Lani so imeli gasilci na Primorskem zelo veliko dela. Foto: BoBo
Lani so imeli gasilci na Primorskem zelo veliko dela. Foto: BoBo

Na Krasu in v Primorju je že opaziti sušenje vegetacije, sploh na pobočjih hribov, ki so bolj izpostavljena sončnim žarkom, je dejal namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije Darko Muhič.

Največja nevarnost za nastanek požarov je na območjih Obale, Goriške in Krasa, pri čemer največji indeks požarne ogroženosti velja za Obalo.

Kot je pojasnil Muhič, v prvem polletju letošnjega leta težav z gašenjem požarov v naravi niso imeli. Zaradi obilnih padavin in snežne odeje, ki se je dolgo obdržala, jih je bilo namreč izredno malo.

V zadnjih dneh pa je nastopilo obdobje toplega in sončnega vremena, na zahodnem delu Slovenije so pihali tudi rahli vetrovi. Število požarov po Muhičevih besedah še ni problematično, prihaja pa do posameznih požarov v zahodnem delu Slovenije.

V četrtek že nekaj manjših požarov
V četrtek je tako dvakrat zagorelo ob železniški progi v občini Divača, zaradi iskrenja zavor vlaka sta zagorela suha trava in podrast na površini hektarja in pol. Gorelo je tudi v bližini Komna in pri Gažonu. V petek dopoldne je zagorel manjši požar v naravi v bližini Šempetra pri Gorici.

Večino požarov povzroči človek
V Sloveniji veliko večino požarov v naravi povzročijo ljudje z nepravilnim ali malomarnim ravnanjem. Del požarov pa lahko sicer povzročijo tudi udari strele ali tehnična sredstva (železniški vagoni, daljnovodi ...).

Kurjenje v naravi odsvetovano
Če se bo suho vreme še nadaljevalo, v GZS-ju odsvetujejo vsako kurjenje, požiganje ali izvajanje dejavnosti, ki bi lahko povzročile požar. Če pa ljudje opazijo dim ali ogenj, svetujejo, naj o tem čim prej obvestijo Center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali policijo na telefonsko številko 113.

Naslednja stopnja: Velika požarna ogroženost
Če se bo povečalo število požarov v naravi, bi lahko bila ob podobnih vremenskih razmerah požarna ogroženost naravnega okolja razglašena v prihodnjem tednu. O tem bodo ljudi obvestili prek medijev, v tem primeru pa bo prepovedano vsako kurjenje ali uporaba odprtega ognja.

Muhič pa še opozarja, da je lahko nevarna tudi vožnja z osebnimi vozili po suhi travi, "saj lahko pride zaradi visokih temperatur na ohišjih katalizatorjev do vžiga trav in posledično tudi do vžiga vozila".
V znamenju številnih požarov je minilo tudi lansko poletje. Več o njih v sorodnih novicah v kolumni na desni.