Salonit Anhovo. Foto: BoBo/Jure Makovec
Salonit Anhovo. Foto: BoBo/Jure Makovec

V upravljavcu edine delujoče slovenske cementarne so na novinarski konferenci v Desklah pojasnili, zakaj meritev temperature na točki HT 40 doslej niso prilagali vsakoletnemu poročilu Agenciji za okolje RS (Arso). Da je to po njihovem prepričanju kršitev okoljevarstvenega dovoljenja, so minuli teden opozorili v kanalski občini ter v Civilni iniciativi Danes in v Društvu Eko Anhovo in dolina Soče, v zadnjem pa so na inšpektorat za okolje in prostor podali tudi prijavo suma kršitve okoljevarstvenega dovoljenja.

"Kakršno koli kršenje zakonodaje ali okoljevarstvenega dovoljenja je za občino nesprejemljivo. Prebivalci naše doline, ki so soočeni z množičnimi obolenji, si zaslužijo zdravo življenjsko okolje. Predstavljeni podatki, čeprav so za to potrebovali 45 dni, predstavljajo neka povprečja meritev. Od njih smo zahtevali neobdelane podatke, kajti ni pomembno povprečje, ampak, da je ves čas delovanja nad 850 stopinjami Celzija," je v Odmevih Televizije Slovenija poudaril župan občine Kanal ob Soči Miha Stegel.

Kakor so danes dejali v Salonitu, iz zadnje spremembe okoljevarstvenega dovoljenja iz 2018 izhaja, da je ena izmed njihovih obvez "izvajanje trajne meritve temperature na reprezentativni točki HT 40", a da morajo Arsu najpozneje do 31. marca tekočega leta poslati oceno o letnih izpustih snovi v zrak. Po njihovem razumevanju meritev temperature ni snov, zato ne more priti do izpusta in posledično letne emisije, kar nadalje pomeni, da meritve s te točke ne sodijo v letno poročilo o izpustih.

Vuk: Meritve smo opravljali ves čas, a jih nismo obvezani vključevati v poročila

Inšpekcija naj bi svojo odločitev o ustreznosti meritev podala sredi naslednjega tedna. Foto: BoBo/Jure Makovec
Inšpekcija naj bi svojo odločitev o ustreznosti meritev podala sredi naslednjega tedna. Foto: BoBo/Jure Makovec

"Delujemo skladno z našim okoljevarstvenim dovoljenjem in v tem dovoljenju je v enem delu določeno, katere meritve moramo zagotoviti trajno. In med temi meritvami je tudi temperatura. In to ves čas tudi počnemo in ustvarjamo ustrezne pogoje v naši peči za uporabo goriv iz odpadkov. Potem je pa v drugem delu navedeno, o čem smo dolžni poročati. In tam je dikcija taka, da govori o izpustih, ki jih moramo poročati agenciji. In ker temperatura ni snov ali izpust, je nismo vključevali v ta poročila," je v Odmevih dejal predsednik uprave Salonita Anhovo Tomaž Vuk. Dodal je, da tudi program obratovalnega monitoringa ni predvideval, da bi poročali o tej temperaturi.

"Ko nas je Arso prvič letos v aprilu zaprosil za te podatke, smo pristopili k pripravi poročila o meritvah za zadnjih pet let. Ker je ta baza podatkov obsežna in se vnaprej ne pripravljajo za to, da so namenjeni poročanju, smo jih morali pripraviti v obliko, da je iz njih mogoče potegniti neke zaključke. Zato je to trajalo nekoliko več časa," je pojasnil Vuk.

Vajgl: Odločila bo inšpekcija. Če se bo zgodila kršitev, pričakujem tudi sankcije.

Župan in predsednik uprave Salonita se glede tega, ali bi Salonit moral podatke o temperaturi sporočati ali ne, nista strinjala, vsak pa se je pri tem skliceval na svoje pravno mnenje. Župan je ob tem opozoril, da na Salonitu te meritve opravljajo sami, kar je po njegovih navedbah tudi kršitev zakonodaje. Vuk je na očitek odgovoril, da imajo za meritve pooblaščenca in da jih izvajajo na podoben način kot na napravah v tujini.

Kot je potrdil državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl, je Arso poročilo o izpustih od Salonita skladno s časovnico prejemal vsako leto. "Ta parameter (temperatura) je eden od številnih, ki je pomemben za delovanje same naprave in je pravzaprav tudi bil predmet pregledov inšpekcij. Je pa res, da glede tega zapisa in dolžnosti obstajata dve različni pravni mnenji. Pravzaprav ta pravna mnenja niso relevantna. Kar je relevantno je, kaj predpiše inšpekcija," je poudaril in izrazil pričakovanje, da bo inšpekcija svojo odločitev podala sredi naslednjega tedna. "Predpise in okoljevarstvena dovoljenja je treba spoštovati, in če se bo zgodila kršitev, pričakujem, da bodo tudi sankcije," je še dejal Vajgl.

Občina in Salonit imata glede ustreznosti pošiljanja podatkov o temperaturi nasprotni mnenji. Foto: BoBo/Jure Makovec
Občina in Salonit imata glede ustreznosti pošiljanja podatkov o temperaturi nasprotni mnenji. Foto: BoBo/Jure Makovec

Meritve izvajajo, a jih do zdaj niso vključevali v poročila

V poročilu, ki so jo poslali na Arso in občino, gre za meritve iz obdobja od 1. januarja 2018 do 14. maja 2023 in vsebujejo 94.067 polurnih odčitkov temperature na omenjeni točki. Kakor so pojasnili na Salonitu, je meritev del procesa, ki regulira, katero gorivo se bo uporabljalo, bodisi odpadki bodisi naftni koks. Regulacija naj bi zagotavljala, da se pri temperaturah pod 850 stopinjami Celzija v peč ne dovaja odpadkov.

Je pa analiza pokazala, da so se v tem obdobju 670 ur v peč dovajali odpadki, čeprav temperatura ni bila dosežena, kar pa naj bi bila posledica zagonov in ustavitev peči, zagotavljajo v Salonitu. Velik del časa, 95 odstotkov, je bila količina dovajanih odpadkov po navedbah družbe izredno nizka – 0,02 tone na uro –, pri čemer naj bi bila običajna obratovalna količina 15 do 20 ton na uro.

V Salonitu sicer inšpektorica za okolje trenutno opravlja nadzor obratovalnega monitoringa, ki še ni zaključen, so še pojasnili v podjetju. Od leta 2010 so imeli 83 inšpekcijskih nadzorov.
Salonit naj bi podatke danes predstavljal še na občini Kanal, za pozneje pa so pripravili tudi srečanje z nevladnimi organizacijami.

Kakor so pojasnili v Salonitu, sta Društvo Eko Anhovo in dolina Soče ter civilna iniciativa Danes udeležbo na predstavitvi zavrnili. V omenjenih organizacijah trdijo, da so vabilo na predstavitev dobili šele v četrtek, dva dni za ostalimi organizacijami.