Sunki burje lahko danes presežejo hitrost 100 kilometrov na uro, v sredo pa bodo med 120 in 140 km/h. Foto: BoBo
Sunki burje lahko danes presežejo hitrost 100 kilometrov na uro, v sredo pa bodo med 120 in 140 km/h. Foto: BoBo
Rdeči alarm, burja
Vremenoslovci opozarjajo, da lahko v sredo burja piha s hitrostjo več kot 140 kilometrov na uro. Foto: Meteoalarm
Burja na Primorskem se krepi

Vremenoslovci so že v nedeljo izdali (prvo) opozorilo pred močno burjo, ki je v ponedeljek težave povzročala predvsem v Ajdovščini. Tam je odkrilo del strehe na stanovanjskem in poslovnem objektu, veter pa je poškodoval tudi strešne obloge na športnem objektu in odnašal nameščeno umetno travo. Na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina pa je burja prevrnila tovorno vozilo s priklopnikom in ga "potegnila" s cestišča.

Podatki o trenutnih hitrostih, s katero piha veter, v Vipavski dolini.

Za torek oranžni alarm, za sredo rdeči
Najmočnejše sunke burje je, sodeč po napovedih vremenoslovcev, pričakovati od srede do četrtka, ko bo v Vipavski dolini ponekod lahko dosegla hitrosti med 130 in 160 kilometri na uro. Na agenciji za okolje so za to časovno obdobje izdali najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Rdeči alarm sicer pomeni, da so napovedane vremenske razmere zelo nevarne, verjetne so nesreče in večja gmotna škoda, ogrožena so človeška življenja. Ob tem na Arsu napovedujejo možnost, da se burja še okrepi.

Vipavsko in Ajdovsko: Šole in vrtci zaprti
.
Zaradi napovedane orkanske burje bodo v sredo in četrtek osnovne šole in vrtci v občinah Ajdovščina in Vipava zaprti, je povedal poveljnik občinskega štaba za civilno zaščito Igor Benko. Zaprti bodo tudi drugi javni zavodi, saj poleg močne burje pričakujejo tudi hud mraz.

Natančnejše napovedi bodo znane v sredo, poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko pa je v ponedeljek napovedal, da se bodo takrat znova sešli tudi z ajdovsko občino in, če bodo vremenoslovci razglasili celo rdeči alarm, pripravili ustrezne ukrepe.

Čez dan termometer ne bo kazal več kot -2
Pihalo, a precej manj, bo tudi drugod po državi - vremenoslovci tako napovedujejo, da bo k občutku mraza dodatno prispeval še severovzhodni veter, sicer pa bodo najvišje dnevne temperature med -5 in -2 stopinji Celzija (na Primorskem od -2 do 4 stopinj Celzija).

Od četrtka naprej največ -5
Podobno mrzlo bo tudi v sredo, ko bo ponekod v južnih krajih občasno naletaval sneg. Najnižje jutranje temperature bodo od -10 do -4 stopinje (na Primorskem okoli -1), najvišje dnevne pa od -5 do -2, na Primorskem od -2 do 2. Občasno sneženje in najnižje temeperature v tej ziomi pa napovedujejo v drugi polovici tedna. Od četrtka do sobote bodo v večjem delu Slovenije ostale pod -5 stopinjami, ponoči pa se bodo spustile na -10, medtem ko bo v zatišnih legah celo do -20 stopinj Celzija. Občutek mraza bo še stopnjeval veter. Na otoplitev ne kaže niti prihodnji teden.

Burja na Primorskem se krepi