Svetovni dan vode zaznamujemo od leta 1992. Foto: EPA
Svetovni dan vode zaznamujemo od leta 1992. Foto: EPA
Voda iz pipe je pri nas večinoma pitna. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske reke so čiste le blizu izvira. Foto: MMC RTV SLO
Kako ravnamo z vodami?

22. marec, svetovni dan voda, letos poteka pod geslom Voda ne pozna meja, posebej pa je poudarjen pomen podzemnih voda. Minister za okolje Karl Erjavec je ob tej priložnosti državljane pozval, naj pijejo tudi vodo iz pip, saj je po njegovih besedah Slovenija ena redkih evropskih držav, kjer je to mogoče. "Približno tretjina pitne vode pride do potrošnikov v naravnem stanju, brez vsakršne obdelave, tudi brez dezinfekcije, kar je v Evropi redkost in pomeni nadstandard oskbe s pitno vodo," je povedal.

Na ta dan so na ministrstvu za okolje pripravili okroglo mizo, ki se je bodo udeležili različni strokovnjaki, poudarek pa je bil na podzemnih vodah. Podzemne vode se zbirajo in pretakajo v vodonosnikih pod zemeljskim površjem, pomembne pa so zaradi svoje količine, saj je v svetovnem merilu količina vode v vodonosnikih 10-krat večja od količine vode v rekah in v jezerih, v Evropi pa je to razmerje v prid podzemni vodi še dosti večje, saj njena količina 140-krat presega količino vode v rekah in jezerih. Poleg tega podzemna voda v Sloveniji predstavlja glavni vir pitne vode, saj se z njo oskrbuje okoli 97 odstotkov prebivalcev.

Slovenske vode v številkah:

- imamo 272 km2 vodnih površin;
- 2.500 kilometrov 59 rek;
- najdaljša reka, Sava, pri nas meri 218 km;
- odpadne vode v kanalizacijskih sistemih znašajo okoli 154 miljonov m3 letno;
- poslovni subjekti v površinske vode spustijo okoli 746 milijonov m3 odpadne vode letno;
- oporečnih je 60 odstotkov vod.

Največ vode iz povodja Donave
Največ vode pri nas načrpamo iz povodja Donave, od koder je bilo leta 2007 načrpanih 167 milijonov kubičnih metrov vode, od tega največ, kar 75 odstotkov, iz porečja Save. Iz povodja Jadranskega morja so načrpali 24 milijonov kubičnih metrov vode, so še sporočili z državnega statističnega urada. Približno polovico te vode so porabila gospodinjstva.

Kako zdravo vodo pijemo?
V Zvezi ekoloških gibanj Slovenije ob tem dnevu poudarjajo skrb za zdravo pitno vodo. Kot največjo tažavo v tej zvezi omenjajo onesnaženje podzemnih voda z atrazinom, kar velja zlasti za kmetijska območja, kot so Dravsko in Ptujsko polje, območje Savinje, Pomurje, ljubljanska pokrajina in porečje Save. Zaskrbljenost je izrazilo tudi Društvo vodarjev Slovenije, ki poziva k temu, da porečja postanejo prostorska načrtovalska kategorija in da se izdela strategija upravljanja vod.

O porabi vode v svetu:
Porabimo preveč vode

Modri planet, a z malo sladke vode
Svetovni dan voda zaznamujemo od leta 1992, ko ga je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, namenjen pa je opozarjanju na pomen in vpliv vode na naše življenje ter izboljšanju našega odnosa do voda.

Na našem planetu je sladke vode le nekaj odstotkov, dostopne pa je še precej manj. V zadnjih 100 letih se je poraba (pitne ali sladke) vode povečala za šestkrat. Že danes je mnogo dežel na svetu, kjer je pomanjkanje vode, še posebej čiste pitne, veliko. Vse večje število prebivalstva pa lahko ob zdajšnjem načinu porabe pripelje do velike svetovne krize pomanjkanja vode, opozarjajo na Agenciji za okolje.

E. S.

Kako ravnamo z vodami?