Zaradi obilnega dežja je grozdje prizadela gniloba, zato ponekod sploh niso imeli trgatve. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi obilnega dežja je grozdje prizadela gniloba, zato ponekod sploh niso imeli trgatve. Foto: MMC RTV SLO
Težave podravskih vinogradnikov

Vinogradniki v Podravju so nad letino tudi letos več kot razočarani, pravijo, da je vsaj za 30 odstotkov manjša. Vinogradi si še niso povsem opomogli od toče izpred dveh let, letos pa jim je zagodlo še deževje, je za TV Slovenija poročala Nuša Baranja.

Ker ni bilo dovolj sončnih dni, grozdje ni doseglo potrebne sladkosti, kar vpliva tudi na ceno tako grozdja kot vina. Odkupne cene grozdja so prenizke, da bi lahko pokrili stroške. "Stanje, tako kot je zdaj, ni bilo nikoli v vinogradništvu," ugotavlja Milan Unuk s Kmetijsko-gospodarske zbornice Ptuj.

"Nima smisla, da delajo z izgubo"
Če bo takšno stanje trajalo še eno leto, bodo po njegovih besedah številni vinogradniki v tem, z vinom in trtami bogatem področju, vinograde opustili, ker "nima smisla, da delajo z izgubo". Denarja namreč številni nimajo več, njihovi pridelki pa si od vodnih ujm, toče in dolgih deževnih dni sploh ne morejo opomoči. Tako se že pojavljajo predeli, kjer so lastniki pustili, da njihov vinograd zaraste grmovje.

Podobno usodo delijo tudi mnogi sadjarji, ki niso zadovoljni ne z letino ne z odkupnimi cenami sadja. In da namesto vinogradov in sadovnjakov v prihodnje ne bo raslo grmovje, vinogradniki in sadjarji zdaj upajo na večjo podporo države, ki bi lahko končno našla rešitev za njihov obstoj.

Težave podravskih vinogradnikov