Ogenj na radioaktivno onesnaženih območjih, ki so prizadeta zaradi Černobila, naj bi nevarno dvignil stopnjo radioaktivnosti v zraku. Foto: EPA
Ogenj na radioaktivno onesnaženih območjih, ki so prizadeta zaradi Černobila, naj bi nevarno dvignil stopnjo radioaktivnosti v zraku. Foto: EPA

Ta zahodnoruska regija zaradi nesreče v jedrski elektrarni v Černobilu leta 1986 in posledičnega onesnaženja z radioktivnimi snovmi velja za eno radiološko najnevarnejših območij na svetu.

Požari so po navedbah oblasti divjali ali pa še gorijo tudi na drugih radioaktivno onesnaženih območjih Rusije, med drugim v okolici Čeljabinska na Uralu, kjer je več jedrskih objektov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odgovor na očitke Greenpaecea
Oblasti so podatke o požarih na radioaktivno onesnaženih območjih sporočile po pogostih očitkih okoljevarstvene organizacije Greenpeace, češ da prebivalcev ne obveščajo o nevarnosti radioaktivnega sevanja zaradi gozdnih požarov. Greenpeace je tudi opozoril, da bi požari lahko razširili radioaktivne snovi z nekaterih območij, kot je okolica jedrskega centra Majak, kjer med drugim predelujejo jedrske odpadke.

290 novih, 300 pogašeniih požarov
Najhujši požari v zgodovini Rusije, ki so večinoma posledica vročinskih valov, se sicer tudi danes ne umirjajo. Po vsej državi jih divja še okoli 600. Po navedbah ruskega ministrstva za civilno zaščito je samo v zadnjih 24 urah izbruhnilo 290 novih požarov, pogasili pa so jih okoli 300. Z ognjenimi zublji se bojuje okoli 165.000 ruskih gasilcev in vojakov, pomaga pa jim tudi 550 strokovnjakov iz tujine.

Z gorečo šoto grozi vrnitev smoga
V Moskvi, kjer so se zaradi požarov dušili v smogu, so se razmere uredile in škodljivi dim je za zdaj zapustil rusko prestolnico. V okolici mesta sicer še vedno gori šota, zato vremenoslovci opozarjajo, da se bodo razmere v prihodnjih dneh najverjetneje znova poslabšale.

Zaradi večtedenske hude vročine se je po pisanju ruskega dnevnika Rosijska Gazeta v Rusiji precej podražila hrana, in sicer od 15 do 20 odstotkov, kar bo vplivalo na zvišanje inflacije v Rusiji.