Ljubno na Gorenjskem so že zastrle snežinke. Foto: Bojan Ambrožič
Ljubno na Gorenjskem so že zastrle snežinke. Foto: Bojan Ambrožič
sneg
Nizka temperatura bo poškodovala brsteče drevje. Foto: Bojan Ambrožič

V ponedeljek zato obstaja tudi nevarnost slane in pozebe, saj se bo jutranja temperatura ponedeljek spustila do minus pet stopinj Celzija, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske pa tudi do minus osem stopinj Celzija, je opozoril Brane Gregorčič z Arsa.

Pozebe ne bo tam, kjer bo vetrovno, to pa bo predvsem na Primorskem, kjer bo še pihala burja, v Prekmurju pa severni veter. Danes popoldne in zvečer bodo tako najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegali hitrost okoli 100 kilometrov na uro.

Največ dežja v Alpah, najmanj na vzhodu države
Po dolgotrajnem sušnem obdobju je Slovenijo le malce namočil dež. Najmanj padavin je v preteklih dneh padlo na južnem Primorskem, in sicer od pet do 20 litrov na kvadratni meter, največ pa na v Julijskih Alpah in predgorju, kjer je padlo med 170 in 180 milimetri padavin.

V osrednji Sloveniji je bila količina padavin večinoma med 30 in 50 litri, na vzhodu države pa med 15 in 40 litri na kvadratni meter, je pojasnil Gregorčič.

Snega v gorah podpovprečno malo
Dodaja, da je letošnji april dokaj v skladu z normalnimi razmerami za ta mesec. V visokogorju je najvišja snežna odeja vedno izmerjena v aprilu, ker se sneg pozimi kopiči, je pojasnil in dodal, ga je trenutna izmerjena višina snega na Kredarici (150 centimetrov) glede na majhno zalogo snega letos najvišja v tej zimi, kar pa je v primerjavi s preteklimi leti še vedno podpovprečno.

V ponedeljek in torek Gregorčič napoveduje dokaj sončno vreme, le z nekaj koprenaste oblačnosti. Najbolj mrzlo bo ponedeljkovo jutro, vendar bo tudi torkovo še hladno, ponekod tudi s temperaturo pod ničlo. V sredo pa se bo po njegovih napovedih od zahoda pooblačilo, začelo bo deževati, najprej v zahodnih, popoldne pa tudi v osrednjih krajih Slovenije.

Dež se bo v noči na četrtek razširil na vso državo, v četrtek čez dan oziroma popoldne pa bo ponehal. V drugi polovici tedna pa lahko pričakujemo nestanovitno aprilsko vreme z morebitnimi popoldanskimi plohami, je še dodal.