Dež je prinesel osvežitev, ne pa tudi odrešitve od suše. Foto: STA
Dež je prinesel osvežitev, ne pa tudi odrešitve od suše. Foto: STA
Neurje povzročilo precej škode

Nevihte so v petek zvečer divjale zlasti na vzhodu države. Najhuje je bilo v Prekmurju, kjer je padlo od 10 do skoraj 40 litrov padavin na kvadratni meter. Ponekod je padala tudi toča. V občini Gornji Petrovci je bila toča velikosti od lešnika do oreha, nastala škoda pa je po prvih ocenah velika. O neurju s točo so poročali tudi iz Majšperka, Sevnice, Mokronoga in Šentjerneja.

Iz različnih krajev so poročali o več podrtih drevesih, zalitih podvozih in požarih zaradi strele. Gasilci so bili davi obveščeni še o požaru ob železniški progi pri Logatcu in o velikem gozdnem požaru pod Andrejevim domom na Slemenu pri Šoštanju.

Zaradi posledic nevihte je bilo v petek zvečer nekaj tisoč odjemalcev Elektra Maribor brez elektrike, a so napake trenutno večinoma že odpravljene. V prihodnjih dneh bodo temperature nižje kot v zadnjih dveh tednih. Najvišje dnevne temperature bodo do 30 °C, na Primorskem morda nekoliko več.

Nevihte so prinesle osvežitev, a to še ne pomeni, da je rešena težava suše, saj so bile padavine predvsem krajevne, zemlja pa je vse padavine takoj vpila. Tudi gladine rek so ostale nizke.

Neurje povzročilo precej škode