Slovenija je ena izmed 14 evropskih držav, ki imajo jedrsko elektrarno. Foto: Reuters
Slovenija je ena izmed 14 evropskih držav, ki imajo jedrsko elektrarno. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK), so glede na to, da je bila metodologija stresnih testov znana že pred meseci, te v Krškem začeli izvajati pred navedenim datumom.
Ko bodo pripravili poročilo - kar velja za vseh 143 evropskih nukleark, kjer se testi izvajajo - bodo nacionalni uradi za jedrsko varnost pripravili nacionalna poročila in jih predali evropskim organom.

Ti bodo do konca leta prejeli skupno 14 nacionalnih poročil, pregled teh pa bodo opravili v začetku prihodnjega. Poročila bodo pregledovale komisije evropskih predstavnikov, celoten proces pa naj bi bil po napovedih končan v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Poudarek na nesrečah, sporni teroristični napadi
V teste bo morala biti vključena ocena tehnologije, človeškega dejavnika in organizacijskih vidikov v primeru naravne katastrofe. Test bo potekal na predpostavki, da se je določen dogodek zgodil, vnaprej pa bo treba vedeti, kako se bo posamezna jedrska elektrarna nanj odzvala, pravijo v NEK-u.

Najspornejše vprašanje v pogajanjih o izvedbi stresnih testov je bilo preverjanje varnosti nukleark pred terorističnimi napadi. Ker to ni v delovni pristojnosti nacionalnih regulatorjev za zagotavljanje jedrske varnosti, ti v okviru testov določenih nalog ne morejo prevzeti.

Tako je bilo dogovorjeno, da bodo nacionalni regulatorji za jedrsko varnost proučili tudi posledice takih dogodkov, ne bodo pa se ukvarjali z vzroki zanje in z njihovim preprečevanjem, temveč ima Evropska komisija nalogo, da vzpostavi tako delovno skupino.