Lokacija v Žavljah niti v Italiji nima okoljskega dovoljenja. Foto: BoBo
Lokacija v Žavljah niti v Italiji nima okoljskega dovoljenja. Foto: BoBo
O plinskih terminalih bodo soodločali


Sestanek med slovenskim ministrom za infrastrukturo Samom Omerzelom in italijanskim ministrom za gospodarski razvoj Flaviom Zanonatom (pristojnim za energetiko) je bil že v sredo, več informacij pa je Omerzel podal po četrtkovi seji vlade.

Odločitve le ob soglasju
Poglavitni sklep sredinega srečanja je bil, da bosta Slovenija in Italija odločitve o plinskih terminalih v severnem Jadranu sprejemali z dogovorom. "Nobena stran ne bo naredila poteze brez soglasja druge strani," je povedal minister.

Odločitev bosta izvedli tako, da bosta na evropskem seznamu prioritet skupnega pomena (PCI), na katerem trenutno stoji tudi ime 'plinski terminali v severnem Jadranu', v opombo zapisali, da bosta Slovenija in Italija poiskali skupno rešitev.

Žavlje niso sprejemljive
"Stališče Slovenije ostaja neomajno - Žavlje kot lokacija za plinske terminale za slovensko stran niso sprejemljive," je razkril minister. Glede na nasprotovanje je po njegovem mnenju "popolnoma jasno", v katero smer se ta zgodba razpleta.

Nasprotovanje tudi v Italiji
Spomnil je, da je nasprotovanje tudi na italijanski strani. Med drugim je dežela Furlanija - Julijska krajina sprejela sklep, da Žavlje niso sprejemljiva lokacija za plinske terminale in da nimajo okoljskega soglasja. Nasprotovanje projektu ni politične, temveč okoljske narave.

EU čaka na dogovor obeh držav
24. julija se je Slovenija izrekla proti omenjenemu seznamu, ker projekta z njega niso umaknili. Evropska unija je tako rok za sprejetje podaljšala do 2. oktobra. EU si želi, da bi državi do takrat sami poiskali rešitev.

O plinskih terminalih bodo soodločali