Slovenija je v teh dneh povsem poletna. Foto: EPA
Slovenija je v teh dneh povsem poletna. Foto: EPA

Slovenijo so zajele za ta letni čas nenavadno visoke temperature. Pri Novi Gorici so temperature danes dosegle tudi 28 stopinj Celzija, so za MMC povedali na Arsu, na avtomatskih postajah, pa je bila najvišja izmerjena temperatura 30 stopinj. Ob 16. uri je bilo najtopleje v Ajdovščini, kjer se je termometer ustavil pri 29 stopinjah C.
Na Arsu so dejali, da je bila izmerjena temperatura v Novi Gorici najvišja do zdaj, najvišjo aprilsko temperaturo pa so izmerili leta 1968 v Črnomlju, in sicer 30 stopinj. Vendar, so opozorili na Arsu, je bila v Črnomlju ta temperatura izmerjena 23. aprila, medtem ko smo danes šele v prvi polovici meseca. Pri tem so izpostavili, da postaja v Ajdovščini ni na optimalni lokaciji.

Drugod po Sloveniji je bilo sicer hladneje, a so temperature vseeno vztrajale pri več kot 20 stopinjah Celzija. Najhladneje je bilo na vzhodu države, ki ga je oplazila hladna fronta.
Toplo in lepo vreme se nam obeta tudi v prihodnjih dneh, a bo že jutri malce hladneje, saj se bo temperatura čez dan gibala okoli 23 stopinj Celzija.
Do torka bo še vedno toplo, nato pa se bodo zvečer pojavile manjše padavine, ki se bodo nadaljevale še v sredo, ko se bo tudi ohladilo na okoli 15 stopinj C, nato pa bodo temperature začele ponovno rasti, a ne do današnjih ravni. Morje ima 14 stopinj C.
V primerjavi s Slovenijo, mraz
Za primerjavo, v Alžiru je bilo ob 14. uri 26 stopinj Celzija, v Ankari 14, v Atenah 21 in v Dubrovniku 17. Le v Milanu je bilo primerljivo, kjer se je živo srebro prav tako povzpelo do 30 stopinj Celzija.

V torek pooblačitve
Vremenska napoved za prihodnje dni pa kaže, da je nad zahodno in srednjo Evropo ter nad zahodnim Sredozemljem in zahodnim Balkanom obsežno območje visokega zračnega tlaka. S severnimi vetrovi doteka pa nad naše kraje suh in postopno nekoliko manj topel zrak.