Poleg vetra Arso napoveduje tudi dež. Foto: BoBo
Poleg vetra Arso napoveduje tudi dež. Foto: BoBo

Veter bi lahko lomil veje, podiral drevesa in odnašal kritino s streh, napoveduje Arso. Na Primorskem bo burja z do 140 km/h zapihala že nocoj, v četrtek pa bo s hitrostjo do 85 km/h zapihalo po vsej državi.

Agencija za okolje je izdala meteorološko opozorilo. V noči na četrtek bo na Primorskem zapihala močna burja, ki bo v četrtek v sunkih dosegla hitrosti do 140 kilometrov na uro. Najmočnejši sunki bodo v Vipavski dolini, pa tudi v okolici Ilirske Bistrice in na Bovškem.

Drugje po Primorskem bodo hitrosti vetra dosegale do 100 kilometrov na uro, prav tako na Gorenjskem; po vsej preostali državi pa bodo hitrosti dosegale največ 85 kilometrov na uro.

Rdeči alarm na celotnem hrvaškem Jadranu
Na Hrvaškem so zaradi napovedane močne in orkanske burje razglasili rdeči alarm za celotni Jadran oz. za vse obalne pokrajine države. Za Gorski Kotar in Liko se napoveduje sneženje in čez 20 cm snega.

Arso svetuje, da ob morebitnem vetru v okolici državljani zaprejo okna in vrata, se pri gibanju na prostem izogibajo nevarnih mest ter v prometu ravnajo zelo previdno.

Veter s takšno hitrostjo lahko lomi veje in podira drevesa; odnaša kritino s streh ter ovira promet. Morje bo močno vzvalovano, zato naj bodo plovila privezana na varnih privezih.

Močno vetrovno bo do vključno petka.

Oblaki in rahel dež
Vreme bo sicer danes pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bo začelo rahlo deževati. Zvečer se bodo padavine še nekoliko okrepile. Popoldne bo začel pihati severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do okoli 13 stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine od severa slabele in do jutra povsod ponehale. Ob koncu padavin se bo meja sneženja ponekod v južnih in jugovzhodnih krajih spustila do nižin. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Jutri bo oblačno in suho. Popoldne se bo ponekod v zahodni Sloveniji delno zjasnilo. Še bo zelo vetrovno, pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, v alpskih dolinah do -4, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne od 4 do 8, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.