Nebo nad Slovenije je tako rekoč brez oblačka, padavin pa ni in ni od nikoder. Foto: Arso
Nebo nad Slovenije je tako rekoč brez oblačka, padavin pa ni in ni od nikoder. Foto: Arso
Dež, dežnik, padavine
Nekaj več dežja je sicer padlo v četrtek, 16. avgusta, ko so osrednjo Slovenijo zajele nevihte. V nalivih je padlo od 20 do 30 mm dežja, lokalno lahko tudi več. A Primorska, Goriška in Kras so bili izven jedra nalivov, tam je padlo le nekaj kapelj dežja. Suho je bilo tudi v severovzhodni Sloveniji. Foto: BoBo
Sonce
V Franciji naj se bi tepmerature zraka povzpele tudi nad 40 stopinj Celzija. Foto: BoBo
Vročina, sonce, pitje vode
V vročini popijte veliko vode! Foto: EPA

"Razen krajevnih ploh in neviht, ki bodo pogostejše v gorskem svetu, omembe vrednih padavin vsaj do konca naslednjega tedna ne bo. Vroče bo, najvišje temperature po nižinah bodo presegale 30 stopinj Celzija," so v svojem petkovem poročilu napisali na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso).

V nedeljo dopoldne smo poklicali na Arso, da bi preverili, ali je morda kljub vsemu prišlo do kakšnih sprememb in bomo kljub vsemu kaj kmalu le dočakali padavine, toda dežurni prognostik ni imel razveseljivih novic. "V gorah mogoče tam okoli četrka, petka ni izključeno, da nastane kakšna vročinska nevihta, ampak to sploh ne bo vplivalo na razmere, kar se tiče vode. S ponedeljkom je pravzaprav šele videti, da bi vročina nekoliko popustila in takrat recimo, da so možne prve take padavine. Sama količina pa je še dokaj vprašljiva."

Razmere se zaostrujejo
Sušne razmere v Sloveniji se tako zaostrujejo, stanje vodnih zalog v tleh je še vedno najbolj problematično na Primorskem in Goriškem, razmere pa se poslabšujejo tudi povsod tam (v delu Dolenjske, na Celjskem, osrednjem Štajerskem, Krško-Brežiškem, v delu Notranjske in na Obali), kjer majhna količina dežja v zadnji dekadi julija in prvi polovici avgusta stanja ni popravila, tudi drugod po državi so vročina, močno izhlapevanje in suho vreme ponovno močno izčrpali talni vodni rezervoar, opozarjajo na Arsu.

Kakšno je poletje v vašem kraju? Vabljeni k pošiljanju fotografij na lokalno@rtvslo.si. Delite jih z nami tudi na Mojem spletu.

Vroče, vroče, vroče ...
Ne popušča pa niti vročina - po podatkih Arsa je bil avgust v povprečju za od 3 do 4 stopinje toplejši kot med letoma 1971 in 2000, v osrednji Sloveniji celo za skoraj pet stopinj. Zaradi vročine je bilo sicer izjemno leto 2003, ko je bila temperatura več dni nad 30 stopinjami Celzija, posebno je bilo tudi lansko obdobje s temperaturo nad 35 stopinjami Celzija - konec avgusta, ko se pri temperaturah že poznata daljša noč in krajši dan, so namreč pet dni zapored izmerili več kot 35 stopinj Celzija.

Pozor: V nekaterih občinah na Primorskem in Notranjskem je razglašena zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja. Prepoved kurjenja in sežiganja velja za vso državo!

Prihod novega vročinskega vala z zaskrbljenostjo spremljajo tudi vremenoslovci drugod po Evropi. Na Hrvaškem Državni hidrometeorološki zavod (DMHZ) opozarja, da se bo v Zagrebu in Slavoniji temperatura dvignila do 32 stopinj , v Dalmaciji pa kar do 37 stopinj Celzija. V Avstriji pričakujejo, da se bodo dnevne temperature v torek povzpele do 38 stopinj, jasno vreme s temperaturami od 32 do 34 stopinj Celzija pa napovedujejo za ves teden. Dnevne temperature v Srbiji pa se bodo po napovedih meteorologov gibale med 34 in 39 stopinjami Celzija.

Francozi se bojijo ponovitve scenarija iz leta 2003
Še bolj vroče pa bo v Franciji, saj so meteorološke službe napovedale, da bi se v prihodnjih dneh lahko temperature povzpele tudi do 43 stopinj Celzija! Francoska vlada je zato sprejela nekatere ukrepe, ministrstvo za zdravje tako poziva, naj bodo še posebej previdni zlasti starejši in tisti z zdravstvenimi težavami.

Oblasti niso zaskrbljene brez razloga, saj je bilo namreč leta 2003 eno najtoplejših poletij v zadnjih 150 letih, pa je tudi eno najbolj smrtonosnih - glede na poročilo francoskega senata je takrat vročinski val v prvih treh avgustovskih tednih zahteval kar 14.802 smrtni žrtvi, večina med njimi pa je bila starejših od 75 let.

Da bi preprečila ponovitev takšnega scenarija, francoska vlada pozorno spremlja napovedi meteorologov. Ministrstvo za zdravje med drugim priporoča pitje vode, starejšim od 65 let pa svetujejo, naj bodo v rednih stikih s svojci in naj se nanje, če bi to bilo potrebno, tudi obrnejo po pomoč.