Pšenica je najpomembnejši vir hrane na svetu. Foto: Bobo
Pšenica je najpomembnejši vir hrane na svetu. Foto: Bobo

Vrsta pšenice durum z genom, ki ni občutljiv na sol, je imela glede na rezultate preizkusov, ki so jih izvedli na zelo slanih poljih, do 25 odstotkov večje plodove kot navadne vrste pšenice. Tovrstna pšenica se uporablja predvsem za proizvodnjo testenin in kuskusa.

Dodani gen pomaga odstranjevati natrij iz vode, ki prehaja od korenin do listov pšenice, je sporočila raziskovalna skupina iz univerze v mestu Adelaide. Gen so v tržno vrsto pšenice umestili s pomočjo tradicionalnega križanja in ne z genetskim inženiringom, ki je v številnih državah sporen.

V 40 letih potrebnih 70 odstotkov več hrane
Tako vzgojena pšenica bi lahko pomagala pri reševanju stiske zaradi pomanjkanja hrane. Po nekaterih ocenah naj bi se svetovne potrebe po hrani do leta 2050 povečale za 70 odstotkov, saj se bo prebivalstvo sveta povečalo z današnjih sedmih milijard na devet milijard. Razmere pa bo še dodatno poslabšal vpliv podnebnih sprememb.

Slanost je že zdaj težava v številnih sušnih in polsušnih državah v razvoju, kjer je prst naravno slana oziroma namakalna voda vsebuje veliko soli.