Tako se je pred dvema dnevoma kadilo s pobočja Svete gore. Danes dima ni videti več, poroča uprava za zaščito in reševanje. Foto: Bojan Maraž
Tako se je pred dvema dnevoma kadilo s pobočja Svete gore. Danes dima ni videti več, poroča uprava za zaščito in reševanje. Foto: Bojan Maraž

Od požara, ki se 2. avgusta vnel na težko dostopnih pobočjih gore nad Novo Gorico, ni več videti niti dima, domača gasilska društva pa še pregledujejo in čistijo pogorišča ter uničujejo žarišča, je razkril poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.
40 gasilcev še ostaja na pogorišču
Po informacijah, ki jih je Šestan dobil ob 9. uri, ponovnih izbruhov ognja na Sveti gori ni bilo, zato okoli 40 gasilcev, ki so še ostali na pogorišču, ne potrebuje več dodatne pomoči. V preteklih dneh so jim namreč pri gašenju pomagali helikopter Slovenske vojske ter italijanski helikopter in letalo canadier.

Stražili bodo tudi v prihodnjih dneh
Tudi ponoči je pogorišče varovalo koli 70 gasilcev, na terenu pa bodo še toliko časa, kot bo to potrebno. Pogorišče je namreč obsežno, veliko okoli 50 hektarjev, teren pa slabo prehoden oz. težko dostopen. Stražijo lahko še v prihodnjih dneh, je povedal Šestan. Ob tem je opozoril, da je potreben skrben pregled pogorišča, saj so žarišča lahko med borovimi iglicami in v tleh.

Pokalo med 1. svetovno vojno, pokalo letos
Gašenje je na težko dostopnem terenu še oteževala velika nevarnost eksplozij zaradi tam ležečih eksplozivnih teles še iz prve svetovne vojne. Z ohlajevanjem pogorišča pa je nevarnost eksplozij manjša, je pojasnil Šestan. V petek so slišali še en pok, danes pa ne več.

Po besedah vodje intervencije in poveljnika operativne enote novogoriške gasilske enote Simona Vendramina je zgorelo od 80 do 90 hektarjev gozda. Nekateri mediji so poročali, da je za požar skorajda zagotovo kriv človek, vendar uradno vzrok požara še ni znan.