Znanstveniki spet opozarjajo, da je nujno takojšnje in drastično zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Foto: Reuters
Znanstveniki spet opozarjajo, da je nujno takojšnje in drastično zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Foto: Reuters

Raziskavo je izvedel Potsdamski inštitut za raziskave učinkov podnebnih sprememb (PIK). Raziskovalci so dejali, da njihovi izračuni temeljijo na predvidevanju, da bodo države, kot je Nemčija, dosegle svoje cilje glede zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, poroča Deutsche Welle.

Trenutno za večino držav kaže, da teh ciljev ne bodo dosegle, kar pomeni, da naj bi bile finančne posledice podnebnih sprememb še večje.

Glede na raziskavo bi lahko gospodarsko breme podnebnih sprememb letno znašalo 38.000 milijard dolarjev, kar je šestkrat več, kot je ocenjen strošek omejevanja porasta svetovnih temperatur na dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijskimi stopnjami.

PIK je še ugotovil, da bodo najbolj prizadete revnejše regije in tiste, ki najmanj prispevajo k svetovnemu segrevanju. Države, ki so najmanj odgovorne za podnebne spremembe, bodo po napovedih utrpele za 60 odstotkov večjo izgubo prihodkov od bogatejših držav in za 40 odstotkov večjo od držav, ki povzročajo več izpustov, je dejal znanstvenik na PIK-u Anders Levermann.

Znanstveniki PIK-a so analizirali za 40 let podatkov o podnebju iz več kot 1600 regij na svetu. Pri tem niso upoštevali stroškov zaradi škode, ki jo povzročajo naravne katastrofe, kot so neurja in požari, ki jih podnebne spremembe še stopnjujejo.

Ena od raziskovalk, Leonie Wenz, je poudarila, da je treba "drastično in takoj zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida, sicer bodo gospodarske izgube v drugi polovici stoletja še večje in bodo v svetovnem povprečju znašale do 60 odstotkov do konca stoletja".

Po podatkih Svetovne banke je svetovni BDP leta 2022 presegel 100.000 milijard dolarjev, do leta 2050 pa bi se podvojil, če ne bi bilo vpliva podnebnih sprememb.