitre vrste, bi nam kar pobegnile. Večji kuščarji, ki so malce bolj počasni, so seveda stalno pod našim nadzorom. Kadar niso v zaprtih kletkah, pa so z veseljem tudi zunaj," je povedala.

Vseeno pa je treba paziti pri spuščanju na sonce, saj vsi kuščarji niso združljivi. "Nekateri kuščarji, kot je argentinski tegu, so vsejedi ali celo mesojedi kot kakšni varani in takrat seveda kakšnih drugih manjših vrst ne smemo dati zraven, ker bi plenilec hitro zavohal plen in se nahranil z manjšim kuščarjem," je za konec še opozorila Lebenova.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Plazilci na spomladanskem soncu
Plazilci na spomladanskem soncu