Poleti bomo spet morali iskati senco in različne načine hlajenja. Foto: EPA
Poleti bomo spet morali iskati senco in različne načine hlajenja. Foto: EPA

Povprečna temperatura v letu 2009 naj bi bila več kot 0,4 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja, kar pomeni, da bi lahko bilo pred nami najtoplejše leto po letu 2005. Pozneje, v prihodnjih letih, pa bi lahko že dosegli novo najvišjo rekordno vrednost.

Po podatkih britanskih vremenoslovcev je bilo do zdaj v zgodovini merjenj najtoplejše leto 1998, v katerem je bila povprečna izmerjena temperatura 14,52 stopinje Celzija, kar je krepko nad 14 stopinjami, kolikor znaša povprečje za obdobje med letoma 1961 in 1990.

Velik vpliv "dečka" in "deklice"
Glavni vzrok za takšno zvišanje temperature tega leta je bil učinek pojava El Ninjo, neobičajnega segrevanja vode na površju v vzhodnem tropskem Tihem oceanu.

Strokovnjaki še vedno niso prepričani, kaj sproža mehanizme, ki povzročajo pojava El Ninjo in La Ninja, strinjajo pa se, da sta ti dve anomaliji izjemno pomembni pri nastajanju vremena po svetu.

Povprečna temperatura med letoma 2001 in 2007 je bila sicer 14,44 stopinje Celzija, kar je 0,21 stopinje več kot v desetletju pred tem.

A. P.